Line Baun Danielsen vender tilbage – med en meget yngre mand: »Jeg havde aldrig forestillet mig, at nogen ville spørge en 59-årig kvinde om den slags«

Efter en fyring og en stressdiagnose er den 59-årige studievært tilbage på skærmen. »Arbejdsmarkedet ville vinde meget ved at inkludere flere over 50,« siger Line Baun Danielsen, der skal danne par med en yngre mand.

Line Baun Danielsen fotograferet i sit hjem i Gentofte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er næsten 13 år siden, at Line Baun Danielsen stoppede som vært på TV 2 – vist nok, fordi hun og hendes daværende makker, Ole Stephensen, var blevet for gamle. Men nu vender den kendte vært tilbage.

Denne gang skal hun stå i spidsen for OL-dækningen på Discovery+. Hendes makker bliver en 27-årig mand.

»Jeg havde aldrig forestillet mig, at nogen ville spørge en 59-årig kvinde, om hun ville tage sådan et værtsjob. Og slet ikke med en yngre mand som makker,« siger Line Baun Danielsen, der glæder sig »helt ned i storetåen« over at vende tilbage til skærmen – og til sporten.

»Sport er følelser, præstationer, nederlag. Som da (svømmeren, red.) Jeanette Ottesen blev kvalificeret, efter at hun var blevet dømt ude af sit forbund på grund af sin graviditet. Det er den slags øjeblikke, der gør, at jeg kan få tårer i øjenkrogen.«

Aldersdiskrimination et problem

Line Baun Danielsen havde ellers forsvoret, at hun ville vende tilbage som TV-vært. Hun stoppede som vært i 2016, efter at hun havde været sygemeldt med stress. Hendes oplevelse var, at mediebranchen var under forandring. Vagterne blev længere, kravene højere.

»I en periode skulle jeg helt klart lige finde mig selv. Hvem var jeg, hvis jeg ikke var hende fra fjernsynet,« husker hun om tiden, da hun skabte sit eget kommunikationsbureau og en blog til en kvinder midt i livet. Indlæggene kredser om karriere, kærlighed og livet med store børn. Derudover har hun skrevet om den aldersdiskriminering, hun har oplevet og hørt om.

»Jeg fik aldrig en forklaring på, at jeg og min daværende makker, Ole Stephensen, røg ud af »Go' morgen Danmark«, men Ekstra Bladet skrev, at vi var fundet for gamle. Og det var muligvis rigtigt,« siger Line Baun Danielsen, der oplever, at aldersdiskrimination er et generelt problem på det danske arbejdsmarked.

Line Baun Danielsen fotograferet i sit hjem i Gentofte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

»Jeg har skrevet mange blogindlæg om det, og jeg får utrolig meget respons fra folk, der føler sig presset ud af arbejdsmarkedet eller føler sig diskrimineret af deres A-kasser. Der er en idé om, at folk, der er over 50, mangler forandringsvillighed eller er stagneret. Det er noget vås. Arbejdsmarkedet ville vinde meget ved at inkludere flere af dem, vi kalder seniorer.«

Erfaring og rutine burde være plusord, tilføjer Line Baun Danielsen. I øvrigt kan det være en fordel at have ansatte, der ikke nødvendigvis skal holde fri i skolernes sommerferie eller gå tidligt.

»Eske Willerslev har forsket i dna, og der, hvor folk ikke har blandet sig med andre, er de uddøde. Det er dem, der søger nye veje, der udvikler sig. Det kan man godt overføre til arbejdsmarkedet: Bæredygtig ledelse er at matche forskellige folk med hinanden. Når jeg skal sidde i studiet med Simon Egeskov på 27 år, har han måske et andet drive og en fandenivoldskhed, jeg ikke har. Men jeg tror, at vi vil supplere hinanden godt.«

Arbejdsgivere skal ikke spørge til alder

Selvom Line Baun Danielsen har erfaring med stress, er hun ikke bekymret for at starte igen. Hun er en af Danmarks mest erfarne sportsværter og føler, at hun er i trygge hænder.

Derudover synes hun, at mediebranchen har ændret sig. Discovery+ har satset på hende. På andre kanaler er Puk Elgård, Natasja Crone og Cecilie Beck i spidsen for populære programmer.

»Der er meget fokus på inklusion i øjeblikket. Men inklusion og diversitet er mange ting; det er også at rumme dem, der er over 50 år. Vi hører igen og igen, at vi skal blive længere på arbejdsmarkedet, men så skal der jo også gøres plads,« siger Line Baun Danielsen, der støtter et borgerforslag, der går ud på at forbyde arbejdsgivere at spørge til ansøgernes alder.

»At sige, at man kun vil have folk i en særlig alder, svarer til at sige, at man kun vil have brunetter eller ikke vil have kvinder. Folk over 50 år er jo også forskellige.«

Hendes tidligere udmelding, om at hun aldrig vil vende tilbage til et job som TV-vært er lagt på hylden. Lige nu glæder hun sig bare til at komme i gang.

»Jeg siger som Jens Otto Krag: 'Man har et standpunkt, til man tager et nyt'. Jeg er både ydmyg og stolt over at blive spurgt. Og jeg føler, at jeg møder mit nye job med en anden balance, end jeg har gjort tidligere«.

Alligevel nævnte hun lige jobskiftet for sine store børn.

»Deres reaktion var: 'Det er sejt, mor'. Og det synes jeg egentlig også, at det er.«