Det her er en af klodens bedste madvine

Søren og Søren besøger i denne uges vinkælder Loiredalen, hvor man får de sprøde chenin blanc-baserede hvidvine, som er geniale til asiatisk mad og retter, hvor æble indgår.

»Søren Franks Vinkælder« med Søren Frank og Søren Jacobsen Damm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Chenin blanc er ikke bare en af verdens store hvidvine, det er også en af klodens bedste madvine. De karakterfulde, syrlige hvidvine fra Loire passer perfekt til asiatiske køkkener som det kinesiske, det japanske og det thailandske. Dertil kommer, at chenin er uovertruffen til retter, hvor æbler indgår, hvad enten vi taler om det salte eller det søde køkken. Alligevel er vinene stort set ukendte uden for Frankrig.

Chenin blanc er ofte blevet kaldt for Loiredalens svar på riesling, hvilket formentlig skyldes vinens mineralitet og den stringente syre. Loire-druen har dog også visse karakteristika for sig selv i form af noter af blandt andet modne, endda ofte stødte æbler, hø og honning.

Før i tiden var der ofte en del restsukker i de chenin-baserede vine fra Loire, men nu er en ny generation af øko-, bio- og naturproducenter, som arbejder med en mere tør stil, kommet til i Loire.

I denne uges vinkælder smager vi følgende vine:

2019 Vouvray Clos du Bourg Sec, Gaston Huet (300 kroner ved seks flasker, Theis Vine)

2019 La Roche de Mûrs, La Grange aux Belles (325 kroner, Niche Vine)

2017 Saumur (330 kroner ved seks flasker, Rosforth & Rosforth)

2017 Saumur Clos Romans, Thierry Germain (560 kroner ved seks flasker, Philipson Wine)

2017 L’Enclos de Juchepie, Famille Oosterlinck-Bracke (245 kroner, Niche Vine)