Nogle gange er gangstere, der render og skyder på hinanden, lige netop det, man har brug for

Viaplays nye irske krimiserie er spændende og underholdende og ikke så meget mere. Og det er fint nok.

 
Hvis man virkelig gerne vil, kan man sagtens læse temaer som familiebånd, arv og miljø og ære vs. fornuft ind i »Kin« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Film og tv-serier, der taler ind i den tid, vi lever i, og som siger noget dybt om verden som sådan, kan være rigtig fine. Andre gange er en klassisk krimi uden for meget pjat lige præcis det, man har brug for – når efterårsregnen pisker udenfor, coronasmitten stiger, og verden på alle mulige måder går ad helvede til.

Sådan en serie er den nye originalserie fra Viaplay »Kin«. »Kin« betyder familie, og det er lige præcis det, der er omdrejningspunktet i serien, som vel bedst kan beskrives som en krydsning mellem »The Sopranos« og »Animal Kingdom« – på irsk, vel at mærke.

Gangsterne i »Kin« er ikke særlig gode til deres arbejde, og det klæder serien, der sandelig ikke forherliger livet på den forkerte side af loven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Viaplay.

På kant med gangsterkongen

Vi følger familien Kinsella fra Dublin, der ernærer sig som narkohandlere. Det går egentlig meget godt, indtil brushovedet Eric (Sam Keeley) kaster sig ud i en hovedløs hævngerning, der sætter gang i en lavine af begivenheder og før, at familien kommer i konflikt med Dublins gangsterkonge, Eamon Cunningham (Ciarán Hinds, der er en af de bedste til at spille typer, der aldrig har hørt ordet »nej« – i hvert fald ikke uden at nogen er blevet skudt i knæskallerne umiddelbart bagefter).

Konflikten eskalerer, og man får alt, hvad man kan ønske sig af kup, kidnapninger, bedrag og drive by-shootings. Sympatisk nok glorificeres ingen af gangsterne, deres aktioner går sjældent helt som planlagt, de rammer ikke altid dem, de skyder efter, og man sidder på ingen måde og tænker: »Jeg kunne godt tænke mig at være narkohandler – det ser fedt ud«.

Ciarán Hinds (t.h.) er vældigt overbevisende som brutal gangsterkonge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Viaplay.

Svigerdatter træder i karakter

Aiden Gillen (»Game of Thrones«, »The Wire«) spiller familieoverhovedet Frank Kinsella, der kæmper for at holde sammen på sagerne, mens Charlie Cox (»Daredevil«) spiller Michael Kinsella, der netop er kommet ud af fængslet og egentlig forsøger at holde sig på afstand af konflikten, så han kan få lov til at se sin datter. I det hele taget er »Kin« fuld af mænd og machismo.

Sjovt nok er den med afstand mest spændende karakter Amanda Kinsella (Clare Dunne). Hun har giftet sig ind i Kinsella-familien, men er meget opsat på, at hendes børn skal have en ordentlig uddannelse, så de kan leve et liv uden kriminalitet. Efterhånden som begivenhederne udvikler sig, bliver hun dog stadigt mere barsk, mere beregnende og mere manipulerende end nogen af mændene.

Mest af alt god underholdning

Hvis man virkelig gerne vil, kan man sagtens læse temaer som familiebånd, arv og miljø og ære vs. fornuft ind i »Kin«, men det er frem for alt bare en svært underholdende krimiserie. Og det er der ikke noget galt i. Især fordi serien slutter på en fint afrundet måde, hvilket de af os, der forsøger at følge med i 117 serier samtidig, sætter pris på.

»Kin«. Krimiserie, otte afsnit af 47 til 50 minutter. Serieskabere: Ciarán Donnelly, Peter McKenna. Med: Clare Dunne, Charlie Cox, Aidan Gillen, Ciarán Hinds m.fl. Ude nu på Viaplay.