Ny dansk familiefilm er ikke blot gak og gøgl - den er både spændende og ret morsom

»Robotbror« er noget så sjældent som en dansk science fiction-film til børn. Og kan faktisk godt ses af resten af familien også.

 
"Instruktøren Frederik Meldal Nørgaard har tidligere stået bag temmelig forglemmelige filmatiseringer af børnebøger med »Villads fra Valby« og »Kidnappet«, men har denne gang faktisk lykkes med at lave noget, der føles både vedkommende, underholdende og har en dejligt fejlbarlig hovedperson." Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

11-årige Alberte har et problem. I den ikke-så-fjerne fremtid hun bor i, har alle børn deres egen robot, der fungerer som personlig assistent. Alle de smarte unger på skolen har en model G19, der ligner mennesker på en prik, mens Alberte har en oldgammel model, Robbi, der mest ligner en nuttet klon af Michelin-manden og Chewbacca.

Hvis du allerede her tænker, at det plot lyder lidt som Disney-filmen »Big Hero 6« og bemærkelsesværdigt meget som animationsfilmen »Ron – virker næsten altid«, der fik premiere sidste år, har du på en måde ret. Men den danske film »Robotbror« er retfærdigvis baseret på Morten Dürrs bog »Robotten kan skide«, der udkom allerede i 2018 og »Robotbror« udvikler sig i øvrigt i en helt anden retning.

Robotten Robbi med stemme af Lars Brygmann er filmens mest charmerende karakter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanbox.

Lars Brygmann er fantastisk

Til sin fødselsdag får Alberte nemlig en G20-robot, der er så ny, at den ikke engang er på markedet endnu – og pludselig bliver Alberte vældigt populær. Så skulle man tro, at alt var fryd og gammen, men handlingen tager herefter et fint twist, for der er noget uldent ved Konrad, som den nye robot hedder, og robotproducenten Sapio er måske heller ikke helt fin i kanten.

Det vil være synd at afsløre for meget af handlingen, men den er faktisk ganske spændende og til tider ret morsom – mest i kraft af den lallemuntre robot Robbi (med stemme af Lars Brygmann), der i Albertes øjne er super-akavet og også har noget vrøvl med sin autocorrect, så han siger ting som: »Du trænger vist til en lammer« i stedet for »krammer«. Det er ikke verdens mest avancerede komiske greb, men det fungerer.

Stikpiller til forældre

Og så er det i øvrigt ikke bare gak og gøgl, det hele. Der er, bevares, velkendte temaer om at finde sin plads i verden som næstenteenager, og at den nyeste teknologi ikke nødvendigvis gør dig lykkelig – og endog et par satiriske stikpiller til forældres skærmforbrug. I det hele taget har »Robotbror« meget godt at byde på.

Alberte (Selma Iljazovski) tror, at alt er godt, da hun får den supermoderne robot Konrad (Philip Elbech Andresen) Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanbox.

Instruktøren Frederik Meldal Nørgaard har tidligere stået bag temmelig forglemmelige filmatiseringer af børnebøger med »Villads fra Valby« og »Kidnappet«, men har denne gang faktisk lykkes med at lave noget, der føles både vedkommende, underholdende og har en dejligt fejlbarlig hovedperson. Nuvel, filmens tredje akt kunne godt lige have brugt 20 procent mere drama, og – uden at pege fingre ad nogen bestemte – kan man godt mærke, at der ikke er sååå mange virkeligt talentfulde børneskuespillere her i landet.

Men alt i alt er »Robotbror« fin og udmærket familieunderholdning, og der er i hvert fald point for overhovedet at lave en dansk science fiction-film for børn, for dem har vi ikke just været forkælet med.

»Robotbror«. Familiefilm, 84 minutter. Instruktion: Frederik Meldal Nørgaard. Med: Selma Iljazovski, Philip Elbech Andresen, Lise Baastrup, Kristian Ibler, Lars Brygmann m.fl. Premiere 10. februar i biografer landet over.