Xbox One er en smutvej til fremtiden

Anmeldelse: Godt en måned efter lanceringen af PlayStation 4 er Xbox One ved at være klar til det danske marked. Berlingske har testet konsollen, der både er fremragende og fremtidsskabende. Og den er langt mere end blot en spilkonsol.

Den ny Xbox One får snart premiere i Danmark. Den officielle udgivelsesdato meldes ud i løbet af februar, lover Microsoft Danmark. Fold sammen
Læs mere

Det så sort ud for Microsoft og deres Xbox One i sommer. Kritikken haglede ned over den kommende konsol fra nørder, medier og konkurrenter. Mest af alt brokkede folk sig over, at Xbox One altid skulle være online, og at det ikke var muligt at videresælge brugte spil. De harcelerede også over, at maskinen var 100 dollar dyrere end konkurrenten PlayStation 4, fordi man var tvangsindlagt til at købe 3D-kameraet Kinect med i prisen. De to første ting ændrede Microsoft. Selv om man er verdens største software-udvikler, kan man godt lytte til forbrugerne. Desuden ville det blive alt for dyrt at miste for meget goodwill i forhold til Sony og deres PlayStation 4, der stort set gik fri for kritik

Men Microsoft baserer ikke blot deres Xbox One på at at lytte til forbrugerne. De har også en hel del at fortælle forbrugerne. Ja, de vil faktisk opdrage os. Det gjorde de blandt andet ved at insistere på Kinect. At insistere på at kameraet – der opfanger alle dine bevægelser og lytter og lystrer dine ord – var en så integreret del af oplevelsen og styresystemet, at det ikke kunne undværes. Nu, når vi har gennemtestet Microsofts nye maskine, må vi rose amerikanerne for deres mod. Ikke blot er Kinect med til at gøre Xbox One til den mest ambitiøse og alsidige spilkonsol. Man har en følelse af, at man befinder sig i et sted ude i fremtiden, når man bruger sin konsol.

Men inden vi kigger videre på perspektiverne ved Xbox One så lad os se på det obligatoriske først: Xbox One er en fremragende spilboks. Den er stort set lydløs, når den afvikler selv de grafisk mest krævende spil som det vilde »Tomb Raider«. Controlleren er markedets bedste, og spiludvalget er på dette tidlige tidspunkt bedre end det til PlayStation 4. Det sørger den fantastiske bilsimulation »Forza Motorsport 5«, og det intense zombiebrag »Dead Rising 3« for. Men Xboxen har som underholdningsmaskine en ekstra dimension i forhold til konkurrenten: Kinect naturligvis

I et spil som »Xbox Fitness« – der følger med gratis, hvis du har et Xbox Gold-abonnement – kan du træne på et overvældende seriøst plan. Ryg, mave, ben. Kickboxing eller dans. Der er programmer til det hele. Det avancerede 3D-kamera registrerer alle dine bevægelser, og du bliver hele tiden bedømt, målt og vejet. Kameraet, der også har natte- og varmefilter, kan ligefrem måle din puls, mens du træner. Faktisk er det så præcist, at det kan skelne mellem, om du samler eller spreder fingrene. »Xbox Fitness« giver – undskyld klicheen – konsollen X-Factor.

En smart ting ved Kinect er, at den genkender dig alene på dine fysiske data og ansigtstræk. Når du stiller eller sætter dig hen foran Xboxen, logger den dig automatisk ind og skriver – i mit tilfælde – »Hi Thomas« Hvor Kinect, der kunne tilkøbes til Xbox 360, var et banebrydende pilotprojekt, er det nye, forbedrede kamera til Xbox One nærmest skræmmende. Og det passer perfekt med styresystemet, som lægger sig tæt op af Microsofts Windows 8 til PC.

Du kan naturligvis navigere controller-frit rundt i maskinens farverige og flotte menuer med håndbevægelser. Men det er meget hurtigere blot at give stemmekommandoer. Kommandoen »Xbox go to Netflix« bringer dig direkte ind i film-APPen. Her kan du afspille, pause og stoppe ved at udtale ordene. Du kan sågar skrue op og ned eller slukke for TVet. I starten føler man sig lidt åndet, når man sidder i sofaen og myndigt befaler sin konsol at gøre det ene eller det andet. Men efterhånden finder man det rette toneleje. Efter man har paseret dette punkt, virker det som en anakronisme at række ud efter controlleren og benytte denne til at tænde, slukke eller gøre noget som helst andet ved Xboxen

Men der er også negative sider ved Microsofts nyeste milliardsatning. Designet af boksen er om ikke direkte kikset så ganske uimponerende. Det ligner en gammel videomaskine eller en TDC-boks med vokseværk. Det er ærgerligt – særligt når rivalen er en langt mere kompakt og fræk sag at se på. Det skuffer også, at Xboxen på stort set alle tekniske parametre er lidt langsommere end PlayStation 4. Det viser sig blandt andet ved, at lanceringsspillet »Call of Duty Ghost« kører i højere opløsning på Sonys maskine end på Microsofts. Kløften mellem maskinernes hestekræfter vil i værste fald blive tydeligere og tydeligere, som årene går. Og tænk på, at den seneste generation af konsoller fik syv-otte år på markedet.

Trods det tekniske tab til konkurrenten er det svært at forestille sig andet, end at Xboxen bliver en enorm succes. Både styresystemet og Kinect tåler trods deres imponerende stand stadig udvikling og forbedring. Vi så med Xbox 360, at Microsoft via gennemgribende softwareopdateringer transformerede deres konsol fra en småkedelig spillemaskine til en altomfavnende multimediamaskine i løbet af dens otte år. Derfor tvivler denne anmelder ikke på, at vi indtil videre blot ser toppen af isbjerget. Også derfor er Xbox One på mange måder er et mere spændende valg end sin direkte modstander. Sonys maskine har mere kraftfuldt indmad og er dermed – hvis vi isolerer selve spilafviklingen – et mulehår foran Microsoft. Men Xbox One er mere uforudsigelig, komplet og levende. Hvor PlayStation 4 er en glimrende ,men konservativ videreudvikling af PlayStation 3, så er Xbox One forsøget på at skabe den ene underholdningsboks, familier har brug for og lyst til at have i deres stue.

Det projekt er ikke fuldendt.

Det er blot begyndt.