Savner du også at se en film i et mørkt rum uden afbrydelser? Her er de film, du skal se i biografen torsdag

Guide: Torsdag genåbner biograferne, og dermed er der både nye film og repremiere på nogle tidligere premierer. Her er de fem mest interessante, som egner sig bedst på det store lærred. Film skal – igen – ses i biografen.

Carey Mulligan virker lovende i Emerald Fennells »Promising Young Woman«. Fold sammen
Læs mere
Foto: UPI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen nemme løsninger i Oscar-brag

Filmen om heavy metal-trommeslageren Ruben, der mister hørelsen, har allerede inden sin danske biografpremiere fået en del omtale på grund af filmens danske klipper, Mikkel E.G. Nielsen, der vandt en Oscar. Det er fuldt fortjent. Filmen er et nænsomt og fint portræt af en mand, der mister evnen til at gøre det, han elsker allermest.

Riz Ahmed spiller med følelserne helt ude på slagtøjet og formelig dirrer af intensitet i en grad, så man får lyst til at række ind i lærredet, give ham en lang krammer og hviske: »Det skal nok gå.« Der er ingen nemme løsninger – ligesom der sjældent er i det virkelige liv – og »Sound of Metal« lægger op til, at man som seer skal tænke selv, og det er sandelig ikke nogen selvfølge i Hollywood-film.

»Sound of Metal«. Drama. Varighed: 120 minutter. Instruktion: Darius Marder. Manus: Darius Marder og Abraham Marder. Medvirkende: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci m.fl. Ude på Disney+ og i biograferne fra torsdag.

Riz Ahmed spiller med følelserne helt ude på slagtøjet og formelig dirrer af intensitet i en grad, så man får lyst til at række ind i lærredet, give ham en lang krammer og hviske »det skal nok gå« i »Sound of Metal«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camera Film.

En usædvanlig ægte og meget personlig film

Vi befinder os i Arkansas i 1980erne. Familien Yi, der stammer fra Korea, flytter ind i et vakkelvornt hus, og forældrene Jacob og Monica tjener til dagen og vejen ved at kønsbestemme kyllinger, men Jacob har større planer. Trods endog meget beskeden erfaring på området vil han etablere et landbrug og producere koreanske grøntsager.

Livet, det billige skidt, har det med at være en række mere eller mindre tilfældige begivenheder, der ikke nødvendigvis hænger sammen på en dramaturgisk lækker måde med konfliktoptrapning, point of no return og så videre. Og således kan man også nogle gange blive i tvivl om, hvad det egentlig er for en historie, »Minari« gerne vil fortælle. Til gengæld føles filmen usædvanlig ægte, meget personlig og går på mange måder mere i hjertekulen end så mange andre film med et tilsvarende setup.

»Minari«. Drama. Varighed: 115 minutter. Instruktion og manus: Lee Isaac Chung. Medvirkende: Steven Yeun, Yeri Han, Yuh-Jung Youn m.fl. Premiere 6. maj i biografer landet over.

»Minari« føles usædvanligt ægte, meget personlig og går på mange måder mere i hjertekulen end så mange andre film med et tilsvarende setup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanbox/Josh Ethan Johnson.

​Årets bedste film er en hyldest til den menneskelige jernvilje

Frances McDormand spiller Fern, der har boet det meste af sit voksenliv i Empire i Nevada. Hendes mand dør, og da byens største arbejdsgiver, gipspladefabrikken US Gypsum, lukker, går byen i opløsning i en grad, så den sågar mister sit postnummer. Fern opmagasinerer de fleste af sine ejendele, flytter ind i sin varevogn og kører landet rundt, alt efter hvor hun kan få sæsonarbejde.

»Nomadland« viser i den grad, at den globale finanskrise for nogle ikke er et fjernt minde, men en barsk realitet, og at mange mennesker i ellers velstillede lande mere overlever end lever. Og Ferns liv er tydeligvis hårdt. Hun knokler som en lille hest på arbejdet, skider i en spand, er til tider i fare for at fryse ihjel om natten, og hvor en defekt bilmotor er et irritationsmoment for de fleste, er det en katastrofe for hende.

»Nomadland«. Varighed: 108 min. Instruktion og manus: Chloé Zhao. Medvirkende: Frances McDormand, David Strathairn, Bob Wells m.fl. Premiere på Disney+ 30. april og i biografen.

»Nomadland« viser i den grad, at den globale finanskrise for nogle ikke er et fjernt minde, men en barsk realitet, og at mange mennesker i ellers velstillede lande mere overlever end lever. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joshua Richards.

Nu kommer spillefilmene om #metoo

For tre år siden blev den amerikanske filmbranche rystet i sin grundvold, da de amerikanske medier begyndte at trykke de første afsløringer om Harvey Weinstein, og vi er nu så småt i gang med branchens egen bearbejdning af fænomenet #metoo. Emerald Fennells »Promising Young Woman« er en af de første større spillefilm, der virker direkte inspireret af bevægelsen.

I filmen spiller Carey Mulligan en 30-årig kvinde med en traumatisk fortid, der går på natklubber og lokker sexlystne mænd til sig ved at lade, som om hun er plakatfuld.

Filmen har allerede været genstand for kontrovers som følge af, at filmbladet Variety undskyldte sin angiveligt sexistiske anmeldelse af filmen. Ifølge filmens hovedrolleindehaver, Carey Mulligan, havde Variety-anmelderen påstået, at hun ikke var »lækker nok« til at udfylde sin rolle. Filmbladets offentlige undskyldning pikerede de amerikanske filmkritikere så meget, at de gik til kollektivt forsvar for deres kollega.

Den konflikt har for så vidt ikke noget med filmens indhold at gøre, og Berlingskes anmelder Kristian Lindberg mener, at filmen forpasser sin chance for at sige noget nyt om overgreb på kvinder.

»Promising Young Woman«. Drama. Varighed: 113 minutter. Instruktør: Emerald Fennell. Medvirkende: Carey Mulligan. I biografer over hele landet fra 6. maj.

Carey Mulligan virker lovende i Emerald Fennells »Promising Young Woman«. Fold sammen
Læs mere
Foto: UPI.

​Rockerkongen og den totale nihilisme

Der er to slags biografgæster i verden. Dem, der elsker Anders Thomas Jensens film, og dem, der ikke kan fordrage dem. Den danske instruktør og manusforfatter har en særlig stil, som er rådyrket gennem storfilm som »Adams æbler«, »De grønne slagtere« og nu også »Retfærdighedens ryttere«, der fik premiere i november. Fra torsdag kan den igen ses i udvalgte biografer, og det er jo godt for dem, der elsker Jensens kombination af vold og humor.

»Retfærdighedens ryttere« handler om Markus (Mads Mikkelsen), der vender hjem fra tjeneste i Afghanistan, da hans hustru dør i en togulykke. En gruppe matematik- og statistiknørder (Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann og Nicolas Bro) regner sig frem til, at ulykken ikke skyldes tilfældigheder, men er en del af et komplot for at få frikendt en berygtet rockerkonge (Roland Møller).

Filmen er ikke fejlfri, og den træder blandt andet ved siden af, når den skubber sine transgressioner ud i den totale nihilisme og tomme provokationer. Som når vi flere gange forventes at grine af en mand, der er blevet misbrugt seksuelt gennem hele sin barndom. Men der er også mange scener, hvor replikkerne synger mere end lussingerne. Dér går det hele op.

»Retfærdighedens ryttere«. Drama. Varighed: 1 time og 56 min. Instruktør: Anders Thomas Jensen. Manus: Nikolaj Arcel og Anders Thomas Jensen. Medvirkende: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro m.fl. I biograferne igen fra torsdag.

Der skydes, trues og kæmpes i »Retfærdighedens ryttere«, der nu – igen – kan ses i biograferne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nordisk Film/Rolf Konow.