Skal jeg skrive under på jobklausul?

Læser føler sig presset til at skrive under på en jobklausul, men er det klogt? Der er trådt nye regler i kraft 1. juli 2009.

Loven opstiller formkrav til, hvad en aftale med lønmodtageren skal indeholde, for at være gyldig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

? Jeg er kommet i en vanskelig situation. Min chef har i forbindelse med forfremmelse af en af mine kolleger bedt mig om at underskrive en aftale om, at jeg, hvis min kollega vælger at forlade virksom­heden på et tidpunkt, ikke må tage arbejde i samme virksomhed, som min kollega efterfølgende bliver ansat i.

Min kollega skal fremover være leder for den afdeling, hvor jeg er ansat, og han er den primære årsag til, at jeg fortsat gerne vil arbejde der, hvor jeg er nu. Så egentlig har jeg ikke lyst til at binde mig.

Er jeg forpligtet til at underskrive det dokument, som min chef har præsenteret mig for, og hvad kan der ske, hvis jeg ikke underskriver dokumentet?

Med venlig hilsen M. J.

! Umiddelbart virker det, som om at din chef forsøger at få dig til at underskrive en jobklausul. Det har der ikke været lovregler om, men i 2008 blev der inført sådanne regler. De er trådt i kraft med virkning fra 1. juli 2009.

Det fremgår af loven, at den har til formål at begrænse brugen af jobklausuler og sikre, at de jobklausuler, som konkret måtte blive anset for nødvendige, indgås på en loyal måde over for de berørte lønmodtagere.

Loven opstiller formkrav til, hvad en aftale med lønmodtageren skal indeholde for at være gyldig. Først og fremmest skal aftalen indeholde oplysninger om, hvordan dine jobmuligheder konkret begrænses.

Dernæst skal aftalen indeholde oplysning om, at du som lønmodtager har ret til en vis kompensation i den periode, hvor dine jobmuligheder begrænses.

Det fremgår endvidere af loven, at den kompensation, du har ret til, mindst skal udgøre 50 procent af din løn på det tidspunkt, hvor du fratræder virksomheden.

Jeg vil foreslå, at du gennemgår den aftale, din arbejdsgiver ønsker, du skal underskrive, og sikrer dig, at den opfylder de ovenfor skitserede krav. Gør den det, må du afgøre, om du ønsker at underskrive aftalen og som udgangspunkt være berettiget til kompensation, eller om du ikke ønsker at underskrive aftalen.

Du har ikke pligt til at underskrive aftalen.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat(H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk  

Læs mere om jobklausuler på www.ForumAdvokater.dk