Hvis du kunne lide »En mand der hedder Ove«, vil du elske Netflix’ nye hyggekrimi

AOK
Skærm
Anmeldelse

»Folk med angst« kombinerer fint lavmælt komik, menneskelige historier og et lille krimiplot.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske forfatter Fredrik Backmans debutroman, »En mand der hedder Ove« (da: 2013), blev en gigantisk succes, som blev oversat til 25 sprog, lavet til et teaterstykke og filmatiseret med Rolf Lassgård som Ove – der er også en amerikansk version på vej med Tom Hanks i hovedrollen.

Samme blanding af underfundig humor og let sentimental humanisme kan opleves i Netflix’ nye serie »Folk med angst«, der er baseret på Backmans bog af samme navn. Nu med en art krimiplot som ekstra krydderi.

Bankrøveri bliver til gidseldrama

I en lille svensk by udvikler et kikset bankrøveri sig til et gidseldrama, da en bankrøver tager flugten op i en lejlighed, hvor der tilfældigvis er åbent hus. Betjentene Jim (Dan Ekborg) og Jack (Alfred Svensson), som er far og søn, kaster sig entusiastisk ind i sagen.

Uden at spoile ret meget kan man godt røbe, at situationen ender ganske fredeligt allerede i første afsnit – dog med den lille detalje, at gidseltageren slipper væk. I de resterende fem afsnit følger vi derfor Jim og Jack, der afhører gidslerne og forsøger at hitte rede i, hvad der egentlig skete. Meget fint er de to ikke ligefrem superbetjente, men heller ikke klichéagtigt inkompetente.

Mystikken breder sig

Gidslerne har ikke helt enslydende versioner af hændelserne, nogle af dem viser sig at kende hinanden på forhånd, et af dem forsvinder pludselig og den ældste betjent, Jim, tager et par beslutninger uden sin søns viden – og i det hele taget bliver det mere og mere mystisk.

Hvis man er en klassisk sofadetektiv, vil man som minimum to gange mene at have en fuldstændigt skudsikker teori om, hvordan tingene hænger sammen, men så vil man omkring afsnit 5 opdage, at man tager fejl.

Ja, en af gidslerne er en mand klædt ud som kanin. Det er en lang historie … Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

Mest bare hyggeligt

Det er ganske fermt, men det er ikke »Folk med angst«s primære formål at være en krimi. Den er først og fremmest hyggelig og sjov. Eksempelvis er den yngste betjent, Jack, til frisøren, netop som gidseldramaet tager fart, og tilbringer derfor hele første afsnit i et utroligt uheldigt mellemstadium mellem en langhårs- og korthårsfrisure.

Det er ikke verdens mest avancerede komiske greb, men sjovt er det. Og hyggeligt er det at få udredet de forskellige gidslers historie og indbyrdes relationer.

Lidt banal

Hvis man tager sine kyniske briller på, kan man sagtens indvende, at der er en fin grænse mellem menneskelige historier og noget, der er decideret banalt og sentimentalt – og at serien nogle gange tager et par solide skridt over grænsen.

Men hvis man lige giver den indre kritiker en fridag, er »Folk med angst« tre timers glimrende selskab – som hvis »Wallander« var en komedieserie, eller Barnaby havde fjollet hår og talte mere om, hvad han skulle have til frokost.

»Folk med angst«. Krimikomedieserie, seks afsnit a cirka 30 minutter. Instruktion: Felix Herngren. Med: Dan Ekborg, Alfred Svensson, Marika Lagercrantz, Leif Andrée m.fl. Ude på Netflix nu.