Mod det uendelige univers

til BM B Fold sammen
Læs mere

Endless Space 2
Udvikler: Amplitude Studios.
Fås til PC.
Pris: Omkring 300 kroner.
https://www.endless-space.com/

Tidsrøveren over dem alle, strategispillet Civilization, har endelig fået sig en værdig udfordrer til tronen. Spiludviklerne i Amplitude Studios har over en årrække perfektioneret deres fortolkning af den såkaldte 4X-genre (eXplore, eXpand, eXploit og eXterminate), og deres arbejde har båret frugt i form af Endless Space 2.

Det ydre rum og en fjern, fjern galakse danner ramme for strategispillet, og den klassiske 4X-formel er intakt. Solsystemer skal udforskes, planeter skal koloniseres og ressourcer skal udvindes, så der kan forskes i ny teknologi og krigsmaskinens tandhjul kan holdes i gang. Så langt så godt.

Det geniale ved Endless Space 2 er, at grundpræmissen og spillereglerne ændrer sig radikalt afhængig af hvilken af spillets otte civilisationer, du væger at give dig i kast med. Den altædende sværm af genetisk forbedrede insekter ved navn »The Cravers« må konstant opsøge nye planeter efterhånden som de udtømmer alle ressourcer. Helt omvendt føles det at spille som »The Lumeris« - en race af griske ejendomsmagnater, der ser planeter som blot endnu en handelsvare, der kan sælges videre for en skilling. Det er ikke blot kosmetiske forskelle – det kræver en helt anden tilgang til spillet. Det giver Endless Space 2 en enorm genspilningsværdi.

Et frisk pust

I det hele taget er spillet gennemsyret af nytænkning. Der er for eksempel et innovativt politisk system, som vejer konsekvensen af alle dine handlinger. Prioriterer du produktionen af nyt krigsmateriel højt, så vil det med tiden afspejle sig i befolkningens politiske holdninger. Før du ved af det, er regeringen i dit fredselskende handelsimperium blevet væltet og erstattet med et fascistisk militærdiktatur.

En anden nævneværdig detalje ved spillet er hvordan Endless Space 2 simulerer en sammenkoblet galaktisk økonomi – prisen på ressourcer og rumskibe stiger og falder alt efter faktorer som udbud og efterspørgsel, samt hvorvidt der er fred eller uro i galaksen. Samtidig rummer spillet en, for genren, overlegen historiefortælling. Hver civilisation har sin egen storyline, der løbende udforskes gennem adskillige quests.

Alt i alt er Endless Space 2 et dejligt, friskt pust i en ofte dogmatisk genre. Så kan den stejle læringskurv snildt tilgives.