Velhaverdruk, retssalsdrama og slemt selvhad. Her kan du se de store Oscar-film inden søndagens prisfest

Normalt kan det være ret svært at se de film, der er nomineret til en Oscar, men intet er normalt i 2021, og for en gang skyld kan du faktisk få fingrene i en del af de titler, der kan vinde priser søndag aften. Vi har udvalgt fem af de bedste, inden det går løs i Los Angeles.

 
Thomas Vinterberg og holdet jublede over Oscar-nomineringen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Filmelskernes paradis

Anmelderne var enige om, at »Mank« var et overdådigt stykke konfekt til filmelskerne. Den omhandler Herman J. Mankiewicz, der bevægede sig behændigt gennem 1930ernes Hollywood, hvor de åd af hans hånd, mens Mank, som filmen kalder ham, indtog byen i en sky af sarkasme, alkohol og talent. Men allerede som 42-årig var Mank på vej ned.

Redningen blev instruktøren Orson Welles, der fik Mankiewicz (Gary Oldman) til at skrive manuskriptet til det, der siden er blevet kaldt »verdens bedste film«, nemlig »Citizen Kane«, på dansk kaldet »Den store mand«. »Mank« er altså en film om at lave film, tilmed spækket med paralleller til det originale mesterværk – og fortalt i samme sort-hvide billedsprog med knitrende lydspor og hak.

Kan filmen ses af dem, der ikke har set »Citizen Kane«? Bestemt. Men det bliver en anden oplevelse. Heldigvis også en oplevelse, der bæres oppe af Gary Oldmans imponerende skildring af en stor mand, der ikke kan være i sig selv. Lille ser han ud på bunden af sit eget selvhad, men flot skildret er det.

»Mank«. Instruktør: David Fincher. Filmen er Oscar-nomineret i hele ti kategorier. Blandt andet bedste film, bedste instruktør, bedste skuespiller og bedste kvindelige birolle. Kan ses på Netflix.

Der er gang i både baretter og biler i »Judas and the Black Messiah«, der kan vinde flere Oscar-statuetter søndag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Glen Wilson.

En knyttet næve midt i USAs pæne facade

Der er en lang række af film, der skal skildre oprørsledere og få os til at forstå, hvorfor de kan få folkets opbakning. Tænk på Spike Lees film om »Malcolm X« eller tænk på »Milk«, hvori Sean Penn var fantastisk som den åbenlyst homoseksuelle byrådskandidat i 70ernes San Francisco.

Filmene står og falder med en karismatisk hovedperson, der virker troværdig i rollen som folkeforfører. I den forstand er Daniel Kaluuya perfekt i rollen som Fred Hampton, der blev leder af De Sorte Panteres Illinois-afdeling i en periode, hvor de etniske grupper var radikaliserede, og FBI-direktør J. Edgar Hoover kronede sin magt med paranoia.

Fred Hampton var en glødende taler, der drømte om at samle de forskellige antiracistiske og antikapitalistiske fraktioner i en såkaldt regnbuekoalition. Ideen var en oplagt trussel mod den politiske status quo og blev mødt med hård modstand fra FBI, der tvang en presset biltyv, William O'Neal (LaKeith Stanfield) til at infiltrere miljøet. O'Neal leverede flere oplysninger, der gjorde politiet i stand til at slå ned på panterne og – i sidste ende – sætte en stopper for Fred Hampton.

O'Neal er titlens Judas og en lidt tvetydig karakter. Filmen er dog værd af se, ikke mindst fordi den viser, hvordan vores syn på tiden og bevægelserne ændrer sig. De Sorte Pantere skildres her som idealister, men billedet er ikke entydigt positivt. Der er en risikovillighed og insisteren i alle systemer. Tit også dem, der bygger på de gode intentioner.

»Judas and the Black Messiah«. Instruktør: Shaka King. Er nomineret i fem kategorier heriblandt bedste film, bedste manuskript og bedste mandlige birolle. Filmen kan ses på Blockbuster (mod betaling).

Der blev sat hårdt mod hårdt under demonstrationerne i Chicago i 1968. Bagefter forsøgte FBI at give demonstranterne hele skylden for optøjerne og volden. Foto fra »The Trial of the Chicago 7«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niko Tavern/Netflix.

Systemet mod borgerne

​Det er også den amerikanske regering, der sættes under lup i Netflix-dramaet »The Trial of the Chicago 7«, der sætter fokus på en håndfuld amerikanske aktivister, som blev sat på anklagebænken, fordi regeringen ville fjerne fokus fra deres modstand mod Vietnamkrigen. Også denne film bygger på virkelige begivenheder, men den er blødere og mere fremkommelig.

Vi er i 1968, Nixon sidder i Det Hvide Hus, og syv demonstranter bliver anklaget for sammensværgelse og for at have forårsaget de voldelige sammenstød under de demonstrationer, der fandt sted under Demokraternes konvent. De syv demonstranter kender dårligt nok hinanden, gruppen er tydeligvis sammensat for at statuere et eksempel og skabe ro. Nu skal der strammes op.

Fans af retssalsdramaer og amerikansk historieundervisning vil elske filmen, der også kan bryste sig at vise Sacha Baron Cohen i en sjældent alvorlig rolle som den amerikanske aktivist Abbie Hoffman.

»The Trial of the Chicago 7«. Instruktør: Aaron Sorkin. Er nomineret i fem kategorier blandt andet bedste film, bedste manuskript og bedste mandlige hovedrolle. Kan ses på Netflix.

Gymnasielæreren Martin (Mads Mikkelsen) er stødt på grund i »Druk«. Men så sker der noget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Ohsten.

Vinterbergs vinderfilm

Hvis man er en af de få, der endnu ikke har set Thomas Vinterbergs »Druk«, er tiden inde. Skildringen af de fem midaldrende mænd, der beslutter sig for at afprøve Finn Skårderuds teori om, at vi alle er født med en halv promille for lidt i blodet, har gået sin sejrsgang verden over. Først i de danske biografer, hvor den solgte over 800.000 billetter midt under pandemien. Siden til diverse prisuddelinger som Golden Globes og BAFTA – og søndag kan han så vinde to Oscar i kategorierne bedste instruktør og bedste udenlandske film.

Mads Mikkelsen har rollen som historielæreren Martin, der har mistet familiens interesse og underviser så kedeligt, at nogle elever uden videre rejser sig fra deres pladser og forlader klasselokalet. Først da han spæder sit hundeliv op med nogle procenter, ændrer tingene sig. Også hans venner får mere gang i livet, indtil virkeligheden også sætter ind.

Ved premieren skrev Berlingske, at filmen måske i fremtiden ville »blive set som en hyldest til den danske nationalsjæl med frisind, storsind, frihed og dybe kig i den blotlagte eksistens«.

»Druk«. Instruktør: Thomas Vinterberg. Er Oscar-nomineret i to kategorier – bedste udenlandske film og bedste instruktør. Kan lejes på Blockbuster.

Oscar Isaac i »The Letter Room«. Fold sammen
Læs mere

Den livstrætte fængselsbetjent

I en tid, hvor vi bruger stadig mere tid på at se uendelige serier, er det faktisk vidunderligt at kaste sig over kortfilmene. Det viser også, at man ikke behøver at have flere timer til rådighed for at fortælle en historie. Tværtimod.

I år er den danske instruktør Elvira Lind Oscar-nomineret for »The Letter Room«, en film på kun 32 minutter, der har hendes mand, Oscar Isaac, i den bærende rolle som den livstrætte fængselsbetjent, der får til opgave at læse den post, der kommer til de indsatte. Under arbejdet opdager han noget, der tvinger ham til at træffe et vigtigt valg.

Det er svært at tale om »The Letter Room« uden at afsløre for meget. Måske skal man bare selv se den og vurdere, om Thomas Vinterberg nu også er den eneste dansker, der får en statuette med hjem søndag aften.

»The Letter Room«. Instruktør: Elvira Lind. Er Oscar-nomineret i kategorien bedste kortfilm. Vises på TV 2 lørdag aften samt på TV 2 Play.