Victoria Carmen Sonne er et lyspunkt i slingrende, men absolut spændende engelsk krimi

»Red Election« håndterer mange – måske lidt for mange – aktuelle emner som deep fake-videoer, terrortrusler og russisk indblanding i andre landes politiske systemer.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Den danske efterretningsagent Katrine Poulsen og den britiske spion Beatrice Ogilvy slår sig sammen i et desperat kapløb mod tiden. Fanget i et net af løgne, mord og magtkampe.«

Programteksten til Viaplays nyeste originalserie lyder som alle krimiserier nogensinde. Og den er da heller ikke båret af den der helt originale og unikke idé. Til gengæld er der virkelige mange ideer i gang på én gang.

Terrorangreb på vej

Plottet tager fart, da den engelske MI5-agent, Beatrice Oglivie (Lydia Leonard) mødes med en dobbeltagent fra KGB, der kan fortælle om en mission ved navn ‘Redback’, der involverer et terrorangreb mod et atomkraftværk i Skotland.

Inden han kan fortælle alt, hvad han ved, bliver han dog myrdet på åben gade. Det er den danske virksomhed Rieper Hansen, der har stået for cybersikkerheden på kraftværket, så Beatrice må meget modvilligt arbejde sammen med den danske efterretningsagent Katrine Poulsen (Victoria Carmen Sonne).

Mange handlingstråde

Det mulige terrorangreb er dog kun en ganske lille del af plottet, der også omhandler den britiske premierministers bestræbelser på at vinde en folkeafstemning om skotsk selvstændighed, en ptsd-ramt dobbeltagent, en militant skotsk uafhængighedsbevægelse, et uægte barn, en spindoktor med lig i lasten og alt muligt andet.

Der er meget at holde rede på, og det er ikke alle handlingsspor, der fungerer lige godt. Jo længere man kommer i serien, jo mere skrider troværdigheden også.

Men hvis man kan holde sig fra at dissekere logikken og sandsynligheden med en skalpel, er »Red Election« vældig spændende og klassisk, solidt krimihåndværk.

Stephen Dillane er en af den slags chefer, der ler hånligt af »Management by fear« og har noget meget værre i ærmet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Viaplay.

Sonne er særlig

Og så er den seværdig – især i kraft af to skuespillerpræstationer. Allestedsnærværende Victoria Carmen Sonne har i sin korte, men alligevel omfattende karriere, mest gjort sig i smalle, kunstneriske film som »Holiday« og biografaktuelle »Miss Osaka«, men i denne mere kommercielle serie stjæler hun også billedet.

Katrine Poulsen er på alle mulige måder dødirriterende. Hun er uforskammet, hun surmuler, hun har ingen situationsfornemmelse og er hele tiden lidt off i forhold alle andre.

Victoria Carmen Sonne virker til tider, som om hun er med i en helt anden serie end de andre, men det virker.

Katrine Poulsen fremstår mere som et ægte menneske end som en person i en krimiserie, og der er selvfølgelig en bunke skeletter i skabet, der gør, at hun til tider ter sig underligt.

Underholdende og skrækindjagende

Den anden, man virkelig lægger mærke til, er Stephen Dillane (kendt som Stannis Baratheon i »Game of Thrones«), som spiller chefen for MI5-afdelingen.

En af den slags chefer, der kan se på folk over læsebrillen og helt uden at bevæge en muskel i ansigtet signalere, at nu er du én forkert bemærkning fra at få en røvfuld og/eller en fyreseddel.

Og en af den slags chefer, der braser ind i en briefing og siger: »Tatover Redback på jeres øjeæbler. Fra nu af ser I ikke på andet, før vi har løst gåden, dræbt den skyldige og pisset lystigt på liget!« og så ellers skrider igen.

Det er mageløst underholdende, og hvis Stephen Dillane bliver castet som ‘chefen’ i alle fremtidige krimiserier fra nu af, skal der ikke lyde nogle protester herfra.

»Red Election«. Krimiserie, Ti afsnit af cirka 45 minutter. Serieskabere: Stephen Brady m.fl. Med: Lydia Leonard, Victoria Carmen Sonne, Stephen Dillane, James D’Arcy m.fl. Premiere 3. oktober på Viaplay