Stofmisbrug, selvskade og seksuel skam. Vellykket norsk dokumentar går helt tæt på psykisk sårbare unges kamp for at vælge livet

Anmeldelse: Petter er tynget af selvmordstanker, og sammen med vennen Sverre vil han opstøve og filme andre unge, der har det svært.

 
Se traileren til »Nattebarn« her. Video: Indie Film Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er barskt at se et ungt menneske købe og injicere heroin for rullende kamera. Det er også barskt at se et ungt menneske ligge på et gulv og tale om lysten til at dø.

Ligesom det er barskt at se et ungt menneske kæmpe med flashbacks til tidligere seksuelle overgreb og falde sammen i angst på åben gade.

Det er desværre virkeligheden for nogle, og i den norske dokumentar »Nattebarn« får vi det råt og usødet.

Udstyret med et kamera drager Sverre og Petter ud i Oslos gader om natten. Først tror de selv, at de leder efter en fest, men i virkeligheden vil de finde nogen, der har det svært. Ligesom Petter har det.

Foto: Maria Helga Stürup/Good Company.

I 2017 besluttede han en nat at tage sit eget liv, men blev heldigvis stoppet af politiet.

Der er stadig dage, hvor Petter kan have svært ved at finde noget at leve for, men når han laver film, er det anderledes. Så føler han, at han bidrager med noget. Og det er den gnist, hans bedste ven, Sverre, vil hjælpe ham til at holde i gang, så Petter kan fokusere på det positive.

Især identiteten som biseksuel er svær for Petter at acceptere. Han kæmper med den skam, han føler, når han har haft sex med en mand. Og med frygten for aldrig at finde en kæreste, der vil acceptere hans seksualitet.

»Jeg er helt ude af den. Jeg vil ryge min cigaret, drikke, tage på Gaysir, og finde en fyr at have sex med og så hænge mig i et træ,« hører vi ham sige i et frustreret øjeblik.

Det går dog hurtigt bedre for Petter. Han møder Miriam, som bliver hans kæreste, og det hjælper ham at dele de allermest mørke øjeblikke med hende. Med nogen.

Traumer, stoffer og Rock and roll

I filmen møder vi også Monica, Emma, Oliver og Cornelia, som i den grad har deres at slås med.

Monica har så mange ar på kroppen fra selvskade, at hendes tatovør har svært ved at finde plads til en tatovering. Monicas veninde Emma er transkønnet og bliver drevet ud et sted, hvor hun ikke kan bunde.

Oliver har i kølvandet på bruddet med kæresten, Ida, udviklet et kokainmisbrug, og Cornelia indlægges næsten hver anden dag med overdoser af morfin. Et misbrug, der udvikler sig.

Et fællestræk for dem alle – inklusive Petter – er skam. Skammen over følelser, seksualitet, køn eller trangen til at dø.

Petter (til venstre) og Sverre (Til højre) er bedste venner. Sammen har de lavet dokumentaren »Nattebarn«, hvor især Petters problemer, selvmordstanker, ocd, adhd og emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Helga Stürup/Good Company.

»Nattebarn« er en tung oplevelse, men det er også det, der gør den seværdig og vigtig. Det er komplet ærlige fortællinger om, hvordan psykiske udfordringer kan gøre det stort set umuligt at få livet til at hænge sammen, og hvordan lidt hjælp – også fra uventet kant – kan gøre en verden til forskel.

Og så er det yderst klædeligt, at både Petter og Sverre rykker sig undervejs.

Petter går fra at være skiftevis opgivende og naiv i troen på, at hvis bare han kunne finde en kæreste, der kunne rumme hans seksualitet, ville alle problemer været løst, til selv at ville bearbejde sine følelser og tanker.

Imens Sverre går fra blot at ville holde Petter i gang til at kere sig om dokumentarens øvrige medvirkende, i takt med at de for ham går fra at være objekter til egentlige relationer.

»Nattebarn«. Dokumentar, 102 minutter. Instruktion: Petter Aaberg og Sverre Kvamme. Med: Petter, Sverre, Miriam, Monica, Emma, Oliver og Cornelia. Premiere 7. november TV 2 Play.