Når du ser denne film, bliver du lykkelig for, at dine børn snart har sommerferie

Modtageren af de internationale filmkritikeres pris ved Cannes-festivalen er både barsk og hjerteskærende god.

 
Se trailer til filmen »Playground«. Video: Angel Films. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Filmen er kun få sekunder gammel, da man for første – og bestemt ikke sidste – gang får helt ondt i hjertet. Nora (Maya Vanderbeque) har første skoledag, og hun har virkelig, virkelig ikke lyst til at gå ind i skolegården. Hendes far forsikrer hende velment, men nyttesløst om, at det hele nok skal gå. Nora skal nærmest vristes fri af sin fars bukseben af en lærer, men kommer dog i gang med skoledagen.

I frikvarteret forsøger Nora at finde tryghed hos sin storebror, Abel (Günter Duret), men han afviser hende, og hun må selv lære at navigere i de sociale koder i den ubarmhjertige skolegård. Det bliver bestemt ikke nemmere, da hun opdager, at Abel bliver systematisk mobbet.

Det er helt umuligt ikke at blive berørt af belgiske Laura Wandels stærke debutfilm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angel Films.

Dét er faktisk nogenlunde hele plottet i den belgiske instruktør og manuskriptforfatter Laura Wendels debut, »Playground«, der sidste år modtog den internationale kritikerpris Fipresci-prisen ved filmmfestivalen i Cannes. Den er på mange måder en meget lille film – handlingen er simpel, den varer blot 72 minutter, og skolen er den eneste location. Men det er også en enormt stærk film, som man slet ikke kan undgå at blive berørt af.

I øjenhøjde med hovedpersonen

Det skyldes ikke mindst et simpelt, men genialt greb, nemlig at kameraet hele tiden er i øjenhøjde med Nora. Voksne ses som regel kun fra brystet og ned og befinder sig på alle planer i periferien af historien.

Derfor mærker man i sjælden grad begivenhederne gennem hovedpersonen, og det virker både uoverskueligt og ubarmhjertigt at se Nora kæmpe for at lære at læse, regne, svømme og alt muligt andet og forstå de mange officielle og ikkeofficielle regler og navigere i skolegårdens komplicerede junglelov. Helt alene. For selvom der er voksne, der prøver at hjælpe, er der – som enhver, der nogensinde har gået i skole, ved – grænser for, hvad de egentlig kan gøre. Der vil altid være et gab mellem børnenes og de voksnes verden.

Maya Vanderbeque (tv.) bærer hele filmen på sine små skuldre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angel Films.

Et fund i rollen

Der er vitterlig ikke mange børn, der er i stand til at bære en hel film på deres skuldre, men Maya Vanderbeque er i den grad et fund til rollen, og i det hele taget er »Playground« en lille knaldperle af en film,  som man vil blive ramt lige i solar plexus af, uanset om man tilbragte sin skoletid som mobber, mobbeoffer eller blandt det store flertal, der ikke mobbede nogen, men heller ikke gjorde nogen aktiv indsats for at forhindre det.

»Playground«. Drama, 72 minutter. Instruktion: Laura Wendel. Med: Maya Vanderbeque, Günter Duret m.fl. Premiere 23. juni i biografer landet over.