De skal stå tidligt op i Bourgogne for at være med her

De små nye domæne producenter i det kølige Oregon laver chardonnay og pinot noir med en friskhed og elegance på niveau med den fineste bourgogne.

"Søren Franks Vinkælder" med Søren Frank og Søren Jacobsen Damm Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De skal stå tidligt op i Bourgogne, og for den sags skyld i Californien, for at følge med kvaliteten i Oregon. Betingelserne for at dyrke elegant pinot noir og chardonnay er perfekte i Willamette Valley i den nordvest-amerikanske stat, som er den fjerdestørste, når det kommer til vinproduktion i USA.

Eventyret startede i 1970 med første årgang pinot noir, som i dag er langt den mest plantede drue i Willamette. De bedste eksemplarer er i dag lette, lyse og æteriske som den fineste chambolle-musigny fra Bourgogne.

Og faktisk er chardonnay’erne, i hvert fald generelt set, næsten bedre. Faktisk var jeg decideret chokeret ved første gennemsmagning. Vinene har alle et køligt grønt skær i glasset og en fantastisk syre og mineralitet, som leder tankerne i retning af Puligny-Montrachet! 

Vi smager denne uge følgende vine:

2019 Cuvée Anne chardonnay, Eloa-Amity Hills, Walter Scott (269 kroner, Fine Wines)

2017 Original Vines Chardonnay, Dundee Hills, Eyrie Vineyards (520 kroner, KK Wine)

2017 Seven Springs Chardonnay, Evening Land (399 kroner, Laudrup)

2018 Dundee Hills Pinot, Arterberry Maresh  (225 kroner, Fine Wines)

2018 Dundee Hills pinot, Domaine Drouhin (479 kroner, HJ Hansen)

2018 Weber Vineyard pinot, Dundee Hills, Kelly Fox (599 kroner, Jysk Vin)