Storslåede, historiske serier vælter frem på streaming: Her er de bedste lige nu

AOK
Skærm
Guide

Det er to meget forskellige sider af den amerikanske historie, der vises i de bedste serier lige nu. Og så er der godt nyt til dem, der holder af en særlig svensk krimi. Her er liste over de ting, vores anmeldere er særligt glade for på streaming.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En fantastisk skildring af de amerikanske nybyggere eller et nådesløst portræt af det sociale snobberi i 1880'ernes New York.

Mesterlige serier af historiske perioder er der nok af lige nu, hvor Paramount+ viser »1883« og HBO Max snart har premiere på »The Gilded Age«.

Der er dog også godt til dem, der er til intrige, ungdomsdramatik og komik. For slet ikke at tale om dem, der har glædet sig til nye afsnit i en meget velkendt svensk krimi.

Her følger en opgørelse over det bedste på streaming lige nu.

1

The Gilded Age

Social opstigen, snobberi og aristokrati. Det er nogle af de ingredienser, der præger britiske Downton Abbey - ja, faktisk også vores egen elskede serie Matador. Nu har HBO Max lavet endnu en serie om samme tematik - og den er i den i grad værd at se.

I centrum står jernbanekongen George Russell (Morgan Spector) der er så hård en forretningsmand, at han gerne bygger en hel jernbanelinie blot for at forpurre konkurrentens planer. Hans kone, Bertha (Carrie Coon), er om muligt endnu mere optaget af at komme til tops i hierarkiet blandt de nyrige, der har skabt deres penge i industrialiseringen, den såkaldte Gilded Age.

Serien er lavet af samme Julian Fellows, der står bag Downton Abbey, så man kan føle sig i helt trygge hænder. Der er en mening med hver eneste scene og hver eneste karakter.

Læs anmeldelsen her.

2

Beck

Skal man ha’ hyggekrimi, er der næsten ikke noget bedre end svenske »Beck«, som der kommer tre nye episoder af på C More.

Det er ikke så socialrealistisk, som mange af de britiske krimiserier er det, og det er heller ikke så blodigt som Netflix’ aktuelle »Gomorrah«. Generelt holder »Beck« et gedigent niveau med kriminologisk troværdighed.

C More har tre nye film på vej i serien, hvoraf »Rage Room« nu kan ses på streamingtjenesten.

Martin Beck (Peter Haber) er stadig sporadisk med i handlingen, men nu mest som en slags maskot for serien – en status, som han deler med sin udødelige og unavngivne balkonnabo med snapseskålen: »Ska vi ha’ en stänkare?« Ska' vi ha' en lille en?

Læs anmeldelsen her.

3

Euphoria

Man behøver ikke være teenager for at dykke ned i HBOs Euphoria, der skildrer en ung kvindes vej ud af et narkomisbrug. Serien, der forvandlede den tidligere barnestjerne Zendaya til en fuldtonet seriøs skuespiller, er også en af de mest filmisk eksperimenterende serier, der er lavet.

Første sæson var fantastisk. Nu er anden sæson klar – og selvom den hverken er lige så skelsættende, er den stadig et besøg værd. Vores hovedperson, Rue (Zendaya), er tilbage fra afvænning, og vi følger endnu en gang hende og vennerne i et miljø, der er præget af dårlige beslutninger.

Det er en hård omgang og ikke helt så ungdommelig let som første sæson. Men ligesom tidligere generationer havde deres socialrealistiske ungdomsportrætter i »Christiane F« og »Kids«, så er »Euphoria« et vildt indblik i en generation, der ligesom mange forrige kan komme ud af kurs.

Læs hele anmeldelsen her.

4

1883

Kan man overhovedet se western uden at føle skam over, hvordan fortidens cowboys behandlede de indfødte?

Spørgsmålet blev stillet, da Netflix havde premiere på »1883«, der er en slags forløber til den populære serie »Yellowstone«, som handler om nutidens kvægbaroner og deres vidtstrakte jordbesiddelser. I det hele taget er der meget blæst om westerngenren, der netop nu bruges til at fortælle nye historier om, hvordan USA blev dannet som nation, og hvordan amerikanerne fungerer som folk.

»1883« gør det med fejende flotte billeder, der står som selvstændige oliemalerier, og en barsk råhed, der har masser af plads til at vise svedpletter under armhulerne og krudtslam i rynkerne. Ikke mindst Sam Elliott er værd at betragte i rollen som den sammenbidte kaptajn, der skal lede endnu et vogntog af nybyggere vestover. I en anden rolle ses countrysangerinden Faith Hill, der spiller en af matriarkerne, der både skal passe sin familie og erobre nyt land.

Er man i øvrigt til western, kan man netop nu se »Cry Macho« på Viaplay (her er en anden countrysanger, nemlig Dwight Yoakam, på rollelisten) eller »The Power of the Dog« på Netflix.

Læs hele anmeldelsen her.

5

Stay Close

Der er intet så pirrende som det uhyggelige, der finder sted midt i det genkendelige og godmodige. Husk, hvordan Bornedal legede med den effekt i »Nattevagten«, hvor morderen havde en forkærlighed for visen »Lille Lise let på tråd«, eller tænk på Twin Peaks, hvor der foregik de mest uhyggelige ting bag forstadens sirligt klippede rosenbede.

Sådan er det også i »Stay Close«, Netflix nye serie, der bygger på krimiforfatteren Harlan Cobens forkærlighed for det paranoide i det dagligdags. Hovedpersonen Mega (Cush Jumbo) har en mystisk fortid, der kun langsomt åbenbares for seeren, der forstår, at hun har været tilknyttet en vis natklub, der muligvis også har forbindelse til en mands forsvinden.

»Stay Close« er effektiv underholdning, tilbageholdt spænding og ganske fin at tilbringe nogle uforpligtende timer med – hjemme i den hyggelige, velkendte og veloplyste stue.

Læs anmeldelsen her.

6

Hacks

HBO Max har endelig fået premiere på »Hacks«, der var nomineret til 15 Emmy-priser. Og serien er intet mindre end et fem timer langt argument for at abonnere på endnu en streamingtjeneste, hvis man ikke har HBO i forvejen.

Den er nemlig både sjov, knivskarp og hjertevarm på én og samme tid. Og ville stadig være fremragende, selv hvis man ikke grinede undervejs.

Uddrag af anmeldelsen:

»Uden at have set samtlige 123 film og serier, som den 70-årige veteran Jean Smart har medvirket i, er det i øvrigt et godt bud, at hun aldrig har været bedre end her, og hendes 27-årige modstykke, Hannah Einbinder, er ligeledes fremragende som den lige dele ambitiøse og hamrende usikre Ava.«

»På en måde, så man faktisk bliver oprigtig trist, når sidste afsnit når til rulleteksterne. Sæson 2 er heldigvis på vej, og det kan kun gå for langsomt.«

Læs hele anmeldelsen her.

7

The Premise

Hvis der er ét spørgsmål, der væver en gylden tråd gennem »The Premise«, må det være: »Hvad nu hvis?«  Hvad nu hvis du kunne hjælpe med at opklare et mord – men det krævede, at du udstillede dig selv, dit sexliv og din kæreste? Eller hvad nu, hvis din datter blev skudt, og du blev hyret til at lede en kampagne, der ville sælge flere våben?

Der er ingen nemme svar, til gengæld er »The Premise« god til at skabe sort satire ud af de eviggyldige moralske spørgsmål. Som et ekstra krydderi er serien fuld af navne, du genkender – som den bryske actionhelt Jon Bertnthal, der spiller faderen,  der skal forholde sig til en kampagne for våben.

Et ambitiøst manuskript og en villighed til at træde over alle ømme tæer gør »The Premise« til en meget anderledes serie. Og hvem ved, måske kan den tilmed ændre din holdning til nogle af de spørgsmål, den tager op? Hvad nu, hvis …?

Læs anmeldelsen her.

8

The Club

Hvis man synes, at Tyrkiet er lig med Erdogans pseudoislamiske styre, skal man se »The Club«, der er et usædvanligt kig ind i et glemt kapitel af jødisk historie.

Serien foregår i forlystelseskvarteret Pera i 1950ernes Istanbul, som er genskabt med pastellakerede biler, habitter med høj talje, højt hår og blomstrede kjoler. Moderen, Matilda (Gökçe Bahadir), sidder i kvindefængsel for et mord.

Da hun løslades under en amnesti, opsøger hun datteren Rasel (Asude Kalebek), som blev taget fra hende som nyfødt, og som nu er blevet en teenagerebel og ballademager på et jødisk børnehjem.

Læs anmeldelsen her.

9

Dexter: New Blood

Med tiden har de fleste lært glæden ved at vente på nye sæsoner af elskelige serier. Det er dog alligevel sjældent, at man venter så længe på nyt som i tilfældet med »Dexter«.

Ti år er der gået, siden historien om den »gode« seriemorder sidst var på færde, men meget er stadig ved det samme. Dexter er en kende mere vejrbidt, og pludselig ankommer vor helts fortabte voksne søn med egne hemmeligheder i lommen.

Derudover er »Dexter« stadig lige så spændende som altid. Det er ikke Dostojevskij, men det er forbrydelse og straf i tilfredsstillende mængder. Og som altid er det perfekt til de aftener, hvor man lige skal se et afsnit til. Og så lige et til …

Læs anmeldelsen her.

LÆS MERE