Storslået western, uhyggelig fortid og mørk ungdomsklassiker. Her er det bedste på streaming lige nu

AOK
Skærm
Guide

Hver uge finder Berlingskes filmredaktør, Sarah Iben Almbjerg, frem til de bedste blandt tidens aktuelle titler på streamingområdet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De store samlende serier findes ikke lige nu, da »Succesion«, »Mare Of Easttown« og andre af de helt store trækplastre har kørt et stykke tid. Til gengæld er der nu mulighed for at opleve nogle andre gode serier og film.

DR TVs mest populære ungdomsserie i nyere tid, »Doggystyle«, er tilbage med en tredje sæson, der byder på nyskabende sexscener og virkelig godt skuespil, mens »Folk med angst« fortæller en pudsig historie om almindelige, ualmindelige mennesker, der fanges i en gidselaktion.

Endelig har Netflix haft premiere på »Stay Close«, der fortæller en spændende historie om en fortid, der trænger sig på.

Her er en oversigt over de serier, som Berlingskes anmeldere er gladest for lige nu. God fornøjelse.

1

Euphoria

Man behøver ikke være teenager for at dykke ned i HBOs Euphoria, der skildrer en ung kvindes vej ud af et narkomisbrug. Serien, der forvandlede den tidligere barnestjerne Zendaya til en fuldtonet seriøs skuespiller, er også en af de mest filmisk eksperimenterende serier, der er lavet.

Første sæson var fantastisk. Nu er anden sæson klar – og selvom den hverken er lige så skelsættende, er den stadig et besøg værd. Vores hovedperson, Rue (Zendaya), er tilbage fra afvænning, og vi følger endnu en gang hende og vennerne i et miljø, der er præget af dårlige beslutninger.

Det er en hård omgang og ikke helt så ungdommelig let som første sæson. Men ligesom tidligere generationer havde deres socialrealistiske ungdomsportrætter i »Christiane F« og »Kids«, så er »Euphoria« et vildt indblik i en generation, der ligesom mange forrige kan komme ud af kurs.

Læs hele anmeldelsen her.

2

1883

Kan man overhovedet se western uden at føle skam over, hvordan fortidens cowboys behandlede de indfødte?

Spørgsmålet blev stillet, da Netflix havde premiere på »1883«, der er en slags forløber til den populære serie »Yellowstone«, som handler om nutidens kvægbaroner og deres vidtstrakte jordbesiddelser. I det hele taget er der meget blæst om westerngenren, der netop nu bruges til at fortælle nye historier om, hvordan USA blev dannet som nation, og hvordan amerikanerne fungerer som folk.

»1883« gør det med fejende flotte billeder, der står som selvstændige oliemalerier, og en barsk råhed, der har masser af plads til at vise svedpletter under armhulerne og krudtslam i rynkerne. Ikke mindst Sam Elliott er værd at betragte i rollen som den sammenbidte kaptajn, der skal lede endnu et vogntog af nybyggere vestover. I en anden rolle ses countrysangerinden Faith Hill, der spiller en af matriarkerne, der både skal passe sin familie og erobre nyt land.

Er man i øvrigt til western, kan man netop nu se »Cry Macho« på Viaplay (her er en anden countrysanger, nemlig Dwight Yoakam, på rollelisten) eller »The Power of the Dog« på Netflix.

Læs hele anmeldelsen her.

3

Stay Close

Der er intet så pirrende som det uhyggelige, der finder sted midt i det genkendelige og godmodige. Husk, hvordan Bornedal legede med den effekt i »Nattevagten«, hvor morderen havde en forkærlighed for visen »Lille Lise let på tråd«, eller tænk på Twin Peaks, hvor der foregik de mest uhyggelige ting bag forstadens sirligt klippede rosenbede.

Sådan er det også i »Stay Close«, Netflix nye serie, der bygger på krimiforfatteren Harlan Cobens forkærlighed for det paranoide i det dagligdags. Hovedpersonen Mega (Cush Jumbo) har en mystisk fortid, der kun langsomt åbenbares for seeren, der forstår, at hun har været tilknyttet en vis natklub, der muligvis også har forbindelse til en mands forsvinden.

»Stay Close« er effektiv underholdning, tilbageholdt spænding og ganske fin at tilbringe nogle uforpligtende timer med – hjemme i den hyggelige, velkendte og veloplyste stue.

Læs anmeldelsen her.

4

Doggystyle

»Livet handler om at græde den gråd, der skal grædes, og grines de grin, der skal grines – og sådan er det.«

Sådan lyder visdommen, når den kommer fra far Jens (Anders Brink Madsen) i tredje sæson af »Doggystyle«, der netop har haft premiere på DRTV.

I centrum er atter veninderne Asta og Jose, der egentlig skulle på interrail, men aldrig kommer så langt. Det er også fint, for Doggystyle er stadig mest en historie om ungdommelig længsel og om at forsøge at blive sig selv.

Hvis ikke du allerede har bemærket instruktøren og manuskriptforfatteren Anna Emma Haudal, er dette blot endnu en grund til at se serien: Haudal kan noget helt særligt, når hun skaber figurer, og hun har et flot blik for detaljen. Og når Doggystyle er slut og biograferne atter åbner, kan du (forhåbentlig stadig nå at) se det endnu tydeligere i sidste års film Venuseffekten.

Læs anmeldelsen her.

 

5

Hacks

HBO Max har endelig fået premiere på »Hacks«, der var nomineret til 15 Emmy-priser. Og serien er intet mindre end et fem timer langt argument for at abonnere på endnu en streamingtjeneste, hvis man ikke har HBO i forvejen.

Den er nemlig både sjov, knivskarp og hjertevarm på én og samme tid. Og ville stadig være fremragende, selv hvis man ikke grinede undervejs.

Uddrag af anmeldelsen:

»Uden at have set samtlige 123 film og serier, som den 70-årige veteran Jean Smart har medvirket i, er det i øvrigt et godt bud, at hun aldrig har været bedre end her, og hendes 27-årige modstykke, Hannah Einbinder, er ligeledes fremragende som den lige dele ambitiøse og hamrende usikre Ava.«

»På en måde, så man faktisk bliver oprigtig trist, når sidste afsnit når til rulleteksterne. Sæson 2 er heldigvis på vej, og det kan kun gå for langsomt.«

Læs hele anmeldelsen her.

6

The Premise

Hvis der er ét spørgsmål, der væver en gylden tråd gennem »The Premise«, må det være: »Hvad nu hvis?«  Hvad nu hvis du kunne hjælpe med at opklare et mord – men det krævede, at du udstillede dig selv, dit sexliv og din kæreste? Eller hvad nu, hvis din datter blev skudt, og du blev hyret til at lede en kampagne, der ville sælge flere våben?

Der er ingen nemme svar, til gengæld er »The Premise« god til at skabe sort satire ud af de eviggyldige moralske spørgsmål. Som et ekstra krydderi er serien fuld af navne, du genkender – som den bryske actionhelt Jon Bertnthal, der spiller faderen,  der skal forholde sig til en kampagne for våben.

Et ambitiøst manuskript og en villighed til at træde over alle ømme tæer gør »The Premise« til en meget anderledes serie. Og hvem ved, måske kan den tilmed ændre din holdning til nogle af de spørgsmål, den tager op? Hvad nu, hvis …?

Læs anmeldelsen her.

7

The Club

Hvis man synes, at Tyrkiet er lig med Erdogans pseudoislamiske styre, skal man se »The Club«, der er et usædvanligt kig ind i et glemt kapitel af jødisk historie.

Serien foregår i forlystelseskvarteret Pera i 1950ernes Istanbul, som er genskabt med pastellakerede biler, habitter med høj talje, højt hår og blomstrede kjoler. Moderen, Matilda (Gökçe Bahadir), sidder i kvindefængsel for et mord.

Da hun løslades under en amnesti, opsøger hun datteren Rasel (Asude Kalebek), som blev taget fra hende som nyfødt, og som nu er blevet en teenagerebel og ballademager på et jødisk børnehjem.

Læs anmeldelsen her.

8

Dopesick

USA har et meget liberalt forhold til piller – og det er et emne, der optager flere af tidens serier.

I »American Rust« kan man se et miniput samfund, der er sat på standby, mens familiefædre og husmødre dulmer livet med piller.

»Dopesick« handler om det kontroversielle smertestillede præparat Oxycontin, der blev markedsført som et mirakelmiddel, der kunne kurere alle smerter. Medicinalgiganten Purdue Pharma glemte bare at fortælle, at folk også blev afhængige.

Titusindvis af amerikanere dør hvert år af overdoser, og for mange starter forfaldet med noget så simpelt som en recept på smertestillende piller.

Den historie fortæller »Dopesick« uden at blive belærende og skinger. Det er tilmed ret spændende.

Læs anmeldelsen her.

9

Kin

Ingen er mere betaget af mafiaen end amerikanske instruktører. Tænk, hvilken stribe af serier, vi har set om mafia-lignende familier – fra Sopranos til Peaky Blinders.

Nu kommer »Kin«, der insisterer på at skildre en mafiafamilie som enhver anden.

Familiens sorte får, Michael, er netop kommet ud af fængslet og modtages af alle som en helt. Men tingene ændrer sig, da Michael ønsker at få et rigtigt job og se mere til den datter, han ikke har set, siden han kom i spjældet for at myrde pigens mor.

Selvfølgelig får han ikke bare et fabriksjob, og selvfølgelig er det et andet medlem af familien, Eric, der kaster sig ud i en hovedløs hævngerning, der sætter gang i en lavine af begivenheder.

»Kin« er helt efter bogen, hvilket også er helt okay, når efterårsmørket sænker sig.

10

Dexter: New Blood

Med tiden har de fleste lært glæden ved at vente på nye sæsoner af elskelige serier. Det er dog alligevel sjældent, at man venter så længe på nyt som i tilfældet med »Dexter«.

Ti år er der gået, siden historien om den »gode« seriemorder sidst var på færde, men meget er stadig ved det samme. Dexter er en kende mere vejrbidt, og pludselig ankommer vor helts fortabte voksne søn med egne hemmeligheder i lommen.

Derudover er »Dexter« stadig lige så spændende som altid. Det er ikke Dostojevskij, men det er forbrydelse og straf i tilfredsstillende mængder. Og som altid er det perfekt til de aftener, hvor man lige skal se et afsnit til. Og så lige et til …

Læs anmeldelsen her.

LÆS MERE