Verdens bedste serier blev hædret med en Emmy i nat - Berlingske giver fem af dem 5 stjerner

AOK
Skærm
Guide

Natten til tirsdag blev de prestigefyldte Emmy-priser uddelt i USA til årets bedste serier. Berlingske har samlet de vigtigste - og guider her til, hvor du kan se dem.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var cremen af tidens tv-serier, der natten til tirsdag blev hædret ved årets Emmy-uddeling i USA.

HBO-serien »Succession« havde allerede inden aftenen sat rekorden for flest nomineringer i skuespilkategorierne. Hele 14 af de medvirkende skuespillere var nomineret til en Emmy. Dog var det kun Matthew Macfadyen, der spiller karakteren Tom Wambsgans, der kunne gå hjem med en Emmy for sin skuespilpræstation.

Berlingskes anmeldere har tidligere anmeldt et udpluk af de serier, der vandt i de største kategorier. God fornøjelse.

1

»Succession«

»Dette liv egner sig ikke til alle. Det er et ciffer på et stykke papir. Det er en kamp om at finde kniven i mudderet.« Sådan siger Logan Roy, omdrejningspunktet i »Succession«, der netop har haft premiere på sin tredje sæson.

Sæsonen fortsætter direkte, hvor den anden sæson slap med endnu et kupforsøg mod faderen, og forholdet mellem de fire børn, der står klar til at overtage, når sukkersyge, begyndende demens og et skrantende helbred får milliardæren til at lede efter sin efterfølger. Der er koldt på toppen, og alliancerne synes at skifte fra afsnit til afsnit.

Samtlige roller er så velbeskrevne, veludførte og velspillede, at man tillader sig at heppe på hver og en, på trods af at de i deres magtsyge til tider fremstår direkte umenneskelige. Det er fremragende underholdning og et vildt indblik i en verden, de færreste af os kommer i nærheden af. Måske er det godt det samme.

Uddrag af anmeldelsen:

»Under sin opstigning til mediebranchens tinder har Logan Roy fundet utallige af disse knive og dolket sine modstandere i ryggen. Men sukkersyge, begyndende demens og et skrantende helbred helt generelt tvinger milliardæren og forretningsikonet til at udpege sin efterfølger blandt et af sine fire forkælede og vidt forskellige børn.«

Læs hele anmeldelsen her.

2

»The White Lotus«

»The White Lotus« er umulig at sætte i kategori. Men fascinerende og foruroligende er denne ondskabsfulde afkodning af moderne menneskers jagt efter en mening med den tilværelse, de har tabt af syne.

Det er en tv-serie for voksne, flossede mennesker om voksne mennesker, der har svært ved at være netop det – voksne mennesker. Så uforudsigelig som livet.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Er den en soap, sådan som de mange figurers personlige historier fletter sig ind i hinanden? Er det en komedie? Man fniser i hvert fald på de mest ejendommelige tidspunkter. Eller er der i virkeligheden tale om en kulsort, social satire, der dels går i flæsket på, hvad penge, race og karriere betyder for mennesker her i livet, men som også udstiller det moderne menneskes ubændige trang til at blive set og hørt på egne præmisser, selvom der sjældent er nogen, der gide se og lytte? Afbrudt af små, forsonende øjeblikke af drømmende poesi. Aner det ikke. Den er under alle omstændigheder en ferie, man ikke vil hjem fra.«

Læs hele anmeldelsen her.

3

»Ted Lasso«

»Ted Lasso« er ikke så kendt i Danmark, hvor den kan ses på streamingtjenesten Apple+, hvilket der er al mulig grund til at gøre.

Efter en grim skilsmisse overtager isdronningen Rebecca Welton ejerskabet af fodboldklubben AFC Richmond. Klubben er det eneste, hendes eksmand elsker, så hun er fast besluttet på at køre den totalt i sænk.

Trods de mange fodboldreferencer er serien ikke bare virkelig morsom, men også vigtig, fordi den handler om noget så overset som medfølelse, ydmyghed og almindelig anstændighed.

Læs anmeldelsen her.

4

»Squid Game«

Var du en af dem, der gik rystet fra biografen efter at have set den sydkoreanske Oscar-vinder »Parasite« om en velhaverfamilie, der får uvelkommen besøg af den pjaltede underklasse?

Så vil du elske at lade dig mentalt flytte ind i Netflix-streamingserien »Squid Game« i ni dele, der også kan ses som en kritik af et ekstremt polariseret samfund, hvor kynismen er løbet løbsk, og de laveste kun kan se frem mod at blive trådt endnu længere ned.

I sin præmis minder serien om de amerikanske film »The Hunger Games« og »The Maze Runner«, men det særlige ved »Squid Game« er seriens psykologisk detaljerede optakt til den alle mod alle-turnering, hvor vinderen kan vinde en kvart milliard kroner, mens de andre deltagere kan miste livet.

»Squid Game«, der er lavet af Hwang Dong-hyuk, er en besættende oplevelse, og ifølge streamingtjenestens egne oplysninger er den på vej til at blive Netflix' mest sete serie nogensinde.

5

»Euphoria«

Man behøver ikke være teenager for at dykke ned i HBOs »Euphoria«, der skildrer en ung kvindes vej ud af et narkomisbrug. Serien, der forvandlede den tidligere barnestjerne Zendaya til en fuldtonet seriøs skuespiller, er også en af de mest filmisk eksperimenterende serier, der er lavet.

Første sæson var fantastisk. Nu er anden sæson klar – og selvom den hverken er lige så skelsættende, er den stadig et besøg værd. Vores hovedperson, Rue (Zendaya), er tilbage fra afvænning, og vi følger endnu en gang hende og vennerne i et miljø, der er præget af dårlige beslutninger.

Det er en hård omgang og ikke helt så ungdommelig let som første sæson. Men ligesom tidligere generationer havde deres socialrealistiske ungdomsportrætter i »Christiane F« og »Kids«, så er »Euphoria« et vildt indblik i en generation, der ligesom mange forrige kan komme ud af kurs.

Læs hele anmeldelsen her.

6

»Hacks«

HBO Max har endelig fået premiere på »Hacks«, der var nomineret til 15 Emmy-priser. Og serien er intet mindre end et fem timer langt argument for at abonnere på endnu en streamingtjeneste, hvis man ikke har HBO i forvejen.

Den er nemlig både sjov, knivskarp og hjertevarm på én og samme tid. Og ville stadig være fremragende, selv hvis man ikke grinede undervejs.

Uddrag af anmeldelsen:

»Uden at have set samtlige 123 film og serier, som den 70-årige veteran Jean Smart har medvirket i, er det i øvrigt et godt bud, at hun aldrig har været bedre end her, og hendes 27-årige modstykke, Hannah Einbinder, er ligeledes fremragende som den lige dele ambitiøse og hamrende usikre Ava.«

»På en måde så man faktisk bliver oprigtig trist, når sidste afsnit når til rulleteksterne. Sæson 2 er heldigvis på vej, og det kan kun gå for langsomt.«

Læs hele anmeldelsen her.

7

»Dopesick«

USA har et meget liberalt forhold til piller – og det er et emne, der optager flere af tidens serier.

I »American Rust« kan man se et miniputsamfund, der er sat på standby, mens familiefædre og husmødre dulmer livet med piller.

»Dopesick« handler om det kontroversielle smertestillede præparat Oxycontin, der blev markedsført som et mirakelmiddel, der kunne kurere alle smerter. Medicinalgiganten Purdue Pharma glemte bare at fortælle, at folk også blev afhængige.

Titusindvis af amerikanere dør hvert år af overdoser, og for mange starter forfaldet med noget så simpelt som en recept på smertestillende piller.

Den historie fortæller »Dopesick« uden at blive belærende og skinger. Det er tilmed ret spændende.

Læs anmeldelsen her.