En ny PlayStation for de få – og for fremtiden

PR Fotos Fold sammen
Læs mere
Foto: PR Foto

Vi var kun cirka halvvejs inde i de nuværende spillekonsollers levetid, da Sony smed et uventet kort på bordet i den evige kamp om verdensherredømmet på markedet. Ved siden af den ventede annoncering af en ny og slankere PlayStation 4-model (med det lidet opfindsomme efternavn »Slim«), ville en ny og forbedret PS4-konsol også ankomme til butikkerne i november.

Nu er den så landet, og navnet er PS4 Pro. Sony påstår, at maskinen er så propfyldt med banebrydende teknologi, at den kan levere de »hurtigste, skarpeste, mest hurtigt-reagerende spiloplevelser, du nogensinde har set«.

Det er så lige lovligt pompøst at postulere, for spillere med hang til pc-gaming har længe kunne erhverve sig hardware, der nemt slår PS4 Pro - i hvert fald når det gælder hestekræfter og rendyrket ydelse. Men okay, kigger man udelukkende på konsol-verdenen, er den nye maskine da rigtigt nok på papiret den mest kraftfulde nogensinde. Den kan afvikle spil i 4K-opløsning og i HDR-kvalitet, hvilket ingen anden konsol kan, og det betyder skarpere og mere detaljeret grafik samt flere skærmbilleder i sekundet.

Der er bare lige et par meget væsentlige detaljer, der skal være på plads, før du rigtigt kan få noget ud af konsollen. Først og fremmest skal du eje et tv, der har 4K-opløsning og HDR-processing indbygget. Med en »almindelig« 1080p fladskærm kan mekanikken i din nye PS4 Pro hoppe og danse i 4K og HDR så meget den vil: Det vil ikke kunne ses på skærmen, for de mange ekstra pixler bliver simpelt hen ikke gengivet.

Dernæst skal spillet, du kører på konsollen, også være optimeret til PS4 Pro, dvs. at udviklerne har udnyttet den forstærkede processor i maskinen til at tilføje flere detaljer, flere skærmbilleder per sekund, eller en kombination af begge. Lige nu gælder det 30 spil, for eksempel de nyeste fra »Tomb Raider«- og »Call of Duty«-serien, men Sony lover, at langt de fleste spil, som udkommer fra 2017 og frem, vil ankomme med en eller anden form for Pro-optimering. Heldigvis betyder det ikke, at spillene bliver udgivet i to forskellige udgaver, så du behøver ikke at bekymre dig om, hvorvidt du køber den rigtige eller forkerte version af en given titel. Pro-delen bliver i stedet automatisk installeret online som en patch, første gang du aktiverer spillet i din PS4 Pro-konsol.

Med et 4K-TV, PS4 Pro og optimerede spil, får du så til gengæld også en lækker spiloplevelse. Jeg har testet en del titler på konsollen, og selvom det ikke var lige tydeligt på dem alle, gør 4K-opløsning og lynhurtig skærmopdatering en forskel. Mest markant på spil som »Rise of the Tomb Raider«, hvor sne, is og andre detaljer står knivskarpt og med mere dybde, og især også på virtual reality-spillene, som kører mærkbart mere glidende, hvilket skaber endnu større indlevelse.

Det gyldne spørgsmål er så naturligvis, om PS4 Pro er pengene værd lige nu? Svaret afhænger af en række faktorer. Har du i forvejen det rette TV? Opgraderer du fra Xbox One, PS3, PS4, eller skal Pro være din første konsol? Kan du lide at spille virtual reality? Hvor meget betyder skarphed og skærmopdatering for dig?

Ser man bort fra selve spiloplevelsen, skal det også nævnes, at PS4 Pro larmer langt mindre end den normale PS4. Til gengæld er den en del større rent fysisk, især sammenlignet med den nye »Slim«-model. For lyd-entusiaster er det samtidig rart, at maskinen har fået optisk lydudgang, og den indbyggede harddisk på en terabyte er en kærkommen udvidelse. Til gengæld kan det undre, hvorfor hulen Sony ikke har opdateret bluray-afspilleren til 4K, men beholdt den eksisterende, når nu det hele handler om at give brugeren den optimale helhedsoplevelse. Det får man på den nye Xbox One S og den kommende Xbox Scorpio, der også bliver væsentligt mere kraftfuld end PlayStation 4 Pro.

I dagens Danmark, hvor TV i 4K-opløsning og med HDR kun lige er begyndt at blive udbredt, må konsollen derfor siges mest at henvende sig til de få – og til fremtiden.