For skarpt til at være sandt

Berlingske tester den voldsomt skarpe spiloplevelse i 4K-opløsningen – også kaldet Ultra HD. Det ser smukt ud, men vil man nyde opløsningen allerede i dag, koster det kassen.

4K-opløsning tilbydes eksempelvis hos ASUS. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Kender du de der artikler skrevet af journalister, der har »set ind i fremtiden og nu skal fortælle dig, hvordan den ser ud?«

Dette er en af dem. Jeg har nydt en hel del af PC-spillernes yndlingsspil – blandt andet »Diablo 3«, »World of Warcraft« og »Call of Duty: Advanced Warfare« – på en ny og visuelt langt mere bjergtagende facon. Og alt jeg gjorde var at skifte computerskærmen ud.

Med to nye konsoller – Xbox One og PlayStation 4 – på markedet, virker det måske for tidligt at tale om »det næste« inden for gaming. For konsoller er typisk på markedet i seks-syv år af gangen. Men den næste teknologiske landvinding har faktisk allerede fundet sted på PCen. Fremtiden hedder 4K. Eller Ultra HD om man vil.

Både Microsoft og Sonys spilkonsoller afvikler spil i opløsningen 1920x1080 (populært kaldet 1080p) eller mindre, hvilket svarer til opløsningen på de fleste fladskærme, der hænger rundt omkring i danske hjem. Men tech-interesserede har formentlig lagt mærke til, at 4K-skærme de senere måneder er begyndt at optage en del plads på både butikshylderne og i mediernes spalter.

Grunden er, at 4K – her er opløsningen fire gange så høj som 1080p, altså på hele 3840x2160 pixels – som forbrugerprodukt befinder sig i deres anden generation, og det betyder blandt andet, at skærmene er nået ned i et prisleje, hvor normale mennesker også kan være med.

Af samme grund har jeg brugt al min spiltid de seneste 14 dage i 4K-land. Håbet var at besvare spørgsmålet, om grafikken rent faktisk bliver fire gange bedre ved en fire gange så høj opløsning?

Det simple svar er både ja og nej. For grafikken er jo den samme, men den ultrahøje opløsning betyder, at det fra normal siddeafstand er praktisk talt umuligt at se de enkelte pixels.

Det betyder for det første, at billedet bliver mere roligt at se på og mere realistisk. Men også at farverne forekommer mere naturtro. Det er en stor fornøjelse, og jeg oplevede både, at jeg levede mig mere ind i spillene, men også – og dette er vigtigt – at øjnene blev mindre trætte, da billedet –som nævnt – var roligt og realistisk.

Grafikkort kan ikke følge med

Skærmen, jeg fik stillet til rådighed til denne test, er fra ASUS og går under det lidet mundrette navn PB287X. Den er 27 tommer stor, i 16:9-format og giver et roligt billede med naturlige farver. Og så er den lynhurtig. Forsinkelsen fra mine ryk på gamepadet til bevægelserne finder sted på digitalt vis foran mine øjne er på under et millisekund. I butikkerne herhjemme koster den fra 3.600 kroner.

Men den pris er ikke den eneste, man må betale for at udleve 4K-drømmen på nuværende tidspunkt. For at have en realistisk mulighed for at køre spillene flydende i Ultra HD-opløsning benyttede vi ASUS kraftigste grafikkort: Strix GTX 980.

Spil som »League of Legends«, »Diablo 3« og lidt ældre skydespil gled ubesværet og skønt over skærmen. Men de nyeste og mest krævende spil – såsom »Crysis 3« og »Metro: Last Light« – hakker desværre, medmindre man skruer meget ned for detaljegraden. Med andre ord er den ny skærmteknologi et par år foran grafikkortsteknologien lige nu.

Man har dog mulighed for at spille hvad som helst, hvis man sætter to GTX 980-kort i maskinen på samme tid, men så er vi altså oppe at snakke 9.000 kroner alene for grafikkort. Og så er vi derhenne, hvor det kun er de allerstørste entusiaster, der kan følge med.

Hvis vi springer et par år ud i fremtiden vil et 3.000 kroners grafikkort formentlig kunne trække Ultra HD tilfredsstillende. Så det er nok bedst at vente med den helt store opgradering til det tidspunkt. Og lige nu kan man få en komplet spiloplevelse – dog i 1080p – på Xbox One og Playstation 4 til lige under 3.000 kroner.

Vil man meget gerne smage på fremtiden allerede nu, kan jeg dog sagtens investere i en 4K-skærm som »skærm nummer to«. Man kan bruge den til at afspille Netflix-serier i 4K, generel Windows- eller Mac-brug samt til at nyde de mindre krævende spil på.