Når spilfigurer træder i karakter

Det nye år bliver skudt i gang af en række fine mobilspil med fede figurer i fokus.

Den grafiske stil i »Brothers« er nærmest Astrid Lindgren’sk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fra spillet

2016 tegner til at blive et rigtigt spændende spil-år. Mens de første store titler til konsollerne står på spring, har vi testet nogle af de nye til de mindre og mere mobile skærme. Karakteristisk for dem alle er, at de byder på hovedpersoner, som på hver deres måde virkelig træder i karakter.

★★★★★✩
Badland 2

Udvikler: Frogmind, til iPhone og iPad

En god hovedperson behøver ikke nødvendigvis at være nem at genkende, realistisk lavet, eller skabt af farvestrålende grafik. I det finsk-udviklede »Badland 2« er du en sort silhuet af noget, der mest af alt minder om en fugl, ikke mindst fordi det gælder om at trykke på skærmen, så den konstant flapper afsted.

Når den ligger stille, ligner den en sort kugle, men så snart du begynder at flappe, træder den i karakter og bliver centrum for en forunderlig sjov spiloplevelse. Det gælder om at holde den i bevægelse, for så snart du bliver ramt af den konstant scrollende skærm, er det game over.

Det er sværere end som så, for banerne bugter sig i alle retninger og er derudover overstrøet af ubehageligheder som sorte, klistrede oliestrømme, lava, vand, brændende lys, der alt sammen forsøger at stoppe din flugt mod banens slutning.

»Badland 2« er, som navnet antyder, en fortsættelse, men heldigvis også en videreudvikling af originalen, der i sig selv var (og er) et fornøjeligt bekendtskab. Du kan denne gang flappe afsted i alle retninger, og det giver grobund for mange action-agtige gåder, der skal løses. En rigtig god start på året for iOS-spillere.

★★★★✩✩
Downwell

Udvikler: Moppin, til iOS og PC

Er du til spil med retro-stemning fra dengang, udviklerne havde særdeles begrænsede ressourcer at arbejde med og derfor blev nødt til at være opfindsomme, er »Downwell« uundgåeligt. Det er et skønt, lille og billigt spil, som umiddelbart virker såre simpelt, men hurtigt viser sig at være tilsvarende svært at blive god til.

Hovedpersonen er en lille pixeleret dreng, som i al sin simple 8-bit pragt leder tankerne hen på spil til Commodore 64 og lignende og nærmest får nostalgiens tårer til at løbe ned af kinderne. Du er udstyret med et par støvler med krudt i, eller pistol-sko for at være mere præcis, og hver gang spillet starter, bliver du kastet på hovedet ned i en stor brønd for at lede efter skjulte skatte.

Mens du flyver nedad, har du kun fire muligheder – at bevæge dig til højre eller venstre, samt at hoppe eller skyde med dine potente sko. Mod dig kommer både fjender og omgivelser i fuld fart, og det giver et yderst hektisk gameplay, som til tider kan frustrere på en måde, som igen leder tankerne tilbage til 80’erne.

Heldigvis er der tilføjet gode hjælpemidler, som kan købes mellem de uundgåelige dødsfald, og hovedpersonen er så nuttet, at han i sig selv er et genspil værd.

★★★★★✩

Brothers

Udvikler: Starbreeze, til iPhone og iPad

Da »Brothers« udkom for nogle år siden, blev de svenske udviklere fra Starbreeze rost for deres meget opfindsomme måde at forene single- og multiplayer-spil på. Personligt var det en af mine favorittitler til PlayStation 3, fordi jeg kunne spille det sammen med min yngste datter ved, at vi brugte én controller sammen og delte knapper og styrepinde mellem os.

Nu er spillet genudgivet til iPhone og iPad, og det er det så absolut ikke blevet dårligere af. Tværtimod gør den trykfølsomme skærm på især iPad’en sig vældigt godt til eventyret om de to brødre, der må samarbejde for at nå helskindede gennem et farverigt eventyr og redde deres far fra at dø.

Du kan naturligvis spille det alene, og her gælder det til en vis grad om at bruge din spatiale intelligens til at manøvrere én bror med venstre hånd og den anden med højre. Ofte behøver du dog ikke at styre dem samtidig, men eftersom de har hver deres styrker og svagheder, gælder det lige så meget om at bruge dem på de rigtige tidspunkter.

Jeg vil stadig anbefale at spille det sammen med én, for det er utroligt hyggeligt og givende at snakke og samarbejde sig til at løse spillets mange gåder.

Samtidig er »Brothers« vel nok et af de smukkeste mobilspil, jeg endnu har set, med en distinkt, nærmest Astrid Lindgren’sk grafisk stil, der med garanti vil fornøje undervejs.