Efter flere hundrede års radiotavshed buldrer en ny generation af vine frem

Græsk vin er ikke bare retsina. En ny generation af sprøde hvide-, saftige røde- og frodige orangevine buldrer frem fra Peloponnes og omegn.

»Søren Franks Vinkælder« med Søren Frank og Søren Jacobsen Damm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som nogle af de første i verden var grækerne allerede for 6.000 år siden i gang med at fremstille vin. Derefter spredte de vinkulturen over hele Sydeuropa, men siden har vi ikke hørt meget fra græsk vin, bortset fra billige industrielle versioner af den harpikstilsatte retsina.

Forklaringen på flere hundrede års radiotavshed skal nok primært søges i det faktum, at Grækenland i 400 år var besat af de muslimske osmannerne, som kvalte vinkulturen, og siden har landet som bekendt døjet med blandt andet diktatur og dårlig økonomi.

Men nu er der igen kvalitet at finde på de græske øer og halvøer. Søren Frank er vendt hjem fra ferie i Det Ægæiske Hav og har medbragt en håndfuld lækkerier. Udover at smage på lokale skinker og pølser kigger Søren og Søren også på Grækenlands sprøde svar på chablis, karakterfuld orangevin fra 100 år gamle vinstokke og en retsina lavet på amfora som i de gode gamle dage – som faktisk smager pivgodt.

Vi smager følgende vine:

2019 Retsina Amphorae Nature, Tetramythos (139 kroner Oinofilia)

2019 Santorini, Assyrtiko, Sigalas (275 kroner Løgismose)

2018 Nyxteri, Santorini, Hatzidakis (469 kroner Oinofilia)

2016 Notias, Tinos, Domaine de Kalathas (379 kroner Oinofilia)

2018 Naoussa Alta, Makedonien, Thymiopoulos (189 kroner Oinofilia)