Nintendo Switch holder både ude og hjemme

Den helt ny Nintendo Switch nedbryder grænsen mellem konsol- og mobilspil. Er den en investering værd?

På ét punkt er den nye Nintendo Switch en spilledrøm, der er gået i opfyldelse. Før var der groft sagt to slags oplevelser: De store, episke spil, med flot grafik og timevis af dyb og sofistikeret underholdning, som du kunne nyde i sofaen foran skærmen, og så mobilspillene, som også kunne være sjove, men altid bød på kortere oplevelser og aldrig helt nåede op på det samme grafiske niveau – til gengæld kunne de spilles, lige meget hvor, du var. Nintendo Switch visker forskellen ud, for her får du en konsol, der både kan spilles på i stort og småt format, på hjemme- og på udebane.

Det fungerer umiddelbart rigtigt smart. Konsollens basispakke består af en skærm på størrelse med en iPad Mini, samt to såkaldte joy cons, som er håndtag, du kan sætte på hver side af skærmen og bruge som controllere. Derudover følger der diverse kabler med, og så en holder, som du kobler til dit TV. Placér skærmen i holderen, og du kan bruge Nintendo Switch som en »normal« konsol og spille på din fladskærm. Fjern skærmen fra holderen, og vupti, nu kører spillet videre på den lille maskine i (stort set) samme kvalitet, og du kan tage den med dig og spille hvor som helst, når som helst.

Det lyder måske ikke super revolutionerende, men for garvede gamere og alle, der generelt er glade for digital underholdning, er det et yderst vægtigt købssargument. At kunne tage sine »rigtige« konsolspil med på rejsen, i toget, i sommerhuset osv, uden at skulle fragte TV og tunge maskiner med sig, er ganske enkelt fantastisk, både for børn og for voksne. Der er sikkert mange tekniske grunde til, at det aldrig er gjort før, men når man prøver Switch, får man lyst til at spørge: »Hvorfor egentlig ikke?« Det virker det som den naturligste ting i verden, så logisk og enkelt, og det er så typisk Nintendo. At gribe ideen og udføre den på det helt rette tidspunkt. Det er ikke første gang, det japanske firma gør det, og det bliver næppe den sidste Nintendo-konsol med en genial feature som hoveddrivkraft.

Spørgsmålet er så naturligvis, om det er nok til at gøre Nintendo Switch til konsollen, alle vil have? Svaret er mest et »måske« lige nu, for som med alle nye konsoller er der meget, som skal gå op i en højere enhed. Spillene er naturligvis blandt det allervigtigste, og her ligner lanceringsudvalget til Switch lidt af en blandet landhandel – dog med det nye »Zelda«-spil som en funklende juvel og det absolutte omdrejningspunkt. Kommer der flere spil af den kaliber, bliver det meget svært at undgå konsollen, men får maskinen modsat ikke tilført nye kvalitetstitler i en lind strøm, kan den hurtigt få problemer mod de etablerede PS4 og Xbox One. Præcis som det skete med den foregående Nintendo Wii U.

Nintendo er blevet dyrere

Prisen er også et nærliggende diskussionspunkt. Nintendo Switch koster i dag nogenlunde det samme som en PS4, men det kan stadig virke for dyrt på trods af den fine transportabilitet. Kigger man maskinen efter i sømmene, gemmer den nemlig på et par mindre heldige elementer eller mangel på samme. De medfølgende controller-håndtag virker meget små og ligger dårligt i hånden ved længere tids spil, så det vil hurtigt blive nødvendigt at investere i mindst én »pro«-controller, der koster 600 kroner stykket. Du vil også inden længe opdage, at maskinens hukommelse på 32GB meget hurtigt vil blive ædt op, når du gemmer spil eller køber nye titler i Nintendos online-shop, og så bliver et nyt og større memory card meget hurtigt uundværligt. Desuden følger der ingen spil med i basispakken, så her skal der også punges ud fra begyndelsen. Spillene ligger på et prisleje mellem 3-600 kr.

Du kommer dermed hurtigt op på en anseelig investering, et prisniveau hvor du uden at rødme kan forlange, at din nye konsol i det mindste kan det samme som konkurenterne, og gerne lidt mere. Her virker det lidt som om, Nintendo ikke helt har villet følge med og måske har prøvet at skære et par hjørner, for at gøre maskinen så billig at producere som muligt. Det er små detaljer som manglende Bluetooth-tilslutning til hovedtelefoner, et medfølgende HDMI-kabel, der er alt for kort til at gøre nytte med, mindre Switch-holderen kan placeres lige ved siden af dit TV, foruroligende kort batteri-levetid, ingen beskyttende cover til skærmen, når du er på farten, og manglende understøttelse af nærmest obligatoriske apps i online-shoppen. Noget af dette vil der givetvis blive rettet op på i kommende opdateringer til maskinen, men det gør det umiddelbart sværere at anbefale Switch lige nu og her og til alle og enhver.

Alligevel har jeg svært ved at være sur i længere tid ad gangen. For med Nintendo Switch ved min side kan jeg nu spille »Zelda« hver eneste dag i toget, når jeg pendler til og fra arbejde. Og det er i sig selv alle pengene værd.

Nintendo Switch

Pris: Cirka 2.800 kroner. Skærm: 6,2 tommer LCD touch screen. Processor: Specialudgave af Nvidia Tegra. Opløsning: Max 1080p og 60 fps. Harddisk: 32GB. HDMI output. 802.11ac Wi-Fi. 3 USB-porte. Batterilevetid tablet: Max seks timer. Batterilevetid joy cons: Max 20 timer