I den her serie får Claes Bang lov til at vise sin hidtil usete modbydelige side

AOK
Skærm
Anmeldelse

Serien om fem søstre, der fantaserer om at slå ihjel, er forrygende godt selskab.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Åbningsscenen i serien »Bad Sisters« er en død mand i en kiste, der ligger med »rejst flag«, hvilket hans stakkels kone forsøger at skjule. Forgæves.

Så er tonen slået an i serien, der i sin historie kan ses som en krimi, men ofte også er ret morsom på en sardonisk måde.

Serien er britisk, baseret på et belgisk forlæg og udspiller sig her i Sandycove i Irland. Et sted med store, lækre villaer med udsigt til havet og en lille marina. Her bor de fem Garvey-søstre, der i en tidlig alder mistede begge deres forældre og derfor er ekstraordinært tæt knyttede til hinanden.

Fem søstre pønser på mord i serien 'Bad Sisters'. Den yngste af søstrene, Becka, bliver spillet af Eve Hewson, Bonos datter Fold sammen
Læs mere
Foto: Apple TV Natalie Seery.

Den ældste, Eva (Sharon Horgan), var den, der måtte forsørge sine yngre søstre, og derfor lidt er familieoverhovedet. Hun kører en succesfuld karriere i et stort firma og har aldrig fået børn.

Så er der den iltre enøjede Bibi (Sarah Greene), der bor med sin kone og lille søn. Der er sygeplejersken Ursula (Eva Birthistle), der bedrager sin mand, som hun har tre børn med, og så er der familiens Benjamin, Becka (Eve Hewson, rocksangeren Bonos datter), der er massør og drømmer om at få sin egen klinik.

Familiens ufrivillige midtpunkt er den næstældste søster, Grace (Anne Marie Duff), der er lige så god, som dagen er lang. Eneste hage ved Grace er, at hun er gift med John Paul. En flot mand, bevares, men også en dybt manipulerende, ondskabsfuld og udspekuleret satan af en mand. Og svoger. For hans modbydeligheder begrænser sig ikke til hans dørmåtte-behandling af Grace eller parrets datter, men også til Graces søstre, der hader ham.

Hvorfor de hader ham bliver udrullet i hvert sit afsnit i seriens ti episoder på ret underholdende vis. Og faktisk hader de ham så meget, at deres yndlingsbeskæftigelse er at fantasere om, hvordan de kan bringe ham af vejen. Da tingene i familien spidser til, udvikler fantasierne sig til reelle forsøg. Der hele tiden mislykkes.

Fordi de fantaserer om og forsøger at slå John Paul ihjel, er søstrene, selvfølgelig, oplagte mistænkte i krimiplottet. Det tænker de to halvbrødre Thomas Claffin (Brian Gleeson) og Matthew Claffin (Daryl McCormick, der snart kan ses i Emma Thompson-filmen »Held og lykke, Leo Grande«), der har forsikringsselskabet, der skal udbetale John Pauls livsforsikring.

Udbetalingen vil ruinere deres lille familiefirma, som de har arvet efter deres far, og brødrene leder derfor efter enhver mulighed for ikke at skulle betale. Det bringer dem ud i en detektivjagt på spor, der kan indikere, at John Paul er død af unaturlige årsager. En jagt, der bliver vanskeliggjort af, at den ene bror indleder et forhold til Becka, den yngste søster.

En i øvrigt overbevisende og troværdig kærlighedsrelation med gnistrende kemi mellem Eve Hewson og Daryl McCormick.

Claes Bang spiller en af hovedrollerne i den britiske serie »Bad Sisters« som den manipulerende og ondskabsfulde John Paul. Fold sammen
Læs mere
Foto: Apple TV Natalie Seery.

Selvom søstrene fantaserer om at slå ihjel, er de faktisk forrygende selskab. Karaktertegningen er nuanceret og under det hele ligger en sort humor og hygger sig. Det er meget takket være Sharon Horgan, der ikke bare spiller en af hovedrollerne som den ældste søster, men også har skabt serien og er en af forfatterne bag.

Instruktionen har hun ladt tre kvindelige instruktører om, så produktionen også bag kameraet har søstersolidaritet.

Horgan gør det ikke alene, for alle roller er fremragende besat, og alle skuespillere leverer deres A-game. Som manden, der er nem at hade, får Claes Bang her lov til at vise sin hidtil usete modbydelige side. Han har været blodtørstig som vampyr i »Dracula« og narcissistisk i »The Square«, men så ækel ondskabsfuld bag en smilende, høflig facade bliver aldeles fremragende levendegjort.

Selv som seer begynder man at fantasere om, hvordan John Paul kan slås ihjel, så stakkels Grace kan blive fri for ham.

I sit setup – en gruppe kvinder, der går sammen mod én mand – er serien blevet sammenlignet med »Big Little Lies«, og denne serie er helt på niveau. Dog har »Bad Sisters« meget mere humor og selvironi, hvilket i helheden giver den et mere let og knapt så satirisk udtryk. Det er absolut kostelig og binge-værdig underholdning.

»Bad Sisters«, serie, AppleTV+, 10 afsnit. Skabt af Sharon Horgan. Medvirkende: Sharon Horgan, Claes Bang, Eve Hewson, Anne Marie Duff m.fl. Premiere 19. august.