Mit livs eventyr

Storspillet »Uncharted 4: A Thief’s End« overgår utroligt nok sine forgængere og er en klar kandidat til dette års bedste spil.

»Uncharted 4: A Thief’s End« er en bedrift i mesterklasse er og bliver dit livs eventyr. Det er et geografisk varieret spil med alle lokationer fra det skotske højland og Madagaskar til utroligt detaljerede pragtvillaer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fra spillet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg bliver altid lidt trist, når nogen fortæller mig, at de aldrig spiller. For jeg tænker på alt det, de går glip af. Gennem tre årtier som gamer har jeg levet hundredvis af liv, besøgt utallige verdener. Været i audiens hos mægtige konger og dræbt fjendtlige rumvæsener. Jeg har bygget byer, og jeg har løftet Champions League-trofæet.

Jeg har slidt og slæbt, grinet og grædt, vundet og tabt. Og stort set hvert sekund har udvidet min horisont som både menneske og kulturforbruger. Derfor er det med blandede følelser, at jeg netop har afsluttet et af de største, mest bjergtagende eventyr i min karriere som computerspiller. Der er tale om »Uncharted 4: A Thief’s End«.

Gennem årene har PlayStations »Uncharted«-serie sammen med de seneste Tomb Raider-spil sat standarden for Indiana Jones-agtige spil. Særligt »Uncharted 2: Among Thieves« står som et ikon i spilhistorien. En uomgængelig klassiker. Men den seneste og sidste udgivelse i serien overgår faktisk dem alle.

Man indtager atter rollen som den opdagelsesrejsende historiker Nathan Drake. Faktisk har han fra starten af dette spil trukket sig tilbage og lever et »normalt liv« med sin kone, journalisten Elena Fischer. Det personlige afsæt og den rolige, eftertænksomme historiefortælling gør de første fem timer (af i alt 15) til noget helt særligt. Det er også en perfekt start for folk, der ikke har spillet de første tre afsnit.

Som spiller investerer man uundgåeligt følelserne i Nathans virtuelle liv. Det betyder, at det i endnu højere grad end tidligere lykkedes udviklerne Naughty Dogs at gøre hele eventyret - en jagt på Henry Avery’s sagnomspundne sørøverskat - til et personligt anliggende for den gennemsympatiske hovedperson.

Få svagheder tæller som styrker

Uden at spoile historien så giver Nathan Drakes valg mellem at fortsætte sit normale liv og at drage på eventyr med sin storebror spilleren en følelse indre konflikt. Adskillige af de velspillede og velfortalte scener er direkte rørende, og man føler ofte, at man midt i al spilleriet ser en tv-serie i topklasse. Men endnu større end selve sørøver-plottet er de forskellige lokationer.

Jeg har til dato aldrig spillet et så geografisk varieret spil som dette, og alle lokationer - herunder det skotske højland og Madagaskar samt to utroligt detaljerede pragtvillaer - fremstår levende og underskønne. At skaberne har fået alt dette til at stråle på PlayStation 4 er en bedrift i mesterklasse.

Utallige gange tog jeg mig selv i at sætte progressionen af plottet på pause for i stedet at gå rundt og glo som idiot på alt fra gamle vaser, oliemalerier til bjergkæder og solnedgange. Som min kone sagde til mig undervejs: »Jeg kan se på dit måbende ansigtsudtryk, at det er et af de helt gode spil, du anmelder«.

Og hun havde fuldstændigt ret. Jeg dagdrømmer stadig om de ultrarealistiske jeep-sekvenser, de barske ildkampe og Nathan Drakes (ofte) utilsigtede heltegerninger og sjove kommentarer. »Uncharted 4: A Thief’s End« og dets fantastiske (sø)røverhistorie er røget direkte ind på min personlige top 10.

Det - og de seks stjerner - betyder dog ikke, at det er perfekt. I enkelte af spillets 22 kapitler bruger man for lang tid på at klatre rundt på bygninger og bjergsider, ligesom enkelte af ildkampene bliver ensformige.

På den anden side giver de langtrukne passager følelsen af, at man virkelig er på et fysisk hårdt og mentalt sønderrivende eventyr, og jeg vil påstå at selv spillets få svagheder i sidste ende tæller som styrker. Står din PlayStation 4 og samler støv, så er der nu en fantastisk grund til atter at tænde for den. De 15 timer i selskab med »Uncharted 4: A Thief’s End« bliver dit livs eventyr.

Det bør til sidst nævnes, at Sony tidligere på året udgav de tre første spil i en samlet nyrestaureret pakke til PlayStation 4: »Uncharted: The Nathan Drake Collection«. Har du aldrig spillet dem, eller har du lyst til at genopleve dem, så holder de tre første kapitler stadig.