Jeg tog mig selv i at ønske, at denne film havde taget sig selv mere seriøst

»See How They Run« er en fjollet Agatha Christie-spoof, der kun momentvis er charmerende.

 
Trailer til filmen »See How They Run«. Video: Searchlight Pictures, DJ Films & TSG Entertainment Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dronningen af whodunit-krimier, Agatha Christie, troede ikke selv på, at hendes teaterstykke »The Mousetrap« ville gå i mere end otte måneder, da det havde premiere i Londons West End i 1952. Hun tog så grueligt fejl, for stykket har, på nær nogle få afbrydelser, spillet uafbrudt lige siden og er i dag tæt på 30.000 opførelser.

I »See How They Run« er vi tilbage ved opførelse nummer 100, i 1953, og blandt publikummet sidder den amerikanske instruktør Leo Köpernick (Adrien Brody), der skal stå for filmudgaven af »The Mousetrap«.

En upopulær mand

Men Köpernick er ikke en særlig populær mand, og efter aftenens opførelse og den efterfølgende jubilæumsfest bliver han fundet myrdet i garderoben. Politiet bliver tilkaldt, og viceinspektør Stoppard (Sam Rockwell) og betjent Stalker (Saoirse Ronan) får til opgave at opklare mordet.

Hollywood-instruktøren Köpernick (Adrien Brody) og manuskriptforfatteren Mervyn Cocker-Norris (David Oyelowo) bliver dødeligt uvenner over et manuskript i »See How They Run« Fold sammen
Læs mere
Foto: Parisa Taghizadeh.

På klassisk Agatha Christie-vis bliver hele holdet af skuespillere og teaterejere samlet, for at Stoppard og Stalker kan få et overblik over de mistænkte, og hvem der kunne have et motiv for at slå Hollywood-instruktøren ihjel.

Kunne det være manuskriptforfatteren Mervyn Cocker-Norris (David Oyelowo), der er blevet dødeligt uvenner med Köpernick, fordi instruktøren vil have mere »kapow«, våben, blod og død med i handlingen, og Mervyn synes, det er usmageligt?

Teaterstykket »The Mousetrap« af Agathe Christie er omdrejningspunktet i »See How They Run«. Her kommer et helt teaterhold under mistanke for et mord på en filminstruktør. På rollelisten ses bl.a. Harris Dickinson (i midten), der har succes i to andre film i øjeblikket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Parisa Taghizadeh.

Eller kunne det være den unge, selvsmagende skuespiller Richard Attenborough (spillet af Harris Dickinson, der i øjeblikket kan ses i både »Triangle of Sadness« og »Hvor flodkrebsene synger«. Referencen til Attenborough er helt bevidst, for før Attenborough blev instruktør og lavede film som »Gandhi«, var han skuespiller og en af de oprindelige på det første »The Mousetrap«-hold), hvis kone, Köpernick har lagt kraftigt an på? I en grad, så Attenborough og Köpernick har været oppe at slås. Eller kunne det være en helt tredje eller fjerde? Man kan gætte med selv, for på den måde ærer filmen sin oprindelse og sin genre.

Pjank og camp

Men selvom man kan gætte med, skal man også vide, at krimiplottet ikke er filmens hovedærinde. Ærgerligt nok. »See How They Run« har mere karakter af en parodi, en spoof, der med selvbevidst metalag overdrevent blinker til os publikum.

I indledningen lyder det: »Hvis du har set én whodunit, har du set dem alle«. Som et tegn til os om, at vi ikke skal tage tingene for alvorligt. Eller for at komme eventuelle kritiske røster i forkøbet om, at vi har set den slags krimier til hudløshed.

Men det selvrefererende bliver hurtigt trættende, og jeg tog mig selv i at ønske, at filmen havde taget sig selv mere seriøst og bare var gået med et klassisk »hvem-er-morderen«-plot. Uden pjanket og den ret campy instruktion, hvor alle skal overspille.

Spildt skuespiltalent

Det overspillende skuespil overskygger præstationerne og gør, at selvom det er gode navne inden for britisk karakterskuespil, føles præstationerne her ret ligegyldige og som spildt talent. Dog med to undtagelser. Dels Sam Rockwell, der i forhold til resten af castet, underspiller som den fordrukne viceinspektør, og dels Saoirse Ronan, der på trods af sin overgearede levering som den filmelskende og meget talende Stalker, formår at ramme en perfekt komisk timing.

De to udgør klart både hjertet og charmen i filmen og er stort set de eneste grunde, der gør filmen værd at se. Resten føles som en bedaget omgang, der ovenikøbet er ret indforstået, for på intet tidspunkt får vi at vide, hvad historien i »The Mousetrap« går ud på. Det skal du åbenbart have set teaterstykket for at vide.

»See How They Run«, britisk film. Instruktion: Tom George. Medvirkende: Sam Rockwell, Saoirse Ronan, Harris Dickinson, Ruth Wilson, Adrien Brody m.fl. Premiere i biograferne 27. oktober.