Hvis du ikke har HBO endnu, er her fem timers stærkt argument for at abonnere på endnu en streaming-tjeneste

AOK
Skærm
Anmeldelse

Komik, #metoo, feminisme og generationskløfter bliver behandlet ekstremt elegant og vildt morsomt i ny fremragende serie.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Komikeren og filminstruktøren Judd Apatow har et mantra om, at en komedie skal have en så god historie, at den stadig ville fungere, hvis man fjernede alle jokes.

Den disciplin ses beklageligt sjældent i danske tv-serier, men fra USA og England er der en veritabel bølge af komedieserier, som ikke kun er sjove, men også har noget på hjerte og taler lige så meget til følelserne, som de kildrer lattermusklerne – eksempelvis Apples »Ted Lasso«, Disney+’s »Reservation Dogs«, Netflix’ »Master of None« og Amazons »Fleabag«.

Nu har HBO Max premiere på »Hacks«, der var nomineret til 15 Emmy-priser og er et fem timer langt argument for at abonnere på endnu en streamingtjeneste, hvis man ikke har HBO i forvejen.

Den er nemlig både sjov, knivskarp og hjertevarm på én og samme tid. Og ville stadig være fremragende, selv hvis man ikke grinede undervejs.

Cancel-kultur

»Hacks« handler om to kvindelige komikere:

Deborah Vance (Jean Smart), en stenrig ældre Las Vegas-legende, der leverer det samme relativt ufarlige show på et casino hver aften og ikke er for fin til at åbne pizzeriaer og reklamere for skrammel i tv-shops, hvis bare honoraret er godt nok.

Og så den unge Ava Daniels (Hannah Einbinder), en selvoptaget forfatter, der netop er blevet cancelled i comedy-miljøet på grund af et uheldigt formuleret tweet om en homoseksuel senator.

Deres fælles agent (Paul W. Downs), en klassisk type, der kun holder op med at knebre i sit headset for at brokke sig over, at han har fået en forkert kaffe, sætter de to sammen med tanken om, at Ava kan pifte Deborahs show lidt op.

Modsætninger mødes

De to kan selvfølgelig ikke udstå hinanden. Ava synes, at Deborah er en boomer, der har solgt ud, og Deborah oplever Ava som en forkælet møgunge med en slap arbejdsmoral og dårlig tøjstil.

Når modsætninger på den måde mødes, kan det sagtens i sig selv være sjovt, og det er det sandelig også, da de to efter lidt akavet snik-snak straks bliver uvenner og begynder at hamre fornærmelser i hovedet på hinanden med 120 km/t.

Men der er mere i »Hacks« end som så. Begge hovedkarakterer er meget af tiden dødirriterende og oppe i røven på sig selv, men samtidig er de enormt relaterbare og – selv om det egentlig er ulogisk – ret sympatiske. Og uden at følge den forudsigelige Hollywood-vej udvikler de tos forhold sig undervejs.

Der er masser af komik i mødet mellem en biseksuel Generation Z-kvinde, der stadig leder efter en vej i livet, og en boomer-diva med sit på det tørre, men generationsforskellen bliver ikke bare brugt til billige grin.

70-årige Jean Smart er fantastisk som Las Vegas-divaen Deborah Vance. Fold sammen
Læs mere
Foto: HBO.

#metoo vendt på hovedet

Da Deborah håner Avas sarte generation, fordi Ava ikke kan få mandel- eller soyamælk i sin kaffe på en café, kaster Ava sig ud i en tirade om ubetaleligt dyre sundhedsforsikringer, klimakrise og alt muligt andet, der gør, at det sådan set ikke er lutter lagkage at overtage butikken efter Deborahs generation.

I sæsonens bedste afsnit forsøger Deborah sig med nyt materiale og skal optræde på en beskeden klub i Sacramento. Hun mindes sin ungdom, og hvordan klubbens ejer altid klappede de kvindelige komikere bagi og nægtede at udbetale løn, medmindre kvinderne sad på hans skød.

Ava bliver vildt forarget og spørger, hvorfor Deborah dog ikke sagde fra. Hvorfor hun ikke meldte ham. Og hvad med alle de kvinder, hun kunne have sparet for krænkelser, hvis hun havde gjort noget. Altså præcis, hvad især ældre kvinder skriver på Facebook, hver gang en kvinde står frem og fortæller om krænkelser i medierne. Bare med omvendt generations-fortegn.

Det er ekstremt elegant lavet, og afsnittet bliver decideret frydefuldt, da Deborah beslutter sig for at give pokker i det ny materiale og i stedet bruge sin scenetid på at flå en sexistisk idiot-komiker, der har præsenteret hende på scenen, fra hinanden.

Stort skuespil

Uden at have set samtlige 123 film og serier, den 70-årige veteran Jean Smart har medvirket i, er det i øvrigt et godt bud, at hun aldrig har været bedre end her, og hendes 27-årige modstykke, Hannah Einbinder, er ligeledes fremragende som den lige dele ambitiøse og hamrende usikre Ava.

På en måde, så man faktisk bliver oprigtigt trist, når sidste afsnit når til rulleteksterne. Sæson 2 er heldigvis på vej, og det kan kun gå for langsomt.

»Hacks«. Komedieserie, 10 afsnit a cirka 30 minutter. Serieskabere: Lucia Aniello, Paul W. Downs, Jen Statsky. Med: Jean Smart, Hannah Einbinder, Carl Clemons-Hopkins, Christopher McDonald m.fl. Ude på HBO Max nu.