Ny Golden Globe-vært efter sidste års tv-boykot: »Jeg er her, fordi jeg er sort«

Tv-kanalen NBC valgte sidste år ikke at sende prisuddelingen, efter en række prominente Hollywood-aktører havde annonceret en boykot af prisuddelingen.

 
Se Jerrod Carmichael gøre grin med HFPA og Eddie Murphy gøre grin med Will Smith her. Video: NBC. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisuddelingen Golden Globe, som Hollywood Foreign Press Association (HFPA) står for, var tilbage på tv efter et års pause.

Pausen skete efter udbredt kritik af HFPA, som blev udløst af artikler i avisen Los Angeles Times, som i februar 2021 beskrev, at HFPA ikke havde et eneste ikkehvidt medlem blandt sine 87 medlemmer.

Det lader til, at HFPA nu har taget kritikken til sig, og værten, komikeren Jerrod Carmichael, indledte showet med at gøre sig morsom over netop det faktum.

»Lad mig fortælle jer, hvorfor jeg er her: Jeg er her, fordi jeg er sort,« indledte Carmichael showet med, og fortsatte efter grin fra salen:

»Golden Globe-uddelingen blev ikke sendt på tv sidste år. Fordi – jeg vil ikke sige, at HFPA er en racistisk organisation – men den havde ikke et eneste sort medlem, indtil George Floyd døde. Brug den information, som I lyster.«

Carmichael, som er standupkomiker og som skrev, producerede og spillede hovedrollen i komedieserien »The Carmichael Show«, overtog værttjansen fra den britiske komiker Ricky Gervais, der plejede at styre løjerne og sende grovkornede, men morsomme, svinere efter de fremmødte Hollywood-pinger.

Et af de mest omtalte øjeblikke under prisuddelingen skete, da skuespilleren og komikeren Eddie Murphy vandt æresprisen Cecil B. DeMille Award.

Eddie Murphy er kendt fra film som »48 timer«, »Bossen og Bumsen«, »Coming to America« og »Dolemite Is My Name«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Earl Gibson/HFPA.

I sin tale gav Eddie Murphy tre gode råd til sikker succes, som du kan se i videoen oven for:

»1: Betal jeres skat. 2: Pas jer selv. 3: Hold Will Smiths kones navn ude af jeres fucking mund!« sagde Eddie Murphy, med henvisning til sidste års noget bizarre optrin ved Oscar-uddelingen, hvor Will Smith gav Chris Rock en lussing.

Prisen er opkaldt efter filminstruktøren Cecil Blount DeMille, som 1914-1958 skabte 70 film. Prisen gives for en skuespillers samlede karriere. Tidligere vindere tæller folk som Robin Williams, Walt Disney og Morgan Freeman.

Ifølge branchemagasinet Variety var showet en »overraskende succes«.

Blandt prisvinderne var Angela Bassett, som vandt prisen for bedste kvindelige birolle for sin medvirken i »Black Panther: Wakanda Forever«.

Hun udtaler til Variety, at HFPA har gjort fremskridt siden sidste år.

»De ved, hvad der skal gøres. I aften er begyndelsen af den sæson, hvor vi fejrer vores branche og vores kolleger,« sagde Angela Bassett.

Den såkaldte award season, prisuddelingssæsonen, begynder med Golden Globe og slutter med Emmy-uddelingen, som finder sted i juli. Midt imellem de to ligger Oscar-uddelingen, som finder sted i marts.

Michelle Yeoh, som vandt prisen for bedste kvindelige hovedrolle i en komedie eller musical for sin medvirken i »Everything Everywhere All at Once«, gjorde også opmærksom på, at Hollywood er ved at blive mindre hvidt, end det har været.

Yeoh sagde til den fremmødte presse, efter hun havde fået sin pris, at tiderne er ved at ændre sig.

»Der er meget mere inklusion. Det er ikke længere bare tomme ord. Mange filmskabere forstår nu vigtigheden af at være inkluderende, vigtigheden af mangfoldighed og vigtigheden af at fortælle historier om forskellige kulturer og omfavne dem på den rigtige måde,« sagde Yeoh.

Du kan læse en mere udtømmende liste over vinderne i Berlingske her.