Byg dit drømmeslot

»Minecraft« er præcis det spil, Lego burde have skabt for længst.

Dette slot får du nok ikke lige bygget den første time i »Minecraft«. Fold sammen
Læs mere

Til sommer ankommer »LEGO Minecraft Micro World«, et nyt samlesæt fra den danske legetøjsgigant. Sættet er baseret på computerspillet »Minecraft«, som du ikke kan undgå at have hørt om, med mindre du ikke har børn og desuden har spenderet de sidste par år under en analog sten.

Udgivelsen skal sikkert vise sig at blive en udmærket forretning for LEGO, for der er nok mange små-søskende som har set deres større spejlbilleder sidde klistret foran computerskærmene, uden at de selv helt har kunnet magte at være med, og nu får de så chancen for at deltage i oplevelsen. Men for mediefolk ansat hos LEGO må det være lidt af et syrlig-sødt bolsje at sutte på. For »Minecraft« er på alle måder det spil, LEGO selv burde have skabt for længst, men nu blot kan kopiere i fysisk form.

»Minecraft«, som her anmeldes i en ny konsolversion til Xbox 360, blev oprindeligt skabt til pc i 2010 af svenske Markus »Notch« Persson. Lige nu er han uden tvivl det varmeste nordiske navn på den globale spilscene, men dengang var han bare en retronørd, der sad sammen med et par venner og baksede med udviklingen af et grimt spil, hvor det gjaldt om at bygge ting med store pixelerede klodser.

To år og 20 millioner registrerede brugere senere, og »Minecraft« er stadig ikke det pæneste spil, men til gengæld en gigantisk succes. Jeg må indrømme kun at have prøvet et par minutter af det på pc, men nu hvor det er udkommet i en downloadversion til konsol, forstår jeg endelig hvad hypen handler om. »Minecraft« er ikke et spil i snævreste forstand - det er mere en virtuel sandkasse, fyldt med muligheder for at give fantasien frit slag.

Du begynder uden nogen form for hjælpemidler. Det eneste du får at vide er, at du vil blive nakket af nogle monstre, hvis ikke du når at få bygget et beskyttende hjem inden mørkets frembrud. Hurtigt opdager du, at du kan fælde træer med de bare næver, og det er startskuddet på spillets egentlige omdrejningspunkt: Byg, konstruer og udforsk dine omgivelser.

Inden længe har du konstrueret værktøj som gør det hurtigere at bygge, skabt en ovn hvor du kan brænde f.eks. sand og lave det til glas, fundet ud af hvordan man laver fakler (monstrene bryder sig ikke om lys), og måske har du også fundet nogle mere sjældne metaller ved at grave i jorden eller hugge i en stenblok. Dit hus var måske primitivt de første par spildage, men nu begynder det at tage mere avanceret form. Og det er faktisk meget nemmere end det lyder at komme dertil, ikke mindst fordi man (som noget nyt for konsoludgaven) konstant kan se, hvilke materialer man har brug for.

Alt i »Minecraft« er opbygget af kvadratiske klodser. Ved første øjekast gør det som sagt ikke omgivelserne specielt billedskønne, men til gengæld giver det gode muligheder for at være kreativ. Og ikke bare bygge et par kedelige huse, nej bygge hvad som helst, din fantasi byder dig. Det lyder måske både urealistisk og umuligt, men prøv at skrive »Minecraft« som søgeord i Youtube, og du vil blive overbevist. Det er faktisk muligt at bygge hvad som helst, lige fra kendte bygningsværker over historiske monumenter til gigantiske fantasislotte.

Den frihed er »Minecraft«s helt store styrke, og hovedgrunden til at LEGO bør ærgre sig godt og grundigt over, at den simple og gode ide kom til Markus »Notch« Persson, mens man selv baksede med langt mere komplicerede online-universer og desværre tabte den digitale glød undervejs.

For den byggeinteresserede, den kreative, den skabende og den, som hellere vil gå sine egne veje end følge en præfabrikeret sti, er »Minecraft« mere end anbefalelsesværdig. Og i den nye konsoludgave kan fire spillere endda løbe rundt samtidig og samarbejde om at udforske og bygge. Med »Minecraft« kan den kreative familie i højeste grad få fælles afløb for fantasien.