Nogle gange sker det, at alt bare falder på rette plads: Den bedste årgang i mands minde fra Brunello

Årgang 2016 er netop kommet på hylderne, og det er formentlig den bedste nogensinde.

»Sørens Franks Vinkælder« med Søren Frank og Søren Jacobsen Damm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Nogle gange sker det, at alt bare falder på rette plads. Sådan er det med Brunello 2016, som netop er kommet ud at stå på hylderne i landets vinbutikker. Den bedste årgang i mands minde fra Brunello er elegant, charmerende og velafbalanceret. Frugten er perfekt moden uden at være jammy og vinen koncentreret uden at være tung.

Søren og Søren smager denne uge på Brunelloen fra Montalcino, som er Toscanas største vin og kæmper med barolo om at være Italiens bedste vin. Det er smagen af Italien og ikke mindst Toscana, den perfekte ledsager til ikke bare pizza og pasta, men også nogle af regionens mere bastante kødretter.

Hvad de færreste tænker på er, at Brunelloen i realiteten er en ung vin med en kort historie. Området var tidligere mest kendt for at lave sød hvidvin, og i 1960erne var her kun 60 hektar plantet med den røde Brunello og én producent af betydning (Biondi-Santi).

Siden begyndte rige gentlemen-farmere fra Milano og omegn, som havde lavet deres penge på alt muligt andet end vin, at opkøbe jord i området for at lave vin godt hjulpet af konsulterende ønologer. Og siden er beplantningen mangedoblet, og det samme er populariteten og dermed også prisen.

Vi smager følgende Brunelloer:

Jacopus, La Togata (170 kroner Philipson Wine)

Il Marroneto (669 kroner Distinto)

Tenuta Nuova,  Casanova di Neri (750 kroner Supervin/ Copenhagen wine)

Casanovina Montosoli, Le Ragnaie (895 kroner Niche Vine)