Her er årets 10 bedste spil

Mangler du noget at spille eller en julegave til en gamer, du holder af? Her er de 10 spil, som Berlingskes spilredaktør og -anmeldere brød sig bedst om i år.

ccc Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1: The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Udviklet af Nintendo til Nintendo Switch og Wii U

»The Legend of Zelda: Breath of the Wild« var noget nær det perfekte spil at udgive samtidig med Switch-konsollen i marts i år, for det er allerede blevet et ikonisk spil. Faktisk er det ekstremt tæt på at være det bedste Zelda-spil nogensinde, hvilket siger en hel del, og derfor hører det ikke bare til i en Top 10 over årets spil, men over verdens bedste spildesigns nogensinde. I dette eventyr føler du dig i fuld kontrol over Links skæbne med en medfølgende ansvarsfølelse og indlevelse, vi sjældent har oplevet. Den åbne verden er altid spændende og dragende, og vi er forbavsede over, hvor meget underholdning man får for pengene her.

ccc Fold sammen
Læs mere

2: Super Mario Odyssey

Udviklet af Nintendo til Nintendo Switch

ccc Fold sammen
Læs mere

Det er ganske forbløffende. Der er vel næppe andre spilfigurer, som er blevet overeksponeret, udnyttet og kastet gennem lige så mange spil som gode, gamle Mario. Og alligevel gør han det igen i »Super Mario Odyssey«: Viser hvordan en platformhelt kan videreudvikles på så mange opfindsomme og intelligente måder, at du som spiller ikke kan andet end at lade dig opsluge og spille videre og videre og videre, indtil den sidste dråbe glimrende gameplay er suget ud af spillet. Konstant underholdende, aldrig for udfordrende eller frustrerende, men derimod i perfekt balance og appellerende til alle, der elsker at udforske forunderlige verdener og løse fysiske gåder.

3: Divinity 2: Original Sin

Udviklet af Larian Studios til PC

ccc Fold sammen
Læs mere

Ved første øjekast ligner det ny Divinity blot det seneste i rækken af helt klassiske rollespil, der gør lidt et comeback i disse år. Men under overfladen lurer den ene overraskelse efter den anden. Intet er helligt i »Divinity 2: Original Sin«. Selv hvis du kommer til at slå en nøgleperson ihjel, så sidder du aldrig fast. Eksempelvis kan problemet løses ved at spise vedkommendes jordiske rester(!), og dermed opnå indsigt i deres minder. Spillet brillerer ligeledes ved sit farverige persongalleri der bl.a. tæller en detroniseret øgleprins med storhedsvanvid og et skelet, der iklæder sig andres ansigter for at skjule sit sande jeg. Et mærkværdigt og originalt indspark.

4: Monument Valley 2

Udviklet af ustwo til iOS og Android

ccc Fold sammen
Læs mere

Det første »Monument Valley« var fantastisk, og toeren er heldigvis mere af det samme. Derfor er det det eneste mobilspil på denne Top 10-liste for 2017. I et smukt udtænkt banedesign, stærkt inspireret af M. C. Escher og hans synsbedragende kunstværker, gælder det om at få den lille kvinde Ro og hendes datter fra punkt A til B ved at dreje og ændre synsvinklen på dele af banen. Dette er i sig selv en utroligt berigende oplevelse, for ud over de genialt udtænkte baner er grafikken mindst lige så forbløffende – så smuk i sin naivistiske simplicitet, men også virkningsfuld i sit udtryk med en nærmest poetisk dybde.

5: FIFA 18

Udviklet af EA Sports til PS4, Xbox One, PC, PS3, Switch, Xb360

Årets duel mellem »FIFA«- og »PES«-fodboldserierne var tættere end nogensinde før, men »FIFA 18« trak det længste strå endnu engang, takket være en fin udnyttelse af varemærket. Især spillets historiedel glimrer, hvor filmklip, verdensstjernespillere og spilbare fodboldkampe går op i en højere enhed. Vi er mange, der allerede nu glæder os til det næste kapitel i historien om Alex Hunter og hans vej mod den absolutte top. Derudover byder ”FIFA 18” på et væld af spilmuligheder, både on- og offline, og er med sin gengivelse af verdens smukkeste sport ikke til at komme udenom, hvis du både har bold på hjernen og i fingrene.

6: Wolfenstein 2: The New Colossus

Udviklet af MachineGames til PS4, Xbox One, PC

ccc Fold sammen
Læs mere

Mens de fleste andre skydespil på markedet i 2017 lægger stor vægt på store online multiplayer-kampe, går »Wolfenstein 2: The New Colossus« mod strømmen og leverer en shooter med fokus på den enlige spiller. Det er lykkedes de svenske udviklere fra GhostGames at skabe en kulsort spiloplevelse sat i en alternativ virkelighed, hvor nazisterne vandt Anden Verdenskrig og nu regerer på Jorden i et regime så ondt, at det føles nærmest livgivende retfærdigt at slagte dem. »The New Colossus« er således yderst blodigt. Men kan du tåle mosten har det både en dyb, medrivende og velfortalt historie.

7: Prey

Udviklet af Arkane Studios til Xbox One, Playstation 4 og PC.

ccc Fold sammen
Læs mere

»Prey« tager én på sengen i en grad, som vi vil sammenligne med klassikere som »BioShock« eller »Half Life 2«. På den ene side føles det som et gensyn med en enormt velkendt formel. Du starter spillet bevæbnet med en sølle svensknøgle, som du må bruge til at forsvare dig imod de små, irriterende kryb, der springer frem fra mørke kroge. Det er jo som taget ud af starten på førnævnte »Half Life«. På den anden side, så leverer »Prey« overraskelse på overraskelse. Arkane Studios (dem bag »Dishonored«) formår at tage velkendte byggeklodser og arrangere dem på nye måder, der tvinger spilleren ud af sin komfortzone.

8: Torment: Tides of Numenara

Udviklet af inXile til PC

ccc Fold sammen
Læs mere

»Torment: Tides of Numenara« er den åndelige efterfølger til en af rollespilsgenrens mest elskede kultklassikere i form af »Planescape: Torment«. Følelsen af at blive kastet ind i en dybt mærkværdig parallelverden er heldigvis helt intakt. Mængden af tekst i Torment er til tider overvældende, men altid velskrevet og interessant. Det føles nærmest som at sidde med en gigantisk fantasyroman i interaktiv form. Generelt skal man være læseglad for at få det maksimale ud af spillet, da kampsystemet føles en anelse bedaget. Spillets største styrke er forholdet til de velskrevne sidekarakterer, der udvikler sig i takt med plottet.

9: NIOH

Udviklet af Team Ninja til PS4

ccc Fold sammen
Læs mere

En af de gennemgående trends de senere år har været at skabe spil med ekstrem høj sværhedsgrad – som en slags hyldest til spilfænomenets barndom og den tid, hvor de fleste titler var yderst hardcore og ofte nærmest umulige at gennemføre. »NIOH« er et pragteksempel på dette, for det er så svært, at det ofte føles som tortur at spille, men samtidig er det så fabelagtigt godt produceret, at det er umuligt ikke at vende tilbage og prøve igen, hver gang du dør. Og tro mig, du vil dø, igen og igen. Som samurai i det feudale Japan står alt og alle på spring for at tage livet af dig. Men det er alligevel så besynderligt smukt og givende, at det er de mange dødsfald værd.

10: Yakuza 0

Udviklet af Ryu ga Gotoku Studios til PS4

ccc Fold sammen
Læs mere

»Yakusa«-spillene har længe været populære i oprindelseslandet Japan, men er aldrig slået igennem her. Forhåbentligt ændrer det sig med »Yakusa 0«, for selv om det på mange måder er skørt og rablende, er det også et eksotisk bekendtskab. Du spiller to hovedroller i en gangsterhistorie, som foregår i en underlig pastiche over 80ernes Tokyo, og det indbefatter naturligvis en hel del eksplosiv vold. Men samtidig kan du altså også spille pool, dart, majong, danse disko, synge karaoke, vædde på kvinder, der slås i en arena, deltage i underlig telefon-dating og utroligt meget andet, der tilsammen gør spillet unikt og helt forrygende.