Hvis det her var en fiktionsserie, ville den være totalt urealistisk og alt for meget af det gode

Netflix-fænomenet »Tiger King« er tilbage med en ny sæson. Det er en journalistisk rodebutik, men en mageløst underholdende én af slagsen.

 
Tiger King 2 Trailer. Kilde: Netflix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget kan man sige om coronanedlukningen i 2020, men én god ting kom der ud af den. Okay, CO2-udledningen faldt, unge drak mindre alkohol, og adskillige chefer opdagede, at mange møder kan erstattes af en mail. Men mere vigtigt: Netflix gav os »Tiger King«.

En fuldstændigt vanvittig dokumentar om excentriske zoo-ejere, mord, konspirationer, metamfetamin, polygami, lemlæstede dyrepassere, corny countrymusik, våben, afbleget hockeyhår og det mest tumultariske tandsæt i moderne tv-historie. Som nærmest samlede hele verden, blev den mest sete serie på Netflix og affødte tusindvis af memes.

Joe Exotic er i skrivende stund stadig fængslet, men sådan bliver det måske ikke ved med at være. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

Ville dumpe som journalistik

Nu er sæson to her. Og lad det være sagt med det samme: Hvis »Tiger King 2« var en hovedopgave på Danmarks Journalisthøjskole, ville den dumpe med et brag. Der er alt for mange vinkler, der peger i alle mulige retninger, der er utroligt mange indicier og meget få beviser for noget som helst, og på det fortællemæssige plan blafrer serien rundt som et vissent blad i efterårsvinden.

Når det er sagt, er hele affæren skamløst underholdende og mindst lige så vanvittig som sæson ét. Vi møder masser af gamle kendinge: James Garretson, en gedulgt stripklubejer, som var med til at få sat Joe Exotic i fængsel for at have hyret en lejemorder til at myrde Carole Baskin. Og Joe Exotics mand, Dillon Passage, som nu forsøger at få det meste ud af sin kendisfaktor, har fået en manager og er begyndt at lave merchandise i eget navn. Blandt andet analblegemiddel. Jo, virkelig.

Joe Exotics konkurrent og nemesis Carole Baskin har ikke stillet op til interview, men medvirker med bidder fra tidligere interview og via egne YouTube-klip. Nå ja, og fra den amerikanske version af »Vild med dans«, hvor hun deltager. Og så er der selvfølgelig den evigt bandana- og kasketklædte Jeff Lowe, der er i sæson ét fik sat sig selv i scene som den største douchebag nord for ækvator og her i anden sæson faktisk viser sig at være en endnu større skiderik. Det skulle man næsten ikke tro kunne lade sig gøre, men »Tiger King« overrasker konstant.

Nye vanvittige karakterer

Man kunne også nemt tro, at persongalleriet fra sæson 1 var så vanvittigt, at det ikke kunne overgås, men her tager man fejl. Der kommer masser af nye, kulørte karakterer på banen. Der er en amatørdetektiv med en stor følgerskare på YouTube, der hedder Jack, men kalder sig Ripper. Der er advokaten John Philips, som – ligesom alle andre i serien – ikke just er kamerasky. Der er kriminalbetjent Moises Garcia, der minder om en latinoudgave af Hank fra »Breaking Bad«, bare med en endnu mere firkantet krop og endnu kortere hals. Og så er der sandelig også en kort, men farverig optræden fra en spiritistisk, synsk, kristen efterforsker. Selv helt perifere karakterer har et eller andet gak over sig.

Statsanklageren fra Indiana, Curtis Hill, er kun med i ganske få scener, men vi får da lige at vide, at han – udover at være statsanklager – også er Elvis-imitator. Selvfølgelig er han det.

Jeff Lowe, der overtog Joe Exotics zoo, viser sig at være en endnu større skiderik end først antaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

Fortid som politibetjent

Nå, men hvad handler »Tiger King 2« så om? Det er her, det bliver virkelig rodet. Det korte svar er: En hel masse ting. I første afsnit møder vi Joe Exotic, som er med på en kameratelefon fra fængslet (og i øvrigt har fået en endnu mere fjollet frisure end sidst), og dokumentaren graver sig herefter længere tilbage i Joes liv, hvor det viser sig, at den ellers utroligt flamboyante homoseksuelle zoo-ejer engang har været forlovet med en kvinde. Og i øvrigt har en fortid som politibetjent! Eller … politibetjent/stripper.

Senere fokuserer serien på Carole Baskins eksmand, Don Lewis, der forsvandt i 1997. Ingen ved, om han er død ved en ulykke, blevet myrdet eller lever et nyt liv under et andet navn. Sporet fører blandt andet til Costa Rica, og det er bestemt ikke kedeligt, men der kommer ikke rigtigt nogen afslutning på den del af sagen. Til gengæld byder Don Lewis-vinklen på et herligt gensyn med Lewis’ ekskone og døtre, som er fantastiske karakterer med deres bobbede frisurer, massive bitterhed og brede sydstats-accenter. Og Kenny Farr – Don Lewis’ assistent, som i sæson 1 virker vældig rar – får nu en noget anden rolle.

Sagen er ikke slut

I et andet og mere tilfredsstillende spor følger serien op på, hvad der sker lige nu. »Tiger King« er nemlig ikke fortid, der sker alt muligt lige nu. Joe Exotic er som nævnt desværre kun med fra fængslet, men han har sandelig ikke opgivet ævred og vil gøre alt for at komme ud. Og noget tyder på, at det ikke er helt usandsynligt. I sidste afsnit tager begivenhederne nemlig en kæmpe drejning. Som ikke byder på en afslutning af noget som helst, men bare gør, at man håber på en sæson 3 af vanviddet.

Rent journalistisk er »Tiger King 2« en rodebutik, men sikke en rodebutik. Karaktergalleriet er lige så bizart som i første sæson, handlingen tager drejninger, som ville blive kaldt urealistiske og for meget af det gode, hvis det var en fiktionsserie – og hvis du kan gå i gang med afsnit et uden at glemme alt om nattesøvn og bare binge hele herligheden på én aften, har du mere viljestyrke end de fleste.

»Tiger King 2«. Dokumentar, fem afsnit à cirka 45 minutter. Serieskaber: Eric Goode, Rebecca Chaiklin. Med: Joe Exotic, Carole Baskin, Jeff Lowe m.fl. Ude på Netflix nu.