Skuespiller virker rørt over egen performance i ny spændingsserie fra lukket miljø

Ekstremistiske mormoner danner rammen for en brutal mordhistorie i den nye serie »Under the Banner of Heaven«, der skæmmes af en skuespillers dårlige vane.

 
Se traileren til »Under the Banner of Heaven«. Video: FX Networks Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ung mor og hendes halvandet år lille baby findes myrdet i deres eget hjem. Det er den scene politidetektiv Jeb Pyre bliver kaldt ud til en aften. Det er en kvinde, han selv har mødt perifert, da de begge tilhører den samme mormonkreds i Utah.

Kvindens mand, Allen Lafferty, der pludseligt dukker op med blod på hænder og tøj, er selvfølgelig den første mistænkte, men under forhøret af ham tegner en endnu større historie sig. Af en hel familie, der under et banner af ekstrem religiøsitet har vendt sig ikke bare mod hinanden, men også mod myndighederne. Som langsomt er gået fra at være en kærlig omend dybt konservativ familieenhed til vold, terror og undertrykkelse.

Under afhøringen af kvindens mand dukker flere af hans brødre op, og spørgsmålet er, hvem har myrdet Brenda og barnet? Det er det fremaddrivende plot i serien »Under the Banner of Heaven«, hvis hovedrolleindehaver, Andrew Garfield, just er blevet nomineret til en Emmy for sin skuespilpræstation.

En rørt skuespiller

Garfield spiller politimanden, der skal opklare sagen. Fordi han selv er mormon, lægger han ud med en stor portion forståelse for de mistænkte, men som sagen skrider frem, og han oplever hvordan mormontroen bliver fejlfortolket og hvordan miljøet lukker sig om sig selv på en usund måde, kommer han i tvivl om sit eget tilhørsforhold til kirken.

Daisy Edgar-Jones fik sit gennembrud i »Normal People« og spiller i »Under the Banner of Heaven« den unge Brenda, der bliver gift ind i den mormonske Lafferty-familie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michelle Faye/Disney.

I den proces udviser Garfield mange følelsesmæssige nuancer, der gør ham fortjent til Emmy-nomineringen. Han har dog en vis tendens til at overspille. I en del scener sidder han med tårer i øjnene, der virker overdrevne i selve situationen, og som mere vidner om en skuespiller, der bliver revet med af sin egen performance. En tendens Garfield, desværre, har udviklet her senest i karrieren, efter at han lagde sublimt ud med imponerende underspil i debutfilmen »Boy A«.

Politimandens identitetskrise er kun en lille del af serien, der mest af alt er båret af sin fascination af et ekstremt, lukket, religiøst miljø. Historien er baseret på virkelige hændelser, på familien Lafferty, og den mordsag flere af familiemedlemmerne var blandet ind i tilbage i 1984. En sag og et miljø Jon Krakauer har skrevet en bog om, der udkom i 2003.

Tunge bibeltimer skæmmer

I bogen, der har samme titel som serien, dykker Krakauer dybt ned i mormonernes historie og i, hvordan fundamentalistiske undergrupper som Latter Day Saints og School of Prophets opstod.

Den del vil serien også have med, og i hyppige flashbacks får vi historien om, hvordan kristne borgere i pionertidens USA forfulgte mormonerne, der blev ledet af grundlægger Joseph Smith, som i et syn fik ideen til både polygami og bekæmpelse af staten

Andrew Garfield er blevet nomineret til en Emmy-pris for sin præstation i serien »Under the Banner of Heaven« om fundamentalistiske mormoner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michelle Faye/Disney.

De flashbacks virker som unødvendige bibellektioner, der falder som tunge sten i et ellers velfortalt, omend noget langsomt, flow. Og jeg er stadig i tvivl om, hvilken funktion de er tiltænkt?

Jo, de skal (be)lære os om mormonernes historie, men hvorfor er de nødvendige i denne krimiserie? Skulle sådan en baggrundsviden influerede vores syn på de ekstremister, der har begået mord?

Det er lidt tåget hvorfor skaberen af serien, Dustin Lance Black, har valgt den struktur. Han udviste ellers god smag i sit manuskript til filmen »Milk«, som han vandt en Oscar for. Og havde han udeladt meget af Krakauers faktuelle stof i denne fiktionaliserede version af true crime-historien om familien Lafferty, ville serien have fremstået endnu strammere.

På trods af bibeltimerne, er serien alligevel seværdig, for man vil gerne have svar på spørgsmålet om hvem, der slog Brenda Lafferty og baby Erica ihjel, og hvorfor de skulle dø?

»Under the Banner of Heaven«, Disney+, syv afsnit. Skabt af Dustin Lance Black. Medvirkende: Andrew Garfield, Daisy Edgar-Jones, Sam Worthington m.fl. Premiere 27. juli.