Skandaleramt bosted jævnes med jorden

Københavns socialborgmester Mikkel Warming (Enh.) vil rive det stærkt kritiserede bosted Tokanten ned. Overborgmester Ritt Bjerregaard (S) støtter ideen og planlægger massivt nybyggeri.

Bostedet Tokanten på Amager står foran en nedrivning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skandaleramte bosted for voksne udviklingshæmmede, Tokanten i København, står til at blive jævnet med jorden. Københavns Kommune og boligselskabet KAB har planer om at rive både Tokanten og en række af bostedets naboinstitutioner for psykisk syge i Sundbyvang og Sundbygård ned og i stedet opføre moderne og rummelig boliger til institutionernes beboere.

»De udslidte bygninger er en daglig frustration for både beboere og medarbejdere. Nu vil vi skabe nogle omgivelser, som man kan leve i. Det skal være lyse og store lejligheder med eget bad, toilet og køkken, akkurat ligesom alle andre københavnere forventer. Der er ingen tvivl om, at det vil give et gevaldigt løft i beboernes livsglæde,« siger socialborgmester Mikkel Warming (Enh.).

En uvildig konsulentrapport om forholdene på Tokanten, der blev udarbejdet i forlængelse af Berlingske Tidendes afsløring af, at bostedets beboere i årevis er blevet udsat for ulovlig magt­anvendelse, betegner pladsforholdene på institutionen som dårlige. Værelserne er så små, at der praktisk talt ikke er plads til andre personlige genstande end billeder på væggene, og pladsen i beboernes fælles køkken og opholdsrum er så trang, at måltiderne må indtages i hold.

Planen for nedrivningen og det efterfølgende nybyggeri skal gennemføres ved, at kommunen sælger en del af grundene på Sundbyvang- og Sundbygårdområdet til et alment boligselskab, der herefter skal bygge boliger til både de nuværende beboere og i omegnen af 60 almene familieboliger, herunder et antal billige boliger. Budgettet for byggeriet lyder på 159 mio. kr., og byggeriet forventes at stå klar i 2014. De første boliger vil dog være klar til indflytning allerede i 2010.

De omfattende byggeplaner kommer på bordet under de kommende forhandlinger om kommunens budget for 2009, og overborgmester Ritt Bjerregaard (S) er på forhånd positivt indstillet.

»Det er en plan, vi bakker op om i forbindelse med budgetforhandlingerne. Det er klart for alle, at selvom forholdene på flere punkter er udmærkede, så er værelserne for små, og der er behov for en omfattende renovering,« siger Ritt Bjerregaard.

Ikke plads til alle
I øjeblikket er Sundbyvang og Sundbygård hjem for 374 udviklingshæmmede og psykisk syge, og det står allerede nu klart, at der ikke bliver plads til alle de nuværende beboere i de nybyggede og renoverede lejligheder. I stedet skal en række beboere efter planen genhuses i ombyggede ældreboliger andre steder i byen. Og netop spørgsmålet om genhusning bliver helt centralt, siger Jesper Nygaard, der er direktør i boligselskabet KAB.

»Den allervigtigste udfordring er at få skabt nogle ordentlige genhusnings­boliger. Der er tale om meget sårbare borgere, der helst ikke skal flytte for mange gange. Når genhusningen er på plads, kan vi gå videre med at udvikle områderne ved Sundbyvang og Sundbygård, hvor både vores og kommunens ambition er at få skabt et blandet bysamfund med både kommunale institutioner, familieboliger og også gerne billige boliger,« siger Jesper Nygaard.