Lollikes komedie får blandede anmeldelser: Smidigt rejehop eller klasket kage?

Anmelderne er uenige om dramatikeren Christian Lollikes debutfilm, »Kagefabrikken«. En anmelder mener, at komedien »klasker sammen«, mens en anden skriver, »at dansk teaters utrættelige provokatør foretager et ganske smidigt rejehop over i filmens verden«.

 
Se traileren til »Kagefabrikken«. Video: Kino TV. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk teaters enfant terrible, dramatikeren og instruktøren Christian Lollike, er med komedien »Kagefabrikken« debuteret som filmskaber.

Mens han som dramatiker ofte har høstet roser fra teaterkritikere, og hertil en række Reumert-priser, er filmanmelderne noget uenige om hans første film, som har premiere i dag, torsdag.

Mest positiv er Politikens Kim Skotte, der skriver, at »dansk teaters utrættelige provokatør foretager et ganske smidigt rejehop over i filmens verden«.

»Både manuskript og instruktion får komedien til at spille, så man gang på gang bliver muntert overrumplet af begivenhedernes gang. Hvilket faktisk er ret sjældent i en dansk komedie, hvor man gerne er respektløs, mens man med ofte overdreven omhu respekterer genrens konventioner,« skriver Skotte, som giver film fire ud af seks mulige hjerter.

Jyllands-Postens Frederik A. Vandrup er langt mindre begejstret. Han kalder filmen usammenhængende, og han mener, at »alt sejler rundt i »Kagefabrikken««. Det er sikkert helt bevidst og måske appellerende for nogle, men desværre ikke særligt vellykket, skriver Vandrup.

»Filmen er ikke voldsomt sjov, den er kun sjældent rørende – og i det hele taget hænger den det meste af tiden i et underligt atonalt limbo, hvor gode skuespillere åbenlyst gør deres bedste, uden at det fører nogle steder hen,« mener anmelderen, som giver to ud af seks mulige stjerner.

Også to stjerner fra Berlingske

Berlingskes Thomas Brunstrøms dom ligger på linje. Anmelderen kan, som han skriver, »ikke finde mening med galskaben«.

»Jeg forstår simpelthen ikke rigtig, hvad det er, Christian Lollike gerne vil fortælle mig med sin film, »Kagefabrikken«. Ifølge pressematerialet er filmen en »tankevækkende og satirisk komedie, der undersøger danskernes fremmedhad og den fremadstormende sundhedsfanatisme«. (...) Men »undersøgelsen« fører ikke nogen steder hen,« skriver Brunstrøm, som giver filmen to ud af seks mulige stjerner.

I Kristeligt Dagblad giver anmelder Per Juul Carlsen fire ud af seks stjerner. Ifølge ham opstår der nogle »surrealistiske og fantastiske øjeblikke«, når filmens instruktør, »går sine egne satiriske veje«.

Filmen »er ikke en fortælling, der vælter verden med et usædvanligt klarsyn. Den stiller spørgsmål. Og den ripper op i den til tider bizarre selvforståelse, folkekomedien har masseret ind i os, såsom at tykke mennesker, der pukler løs på en kondicykel, pr. automatik udløser en latter. Den lyst til at stille spørgsmål og udfordre er meget velkommen i dansk film,« skriver Per Juul Carlsen.

»Det publikum, der bare lige skulle en tur i biffen for at grine af en tyk mand i underbukser og en sandwich i en pool, får sig en overraskelse. En revselse,« skriver Kristeligt Dagblads anmelder.