Ny serie er både en krimi, der ikke er spændende og en gyser, der ikke er uhyggelig

Selvom hovedrolleindehaveren er fremragende er Viaplays nye egenproduktion lidt af et fejlskud.

 
Selvom hovedrolleindehaveren er fremragende er Viaplays nye egenproduktion lidt af et fejlskud. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Okay, nu kommer der lige en mærkelig sammenligning. Viaplays nye egenproduktion er som et landgangsbrød. Hvis du ikke erindrer, hvad landgangsbrød er, er det en lang sandwich med flere slags pålæg. Det er i princippet en sjov idé, men der er uvægerligt nogle mundfulde, hvor benævnte pålæg ligesom overlapper, og det er ikke altid lige lækkert.

»The Box« forsøger at kombinere en klaustrofobisk krimi med overnaturlig gyser, og det kunne måske godt fungere, men lige her er det som den der mundfuld, hvor man både får italiensk salat og pålægschokolade i munden. Hver for sig er de fine nok, men sammen duer de overhovedet ikke.

Anna Friel bruger i »The Box« meget tid på at se sig selv i spejlet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Viaplay.

Konceptkrimi

High concept-krimier er vældigt moderne for tiden. I en anden Viaplay-serie, »Forhøret«, kredser hvert afsnit om ét forhør af én person på én lokation. I den danske film »Den skyldige«, som netop har fået et amerikansk remake, er der kun én person i billedet og resten af karaktererne oplever man kun via deres stemmer. Og i Netflix-serien »Criminal« består hvert afsnit af et forhør med én mistænkt.

Den bølge hopper »The Box« med på – hele serien udspiller sig på en lille politistation med et kontor, et toilet, en gang og et forhørslokale. Alias »The Box«. Det er her, kriminalbetjenten Sharon Pici (Anna Friel) huserer. Og hun er en vildt dygtig efterforsker, får vi mange gange at vide. I realiteten bruger hun 40 procent af sin tid på at se og høre syner og 40 procent på at kaste koldt vand i ansigtet og se sig selv i spejlet ude på badeværelset. Så skal man ikke være matematiker for at regne ud, at der ikke er meget tid til rent faktisk at opklare forbrydelser, men lad nu det ligge.

Bange for at kede seerne

I første afsnit, er der en mistænkt, der hænger sig selv i forhørslokalet, Pici bliver skilt, bliver diagnosticeret med ptsd, forsøger at begå selvmord og skærer halsen over på en anden mistænkt. Og første afsnit varer vel at mærke mindre end en halv time. Det virker en lille smule som om »The Box« er bange for at kede sine seere.

Hvilket er en berettiget bekymring. For efterhånden som serien udspiller sig, viser det sig, at krimiplottet er totalt bøvet, og hele det paranormale spor mest består af billige gyserklichéer som blinkende lys, hviskende stemmer og ting, der falder ned. Det er ikke hverken uhyggeligt eller spændende, og hvad værre er, så bliver det mere og mere forvrøvlet. Der er både plothuller (siden hvornår kan mistænkte låse sig selv inde i forhørslokaler?), og det overnaturlige plots indre logik braser i de sidste afsnit sammen som et korthus i kuling.

Veteranen Peter Stormare spiller politichef, hvis primære funktioner at sige: »Det kommer aldrig til at ske!«, hvorefter tingen alligevel sker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Viaplay.

Alle taler med tillært accent

En anden ting, der ikke rigtig giver mening, er, at serien skal forestille at foregå i Kansas City i USA, men udover to svenskere er hele castet engelsk. Derfor kæmper alle med en accent, der ikke er deres egen (bortset fra Peter Stormare, der ikke engang gider at prøve og tilsyneladende kommer fra et nyt land for hver scene, han er med i). Hvis nu stort set alle skuespillerne kommer fra England, hvorfor så ikke bare lade serien foregå i – og nu tænker jeg bare højt – England?

Det hele bliver ekstra ærgerligt af, at Anna Friel i hovedrollen faktisk er rigtig fremragende trods det fesne manuskript. Man kan dog med fordel se hende spille fuldstændigt samme rolle som kriminalbetjent med mentale issues i den glimrende Netflix-serie »Marcella« i stedet.

»The Box«. Krimi, Syv afsnit af cirka 30 minutter. Serieskaber: Adi Hasak. Med: Anna Friel, Alexander Karim, Peter Stormare, Letita Hector m.fl. Premiere 28. november på Viaplay.