Dyst på ord på kryds og tværs

9 millioner smarthphone-ejere har allerede downloadet populært brætspil.

Om føje tid er Trondheim ikke kun kendt for Nidarosdomen eller for at være Peter Wessels fødeby. For oppe i Trondheim går 28-årige Håkon Bertheussen rundt og er en glad mand. Han er den driftige arkitekt bag brætspillet Wordfeud, et scrabble-lignende spil, som i Danmark er blevet utrolig populært.

Wordfeud er det klassiske brætspil relanceret. Det er nemt at komme i gang med, oprettelse af en brugerprofil fungerer smertefrit og hurtigt. Og der er som sagt masser af andre at spille imod – både til iPhone og Android, og på tværs af platformene.

Fra starten får du 7 brikker som du placerer på brættet, mens du selvfølgelig skal forsøge at ramme flest mulige bonusfelter; dobbeltord, dobbeltbogstav og tripleord og triplebogstav. Spillet understøtter push (kan slåes til og fra) således at modstanderen straks får en ydmygende pop-up, når du laver 90 point på et ord! Du kan spille på dansk eller engelsk (eller andre sprog, hvis du mestrer det) – og du har mulighed for at blande bonusfelterne, og dermed kreere dit eget helt unikke spil. Du kan have flere spil i gang samtidigt – helt op til 30 spil på en og samme tid. Og samtidig er der undervejs mulighed for at chatte med din modstander.

Håkon fortæller, at udviklingen oprindelig startede på Android – ”Det var et projekt jeg arbejdede på ved siden af mit normale job som softwareudvikler, og første version kom på Android Markets i august 2010”. Allerede i december samme år sagde han sit job op, for at koncentrere sig fuld tid om applikationen, og udvikling til iPhone. Og siden april i år, hvor Wordfeud kom til iPhone og iPod Touch, har rigtig mange downloadet det gratis spil til Android/iOS – faktisk er samlet antal downloads nu 9 millioner. ”Spillet er ret populært i Sverige og Holland, som ikke har tilsvarende kryds- og tværs-lignende spil – jeg er ret overrasket over successen” siger Håkon Bertheussen.

Når du foretager et træk i spillet, dvs. lægger et ord på brættet, så krydstjekker Wordfeud med en central server for, om det ord du lægger er tilladt. Derfor kræves der net-adgang(enten via Wi-Fi eller 3G/Edge) hele tiden. Responstiden er helt ok, det går som regel ret hurtigt. Den danske ordbog der benyttes er open source, og til tider mangelfuld (der tillades simpelthen ikke alle kendte danske ord og bøjninger). Men der evalueres løbende på andre alternativer. Og et af de udviklingspunkter Håkon Bertheussen arbejder med, er en egentlig statistik (der feks viser antal vundne og tabte spil) samt muligheden for mere inddragelse af sociale medier som Facebook og Twitter. I slutningen af i år forventes en version der bedre udnytter iPads større skærm.

Wordfeud er fængslende i al sin enkelthed, det er nemt at komme i gang med – og der er masser af timers spil imod rigtige spillere – overalt på kloden.

Karakter (iPhone-versionen) : 4 stjerner.

Platform: Android og iOS

Download til Android her

Download til iPhone, iPad og iPod Touch her

Spillet er gratis, men vil du slippe for reklamerne, koster det $2.99 at opgradere til Premium-udgaven.

Wordfeuds hjemmeside

Savner du spillere, og er du på Twitter, så kender du måske nogle af dem her (tak til @jonasjuhler)