Fede forslag til fartfanatikere

Mens Xbox One med »Forza Horizon 3« og senest Nintendo Switch med »Mario Kart 8 Deluxe« serverer sublim racing til deres brugergrupper, har der længe været kvalitets-tørke hos den fartglade del af PS4-spillerne. Heldigvis for dem er der nu ankommet to solide racerspil, som angriber farten fra vidt forskellige vinkler.

DiRT 4

★★★★★✩
Platform: PS4, Xbox One, PC
Udvikler: Codemasters
Udgiver: Koch Media/ Deep Silver
PEGI-aldersmærkning: 3+
Testet på: PS4

Engelske Codemasters er for de ældre spillere en særdeles velanset racerspiludvikler, for det var studiet bag nogle af de absolut bedste kørespil til alle de hedengangne PlayStation-konsoller. Toeren i »Colin McRae«-serien (som udkom til den allerførste PlayStation) er således stadig blandt mine absolutte favoritspil, når det kommer til at gengive rallysporten, og deres ekspertise lever videre i det nyeste epos kaldet »DiRT 4«.

Rallyspil er ensbetydende med fokus på solokørsel og kampen mod uret fremfor direkte dueller med andre biler. I stedet for at skulle koncentrere dig om at smadre ind i – eller at undgå at blive smadret ud af banen af aggressive modstandere, gælder det således om at læse ruten, at lytte til din co-driver og ikke mindst at kende bil og det underlag, der køres på.

Du bliver tvunget til at reagere efter forholdene, når du bliver smidt ud på en rute, der strækker sig mellem to snefyldte byer i de svenske skove, mens det kræver helt anderledes køreegenskaber at navigere i høj fart på støvede landeveje i Australien, eller den hårde asfalt på spanske småveje. Og så videre. Det skaber en skøn, varieret oplevelse, som gør det svært at slippe »DiRT 4« fra det øjeblik, du bliver sat ind i spillets første bil og drøner rundt på en øvebane i England, mens du får instruktioner af et par erfarne rallykørere fra det virkelige liv.

I det hele taget har udviklerne pumpet godt med detaljer ind i spillet. Fra dets visuelle side, hvor vejreffekterne er rigtigt flotte, især hvis du vælger at se begivenhederne inde fra bilens cockpit, over mulighederne, du har for at afstemme sværhedsgraden, så den passer perfekt til dit niveau. Og så til det væld at køremuligheder, der bydes på, hvor den traditionelle rallykarriere strækker sig over masser af løb, men blot udgør cirka halvdelen af selve spillet.

Giver følelsen af at være en ensom ulv på jagt efter medaljer dig ikke det rette kick, og tænder du mere på den direkte duel mod andre og at meje dem ned ved hjælp af ultrahøj fart og effektive våben, skal du nok lade »DiRT 4« ligge og i stedet rette blikket mod »WipEout: Omega Collection«.


WipEout: Omega Collection

★★★★★✩
Platform: PS4.
Udvikler: Sony.
Udgiver: Sony.
PEGI-aldersmærkning: 7+.
Testet på: PS4

Her har du igen en nostalgisk fordel, hvis du, som jeg, er oppe i årene, for da vil du uden tvivl kunne huske, da det oprindelige »WipEout« udkom sammen med den første PlayStation i 1995. Futuristisk racing til tecno-tonerne af bl.a Chemical Brothers og The Prodigy var i højeste grad med til at revolutionere konsolspil og gøre det til noget nyt og hipt at beskæftige sig med. Og nostalgien er egentlig i sig selv nok til at tage en tur igen – her på baner, der er samlet fra en del af »WipEout«-seriens mange kapitler og genudformet og opdateret til PS4.

Har du en PS4 Pro er der virkelig noget at komme efter, for i optimeret 4K-opløsning og med en solid skærmopdatering på 60 billeder i sekundet gives der virkelig smæk for skillingen. Køretøjerne i »WipEout« er nemlig futuristiske svævefly, som glider afsted hen over baner belagt med power-ups og fartforøgende felter. Det betyder, at der allerede fra spillets første og ret simple arenaer bydes på hastigheder langt over det, de konventionelle bilspil kan følge med til.

Oppe i dét fartlag gælder det virkelig om at koncentrere sig, for selv om dit luftskib ikke tager skade af at hamre ind i de omgivende bander, ryger det drastisk ned i tempo, og det kan hurtigt blive fatalt for vinderchancerne. Rammer en modstander samtidig en byge af fartfelter i træk, giver det et turbo-skud af en anden verden, som kan være svær at indhente, medmindre du forstår at udnytte de mange våben som ligger spredt på banerne. Disse er på mange måder rosinerne i »WipEout«s udstødningsrør – især hvis du vælger at spille med og mod andre levende spillere – noget, der heldigvis er muligt både online og via splitscreen. Der er nemlig intet som at udmanøvrere en god ven via en velplaceret missilregn, ikke mindst når hun sidder lige ved siden af i sofaen og intet kan gøre for at stoppe din efterfølgende og særdeles hånende latter.