Ny film er en magisk lille fortælling om store drømme

En faldefærdig ghetto i Paris danner rammen om en trist, men også magisk lille fortælling om store drømme.

 
»Gagarine« trailer. Drama, 98 minutter. Video: Haut et Court. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan sikkert sige meget skidt om ghettoområder, men i de seneste år har fænomenet fungeret som kulisse i nogle ret fantastiske film. Fra den socialrealistiske, engelske coming-of-age-film »Rocks« over den barske franske Oscar-kandidat »Les Misérables« til den intense danske mavepuster »Shorta«.

Nu kommer endnu en fransk film, der foregår i en ghetto, men den er hverken rå eller voldelig – til gengæld er den poetisk og rørende.

Astronaut-drømme

Vi er i udkanten af Paris i det faldefærdige boligbyggeri Gagarine Cité, navngivet efter den første mand i rummet, Jurij Gagarin. Her bor 16-årige Youri (Alseni Bathily), der drømmer om at blive astronaut ligesom sin næsten-navnebror.

Youri bor – finder vi langsomt ud af – alene i en lejlighed, men han betragter tydeligvis sine naboer og venner som sin familie og har det egentlig glimrende. Uden at der går ghettoromantik i filmen af den grund. Man kan sagtens spekulere i, om han har det godt, eller om han føler, at han har det godt, fordi han ikke kender til andet.

»Gagarine« er sine steder både smuk og poetisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angel Films.

Nedrivning truer

Hvorom alting er, brister den skramlede idyl, da kommunen finder ud af, at Gagarine Cité er smækfyldt med sætningsskader, tvivlsom VVS og halvfarlige el-løsninger og meddeler, at hele boligkomplekset skal rives ned, og dets beboere genhuses.

Det kan Youri ikke se stiltiende til, så han hverver sin bedste ven, Houssam (Jamil McCraven), og den slagkraftige Diana (Lyna Khoudri), der bor med sin roma-familie i en campingvogn i nærheden.

De sætter sig for at klunse byggematerialer og gå i gang med den enorme opgave at reparere Gagarine Cité så meget, at nedrivningsplanerne bliver aflyst.

Den plan er naturligvis en for stor mundfuld, men hvad der sker herefter, vil være synd at afsløre. Men det har elementer af magisk realisme og er en varm hyldest til fantasi og store drømme.

Ikke for alle

Trods den beskedne spilletid er det liiiige før, at historien er spredt lidt tyndt ud, men det bliver langt hen ad vejen reddet hjem med et fint budskab, der ikke bliver ske-madet til publikum, og ikke mindst Alseni Bathily, der i sin debutrolle tilfører filmen ikke så lidt melankoli og stilfærdig charme.

»Gagarine« er bestemt ikke for alle, men hvis man oplever den mere med hjertet end med hjernen, kan den absolut noget.

»Gagarine«. Drama, 98 minutter. Instruktion: Fanny Liatard og Jérémy Troilh. Med: Alseni Bathily, Lyna Khoudri, Jamil McCraven, Finnegan Oldfield m.fl. Premiere 21. oktober i biografer landet over.