Som bobler i champagne

Det tog over 30 år at opføre husene langs Grønningen, så en tur i den gade er en arkitekturhistorisk demonstration. Det sidst byggede hus er et af de mest charmerende.

Huset blev hurtigt døbt Champagnehuset på grund af de runde vinduer over indgangspartiet og så indgroet er navnet nu, at det bruges officielt i fortegnelsen over fredede bygninger i Danmark.<br>De forskellige indgangsdøre til de tre opgange minder mest om døren til et våbenhus. Arkitekten Ib Lunding valgte at lave tre forskellige indgangsdøre, fordi han fandt, at de så bedre passede til omgivelserne.<br>Champagnehuset blev opført midt i 1930'erne som det sidste i en række af herskabsboliger med udsigt til Kastellet<br>Foto: Mogens Ladegaard Fold sammen
Læs mere
Champagnehuset er det sidste i rækken. Med det fuldførtes Grønningens godt 30 år lange tilblivelseshistorie.

Står man med Oslo Plads og Østerport i ryggen og kigger ned langs Grønningen til Esplanaden, får man et godt indtryk af arkitekturens hastigt skiftende udtryk og det store katalog med maleriske bygningsdetaljer, man har haft ved hånden. Det er bestemt varieret, dog ikke helt så harmonisk som oprindelig planlagt.

I trekantområdet, Store Kongensgade, Grønningen, Esplanaden, lå omkring århundredskiftet (1902-03) en stærkt forældet husarkaserne, og den ville man gerne have fjernet. I stedet kunne man opføre et nobelt kvarter med store herskabslejligheder, og hvis man samtidig tog en ordentlig luns af den ydre kastelgrav, kunne man anlægge en bred boulevard i stil med baron Hausmanns i Paris! Bebyggelsesplanen blev vedtaget den 29. juni 1903, og der blev udskrevet en konkurrence om de nye boligbyggerier. Lejlighederne i trekantsområdet, hvor der blev anlagt nye gader med associationer til Bornholm, måtte ikke være mindre end fem værelser, og ud mod Grønningen skulle de være fra seks til 12 værelser.

Så langt så godt. I 1905 gik byggeriet i gang. Grundene i den ende, der ligger nærmest Frederiksstaden og »kongeboligen«, blev udfyldt først og dernæst den spidse ende af trekanten (ud mod Oslo Plads). Men ellers kneb det med at komme af med de dyre parceller, for der var efterhånden blev overskud af boligbyggeri. Ifølge bogen »København før og nu - og aldrig« var der i 1908 godt 400.000 indbyggere i København og omkring 10.000 ledige lejligheder!

Nogle af grundene lå tomme i årevis, og det benyttede en håndfuld kunstnere sig af, da de blev trætte af »Den Fries« udstillingspolitik. De løsrev sig og fik lov til at bygge en interimistisk pavillon, tegnet af arkitekt Carl Petersen, på en ledig byggegrund - og så stiftede de kunstnersammenslutningen Grønningen. Det var i 1915. De var der nogle år.

Men som det jo går, tingene falder på plads, og hullerne i husrækken over for den skønne grønne kastelsgrav blev fyldt ud. Den næstsidste ejendom, Grønningen nr. 3 fra 1933, tegnet af Henning Hansen, er et meget enkelt hus med en opgang og altaner og altandøre i stedet for vinduer.

I 1935-37 opførte arkitekt Ib Lunding så Grønningen nr. 7 til 9 og Hammerensgade nr. 8. Ib Lunding var på det tidspunkt omkring 40 år og hørte til den første generation af funktionalistiske arkitekter. Som ansat hos Københavns stadsarkitekt, Poul Holsøe, har han muligvis været med til at tegne den brune kødby, som er 1930ernes arkitektoniske udtryk og mere avantgarde end Champagnehuset. Men han har taget stilens forkærlighed for skibsformer til sig, og det er nærliggende at tro, det er derfor, huset har en række koøjer - dem, der minder om boblerne i champagne.

Selv fortæller Lunding i Arkitekten, årg. 1939, at de runde vinduer - som er trappevinduer - blev placeret forskudt »for at bevare de kraftige Murflader udelte af et ordinært Vinduesparti.«

Mindre lejligheder

På det tidspunkt, hvor Champagnehuset blev opført, var man ikke længere så restriktiv med hensyn til lejlighedernes størrelse. De mindste var bare på et par værelser, og i alt var der 41 lejligheder, fordelt på seks etager og tre opgange. Til gengæld for denne maksimale udnyttelse af grundarealet blev der eksperimenteret med lydisoleringen og ifølge Ib Lunding med et godt resultatet.

Et andet raffinement er dørtelefonerne, som har været der fra begyndelsen, og de eksklusive elevatorer, som kun beboerne og deres gæster kunne benytte.

Trods det charmerende øgenavn er huset tungt og solidt. Som champagne serveret i en kop. Hjørnevinduerne, hvorfra der må være en mageløs udsigt over Kastellet, er klart funktionalistiske med de nøgne, rammeløse vinduesflader, men fokuserer man på indgangspartierne, er det som at se en dør til en romansk kirke. I øvrigt pudsigt, at de tre opgange har forskellige indgangspartier. Det er fordi, forklarer Ib Lunding, de skulle passe til forskellige omgivelser.

Lejlighederne har undergået mange forandringer siden begyndelsen, hvor teaktræsbordpladen i køkkenet var en af attraktionerne. Den fireværelses lejlighed, der i øjeblikket er til salg for 3.800.000 kr., har f.eks. kombineret spisestue/italiensk køkken.

Champagnehuset blev fredet i 1997.