Ved du godt, at Joe Exotic er tilbage? Her er de ti bedste serier lige nu

AOK
Skærm
Guide

Hver uge finder Berlingskes filmredaktør, Sarah Iben Almbjerg, frem til de bedste blandt tidens aktuelle titler på streamingområdet. Netop nu er der både grund til at se et tyrkisk drama og opfølgningen på en af verdens mest kendte dokumentarserier.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskernes brug af streamingtjenester vokser år for år, og snart er streaming ligeså udbredt som almindeligt tv-kiggeri. 93 procent af de danske internetbrugere kender til Netflix, der dermed er den streamingtjeneste med højest kendskab blandt danskerne, herefter følger TV 2 Play, Viaplay og HBO Nordic (der siden har skiftet navn til HBO Max, red.). Det viser en undersøgelse fra Kulturministeriet.

Der er også rimelig god grund til at følge med på kanalerne. Netop nu kan Netflix tilbyde et indblik i en af verdens mest absurde miljøer, der vises i anden sæson af »Tiger King: Murder, Mayhem and Madness«, mens Viaplay viser den fantastiske mafiaserie »Kin«.

TV2 Play har lavet cancer-komedien »Overleverne«, Disney+ viser den rørende »Reservation Dogs«, mens HBO Max har haft premiere på tredje sæson af rigmandsbaskeren »Succesion«.

1

Tiger King 2

Husker du Tiger King-fænomenet, der samlede en pandemiramt verden foran Netflix i foråret 2020? Dokumentarserien – der kortlagde den ondsindede fejde mellem den private zoo-ejer Joe Exotic, og hans ærkerival, den blomstersmykkede og evigt smilende dyrerettighedsforkæmper Carole Baskin – blev et fænomen, der sjældent er set lige. Nu er anden sæson ude ... og den er ikke mindre kulørt.

Joe Exotic sidder nu i fængsel for at planlægge et lejemord på Carole Baskin, mens hans store fanbase, ved navn Team Tiger, kæmper for at få ham løsladt. Imens har andre personer indfundet sig i universet, blandt andet zoo-ejeren Tim Stark, der kort optrådte i første sæson.

Der er stadig et element af freakshow over Tiger King. Men hvis man træder lidt tilbage, er seriens typer også et interessant studie af, hvordan antistatslig frihed og forsmag for sindssyge frisurer, kan fordrejes ud i det mest ekstreme.

Læs anmeldelsen her.

2

The Club

Hvis man synes, at Tyrkiet er lig med Erdogans pseudoislamiske styre, skal man se »The Club«, der er et usædvanligt kig ind i et glemt kapitel af jødisk historie.

Serien foregår i forlystelseskvarteret Pera i 1950ernes Istanbul, som er genskabt med pastellakerede biler, habitter med høj talje, højt hår og blomstrede kjoler. Moderen, Matilda (Gökçe Bahadir), sidder i kvindefængsel for et mord.

Da hun løslades under en amnesti, opsøger hun datteren Rasel (Asude Kalebek), som blev taget fra hende som nyfødt, og som nu er blevet en teenagerebel og ballademager på et jødisk børnehjem.

Læs anmeldelsen her.

3

Dopesick

USA har et meget liberalt forhold til piller – og det er et emne, der optager flere af tidens serier.

I »American Rust« kan man se et miniput samfund, der er sat på standby, mens familiefædre og husmødre
dulmer livet med piller.

Dopesick handler om det kontroversielle smertestillede præparat, Oxycontin, der blev markedsført produktet som et mirakelmiddel, der kunne kurere alle smerter. Medicinalgiganten Purdue Pharma glemte bare at fortælle, at folk også blev afhængige.

Titusindvis af amerikanere dør hvert år af overdoser, og for mange starter forfaldet med noget så simpelt som en recept på smertestillende piller.

Den historie fortæller Dopesick uden at blive belærende og skinger. Det er tilmed ret spændende.

Læs anmeldelsen her.

4

Kin

Ingen er mere betaget af mafiaen end amerikanske instruktører. Tænk, hvilken stribe af serier, vi har set om mafia-lignende familier – fra Sopranos til Peaky Blinders.

Nu kommer Kin, der insisterer på at skildre en mafiafamilie som enhver anden.

Familiens sorte får, Michael, er netop kommet ud af fængslet og modtages af alle som en helt. Men tingene ændrer sig, da Michael ønsker at få et rigtigt job og se mere til den datter, han ikke har set, siden han kom i spjældet for at myrde pigens mor.

Selvfølgelig får han ikke bare et fabrikskob, og selvfølgelig er der et andet medlem af familien, Eric, der kaster sig ud i en hovedløs hævngerning, der sætter gang i en lavine af begivenheder.

Kin er helt efter bogen, hvilket også er helt okay, når efterårsmørket sænker sig.

5

Den usandsynlige morder

Der findes et utal af serier, der viser efterforskningsarbejde og uopklarede forbrydelser, men kun ganske få af dem vælger at følge en bestemt teori. Det gør »Den usandsynlige morder« – og det gør hele forskellen.

»Den Usandsynlige Morder«, der bygger på Thomas Petterssons prisvindende bog fra 2018 af samme navn, fokuserer på Stig Engström, der sandsynligvis dræbte Sveriges statsminister Olof Palme i 1986.

Næste ingen troede på Engströms egne forklaringer om, hvad han lavede på mordnatten, og mange har peget på de talrige mangler, der var i politiets arbejde efter mordet. Alt dette viser serien. Den er ikke perfekt, men det er ganske spændende at se, hvorfor Palmemordet, der ændrede Sverige og svenskernes selvopfattelse, aldrig blev fuldt ud opklaret.

Læs anmeldelsen her.

6

Dexter: New Blood

Med tiden har de fleste lært glæden ved at vente på nye sæsoner af elskelige serier. Det er dog alligevel sjældent, at man venter så længe på nyt som i tilfældet med Dexter.

Ti er der gået, siden historien om den »gode« seriemorder sidst var på færde, men meget er stadig ved det samme. Dexter er en kende mere vejrbidt, og pludselig ankommer vor helts fortabte voksne søn med egne hemmeligheder i lommen.

Derudover er Dexter stadig lige så spændende som altid. Det er ikke Dostojevskij, men det er forbrydelse og straf i tilfredsstillende mængder. Og som altid er det perfekt til de aftener, hvor man lige skal se et afsnit til. Og så lige et til …

Læs anmeldelsen her.

7

Overleverne

Kan man grine af død, cancer og sygdom? Mange serier har i hvert fald forsøgt. Blandt de bedste eksempler er Ricky Gervais' »After life«, der faktisk formåede at gøre historien om en sur, britisk enkemand til varm, trist men også ret morsom underholdning.

Nu har TV 2 haft premiere på »Overleverne«, der igen beviser, at man godt kan kombinere kræft og komik. Bare man undgår klicheerne og gør figurerne tilpas interessante. Seriens forfattere Maria Rydén og Ina Bruhn zoomer ind på den eksistentielle angst, der præger sygdommens overlevere, og gør dermed også serien bredere og identificerbar for alle os andre. Syg eller ej, livet er skrøbeligt. I det mindste kan vi grine lidt af det.

Læs anmeldelsen her.

8

Maid – en af tidens stærkeste serier

Hvorfor er »Maid« så så god? Umiddelbart er historien fortalt før. Hovedpersonen er den enlige mor Alex (Margaret Qualley), der flygter fra sit trailerhome og en ægtemand (Nick Robinson), der altid er på nippet til at eksplodere i øretæver. Alex må bruge al sin tid på underbetalt rengøring og på at rende de offentlige myndigheder på dørene for at få økonomisk støtte til bolig og børnehave.

Men »Maid« er ikke bare en trist serie. Tværtimod har den et vedholdende, udmattende blik på Alex’ udfordringer, der rummer en alvor og en nerve, der aldrig bliver svækket af sentimentalitet og violiner på lydsiden, der skal fortælle os, hvad vi skal føle, inden scenen er kommet i gang.  Sammen med nogle stærke skuespillere og en uforudsigelig handling gør det »Maid« til en af tidens stærkeste serier.

Uddrag af anmeldelsen:

»Ved første øjekast er Netflix’ fiktionsserie »Maid« klassisk socialporno, idet den handler om den enlige mor Alex (Margaret Qualley), der flygter fra sit trailerhjem, og en ægtemand (Nick Robinson), der altid er på nippet til at eksplodere i øretæver. Han nøjes dog med at slå huller i finérvæggene. Ved andet øjekast indser man, at »Maid« er meget mere og meget bedre end et afsnit af »De unge mødre«.«

Læs hele anmeldelsen her.

9

Succession – velbeskrevne, veludførte og velspillede roller

»Dette liv egner sig ikke til alle. Det er et ciffer på et stykke papir. Det er en kamp om at finde kniven i mudderet.« Sådan siger Logan Roy, omdrejningspunktet i »Succesion«, der netop har haft premiere på sin tredje sæson.

Sæsonen fortsætter direkte, hvor den anden sæson slap med endnu et kupforsøg mod faren, og forholdet mellem de fire børn,  der står klar til at overtage, når sukkersyge, begyndende demens og et skrantende helbred får milliardæren til at lede efter sin efterfølger. Der er koldt på toppen og alliancerne synes at skifte fra afsnit til afsnit.

Samtlige roller er så velbeskrevne, veludførte og velspillede, at man tillader sig at heppe på hver og en, på trods af at de i deres magtsyge til tider fremstår direkte umenneskelige. Det er fremragende underholdning og et vildt indblik i en verden, de færreste af os kommer i nærheden af. Måske er det godt det samme.

Uddrag af anmeldelsen:

»Under sin opstigning til mediebranchens tinder har Logan Roy fundet utallige af disse knive og dolket sine modstandere i ryggen. Men sukkersyge, begyndende demens og et skrantende helbred helt generelt tvinger milliardæren og forretningsikonet til at udpege sin efterfølger blandt et af sine fire forkælede og vidt forskellige børn.«

Læs hele anmeldelsen her.

10

Reservation Dogs – rørende serie om unge i USA

Komik, melankoli, teenageproblemer, død, fattigdom og absurditeter er ikke nogen nem cocktail at ryste sammen på en fornuftig måde, men det lykkes utrolig fint i »Reservation Dogs«, som med en samlet spilletid på fire timer er helt perfekt til en søndag på sofaen.

Serien er lavet af Taika Waititi, som vi kender som instruktøren af den tragikomiske perle »Jojo Rabbit«. Den, hvor en lille tysk dreng har Hitler som usynlig ven, du ved.

Også denne gang lander Waitit et sted mellem komik og melankoli i en fin perle om fire teenagere og deres forsøg på at komme videre fra det hul, de lever i.

Uddrag af anmeldelsen:

»Som en vis Tarantino har det med popkultur fra 60'erne og 70'erne, sådan har Waititi og Harjo det med 80'erne og 90'erne, og serien bobler af callbacks til alt fra - surprise! - »Reservoir« Dogs' til Tupac og Harry Potter.«

Læs hele anmeldelsen her.