Politichefen i ny krimiserie popper piller, som var de TicTac, og forsøger at undgå, at et mord bliver opklaret

AOK
Skærm

»American Rust« døjer med en uinteressant hovedperson, men er til gengæld et fascinerende portræt af rustbæltet i USA.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der findes grundlæggende to slags kriminalserier. Den såkaldte »whodunnit«, hvor en forbrydelse bliver begået, og man som seer følger opklaringen sammen med politimanden, indtil det endelig kommer frem, hvem morderen er.

Og så den omvendte model, der blev populær med tv-serien »Columbo«, hvor vi som seere oplever en forbrydelse, der bliver begået, og spændingen består i, om politimanden opklarer sagen og hvordan.

»American Rust«, der er baseret på Philipp Meyers bog af samme navn, opfinder en tredje model. Her tror vi nok, vi ved, hvem der har begået et mord, og så følger vi en politimand, der gør sit bedste for, at forbrydelsen ikke bliver opklaret … Det lyder muligvis forvirrende, men det giver mening, når man ser det.

Rustbælte i krise

Handlingen udspiller sig i den lille by Buell i staten Pennsylvania. Byen ligger i det såkaldte rustbælte, hvor befolkningen engang levede godt af blandt andet industriproduktion, især stål-, kul- og bilindustrien, men som i takt med finanskrise, udflytning af arbejdspladser og øget automatisering er blevet fattigere og fattigere og tyndere og tyndere befolket.

Her bor vennerne Isaac (David Alvarez) og Billy (Alex Neustaedter), der begge er i starten af 20erne. Isaac er alene med sin kørestolsbundne og forbitrede far, efter at hans søster forlod byen og giftede sig med en rig mand i New York. Billy er stadig forelsket i selvsamme søster og var i high school en stor football-stjerne, men driver nu mest formålsløst rundt og passer småjob, mens han bor i en faldefærdig beboelsesvogn med sin mor.

Politichef modarbejder efterforskningen

En tidligere betjent, som var kendt for massive alkohol- og narkoproblemer, bliver en dag fundet myrdet i et nedlagt stålvalseværk, og temmelig meget tyder på, at det er den notorisk kortluntede Billy, der står bag. Vi ved det dog ikke med sikkerhed, og det gør byens politichef Del Harris (Jeff Daniels) heller ikke, men han gør, hvad han kan, for at få sporene til pege væk fra Billy. Han er nemlig forelsket i Billys mor, den barske, men godhjertede Grace (Maura Tierney), som i forvejen har en del at slås med.

Det er jo spændende at følge med i, men sjovt nok det mindst interessante ved »American Rust« – primært fordi Billy Poe desværre er en lidt ligegyldig karakter. Man forstår ham ikke rigtigt som person, og han er ikke sympatisk nok til for alvor at holde med, men heller ikke usympatisk nok til, at man sidder og håber på, at han bliver knaldet. Det er simpelthen svært at hidse sig op over hans skæbne – og Alex Neustaedter gør ikke just karakteren mere vedkommende, idet han tilsyneladende har lovet sig selv, at han vil komme igennem en hel sæson uden at bevæge nogen ansigtsmuskler.

Alle popper piller

Heldigvis er der meget andet godt at hente i »American Rust«. Isaac stikker af hjemmefra for at begynde på universitetet, og det forsøg på at bryde en social arv er man rent faktisk investeret i. Jeff Daniels har ikke været i bedre i årevis end her som den komplekse antihelt Harris. Og så er serien måske nok er en kriminalhistorie, men lige så meget et portræt af et middelklasse-USA, der har meget at kæmpe med.

Det bliver ikke sagt med mange ord, men det fornemmes tydeligt, at alt var bedre i gamle dage i byen Buell. Arbejdsløsheden er stor: Selv de, der har arbejde, kæmper for at få pengene til at slå til, og den, der har mest gang i forretningen, er byens apoteker. Nærmest alle popper piller konstant – mod smerter, mod angst, for at falde i søvn om aftenen, for at vågne op igen om morgenen og i det hele taget for at komme gennem dagen.

USA på stoffer

I en elegant scene ser man retsmedicineren obducere den dræbte betjent og notere »drab« som dødsårsag. Kameraet zoomer en smule ud, og vi kan se, at alle andre dødsfald på tavlen skyldes »overdosis«. Den vinkel er selvfølgelig ikke grebet ud af den blå luft. To millioner amerikanere menes at være afhængige af receptpligtig medicin og sidste år døde næsten 100.000 amerikanere af overdoser af OxyContin og lignende smertestillende præparater.

»American Rusts« stærke side er med andre ord ikke så meget kriminalsagen, der egentlig er omdrejningspunktet – men mere portrættet af en klasse i krise.

»American Rust«. Kriminaldrama, ni afsnit a cirka 60 minutter. Serieskaber: Dan Futterman. Medvirkende: Jeff Daniels, Maura Tierney, Alex Neustaedter, David Alvarez m.fl. Premiere 13. september på Paramount+. Anmeldelsen er baseret på de tre første afsnit.