Årets bedste computerspil er skabt i Danmark

Danske »Inside« er et af årets suverænt bedste spil. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Havde du spurgt mig for et år siden, ville jeg have spået, at denne kommentar om spillene anno 2016 mest af alt ville handle om Virtual Reality. For det var i år, vi fik Oculus Rift, HTC Vive og PlayStation VR.

Men fælles for dem alle er, at de trods et gevaldigt indtryk ikke har gjort et særligt stort indhug i vores dagligdag med computerspil. Det er ikke mindst på grund af de høje anskaffelsespriser. Udstyret koster mellem 3.000 og 7.000 kroner foruden en PlayStation eller kraftfuld gaming-PC.

Men det er også på grund af spillene. De er bare ikke gode nok. Ikke fængende nok. Ikke avancerede nok.

Langt de fleste af dem fungerer fremragende som tech-demoer, men når det kommer til selve kernen, selve gameplayet, er der bare ikke nok på spil. Lad os håbe på mere udfordrende titler i 2017.

Derfor er det måske lidt pudsigt, at årets mest omtalte og måske også mest spillede udgivelse bestemt heller ikke byder på den dybeste (eller i klassisk forstand bedste) spiloplevelse. Pokémon Go bjergtog millioner af mennesker verden over i juli, og vi var mange, der løb rundt i gader og parker for at finde og fange sjældne smådyr. Det var sjovt, socialt og nytænkende.

Men det var – meget ligesom Virtual Reality-spillene – baseret på en gimmick. Og den slags har det med at dø ud. Hurtigt. Og ganske rigtigt. I september, blot to måneder efter spillets lancering, havde 79 procent af spillerne droppet kampen om at blive den førende Pokémon-mester. I dag er der fortrinsvis børn og de mest hardcore fans tilbage.

Antallet af aktive spillere tælles ganske vist stadig i millioner, men alle de løse frugter er rystet af.

På sin vis var det ærgerligt, at det ikke var en stærkere oplevelse, ikke-spillere fik, da de endelig installerede et »rigtigt« spil på deres telefon. Alligevel har vi placeret det som nummer fem på årets liste. Så væsentligt var det nemlig, at Pokémon Go fik computerspil på alles læber i sommer, og samtidig fik folk til at bevæge sig.

Nummer et på vores liste over årets bedste spil er udviklet i Danmark af danske Playdead.

Det er selvfølgelig »Inside«, som man kan nyde på Xbox One, PlayStation 4 og PC. Her er tale om et platformspil af den smukkeste, mest dystre og på mystisk vis mest rørende slags.

Ligesom forgængeren »Limbo« – der også vandt priser verden over – styrer man en lille fyr i en livsfarlig verden. Men denne gang er banerne endnu mere opfindsomme, og historien, der bliver fortalt, mere dragende.

At man kan gøre eksempelvis lyd og lydbølger til en bærende del af gameplayet, fortæller en hel del om det danske firmas opfindsomhed.

»Inside« beviser, at et spil ikke behøver byde på 20-25 timers underholdning og koste en milliard kroner at udvikle for at være sublimt.

Prøv det straks. Det er et kunstværk.