Hun har været til Oscar før, men i år bliver det anderledes: »Sidste år stod jeg i et kæmpe skrud og skulle tidligt hjem«

Danskerne kommer særligt til at holde øje med Thomas Vinterberg, når Oscar-uddelingen løber af stablen søndag. Men faktisk kan den danske instruktør Elvira Lind også løbe med en statuette. Selv glæder hun sig bare til en ordentlig fest. Også selvom hun vælger noget praktisk tøj.

39-årige Elvira Lind er en af de danskere, der kan vinde en Oscar søndag aften. »Sandheden er, at der sidder rigtig mange mennesker i isolation. Det er 23 timer i døgnet, hvor de er uden kontakt og bare spilder deres liv langt væk fra kone og børn,« siger hun om det amerikanske fængselsvæsen, hun skildrer i sin kortfilm »The Letter Room«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Unknown
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke første gang, Elvira Lind skal til Oscarfest, men i år bliver det anderledes. Ikke på grund af corona. Men fordi hun ikke ammer.

»Sidste år stod jeg i et kæmpe skrud og skulle tidligt hjem. I år skal jeg have en fest i noget behageligt tøj. Ellers er det altså svært at have det rigtig sjovt,« siger den danske instruktør over telefonen fra New York, hvor hun bor med sin amerikanske mand, skuespilleren Oscar Isaac, og parrets to små børn.

Elvira Lind er nomineret for kortfilmen »The Letter Room«, hvor Oscar Isaac spiller en fængselsbetjent, der får til opgave af gennemlæse fangernes post. Det er hendes første kortfilm.

Elvira Lind og Oscar Isaac poserede ved Dolby Theatre i Hollywood under sidste års Oscar-fest. Elvira Lind var netop nedkommet med parrets andet barn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robyn Beck.

»Jeg har længe drømt om at fortælle om de amerikanske fængsler. Særligt dødsgangen, og hvor absurd det er, at dødsstraf stadig findes i det her land, der ellers er så langt fremme. Vi har en tendens til at lukke af og sige, at det nok kun sker for folk, der har fortjent det, men det er et skrækkeligt system, og det bliver vi nødt til at forholde os til,« siger Elvira Lind, der har valgt at lave en meget nedtonet og udramatisk fængselsfilm. Og det er helt bevidst.

»Når vi ser film om indsatte, er der ofte fokus på de samme ting. Som den barske hverdag og volden mellem fangerne. Sandheden er, at der sidder rigtig mange mennesker i isolation. Det er 23 timer i døgnet, hvor de er uden kontakt og bare spilder deres liv langt væk fra kone og børn.«

Børnetegninger, der kan ryges

Historien til »The Letter Room« faldt Elvira Lind ind, efter at hun hørte en podcast om forskellige mænd, der i årtier havde skrevet kærlighedsbreve til den samme kvinde. Alle troede, at det var kærlighed og at de var særligt udvalgte. Til sidst opdagede de, at modtageren var en mand, der skrev til en masse forskellige for at få dem til at sende penge.

»En af mændene var så ked af at opdage, at han blev snydt, for brevene havde været så smukke og gjort ham så glad. Jeg er en stor romantiker, så den historie bed sig fast,« siger Elvira Lind, der begyndte at undersøge mere om kommunikation med indsatte. Hun opdagede, at der findes meget specifikke regler for de breve, der bliver tilladt i fængslerne.

Den amerikanske skuespiller Oscar Isaac spiller hovedrollen i »The Letter Room«, instrueret af Elvira Lind. Parret er gift og har to børn, men på grund af coronarestriktioner kommer Isaac ikke med til søndagens Oscar-fest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Unknown.

Børnetegninger, hvor der er brugt limstift eller glimmer, bliver konfiskeret, så der ikke kan sidde stoffer fast på papiret. Tegninger med figurer, der virker banderelaterede, er også forbudt. Det er måske noget, mange amerikanere tager for givet, men Elvira Lind er meget bevidst om, at hun er en dansk filmskaber og dermed ser tingene udefra.

»Jeg betragter mig selv som en meget dansk instruktør, og sådan bliver jeg også opfattet herovre. Det er der ikke noget galt med. Jeg har tilbragt de første 18 år i Danmark og føler et stort tilhørsforhold. Når man rejser væk, kan det faktisk styrke følelsen af, hvor man er fra. Det kan folk godt drille mig med. Fotografen på »The Letter Room« sagde flere gange, at han bare sad og ventede på, at der ville hoppe en trold frem på optagelserne. Ligesom i Ali Abassis »Grænse«.«

Den ensomme dokumentarist

Selvom 39-årige Elvira Lind ikke er et kendt navn i Danmark, er hun for længst etableret som dokumentarist. Hendes første film, »Songs for Alexis«, handlede om et langdistanceforhold, mens »Bobbi Jene« handlede om en dedikeret danserinde, der bliver tvunget til at skifte spor.

»Jeg elsker dokumentarfilm. Du åbner bare en dør, og pludselig står du midt i historien. På en måde får du en masse forærende. Hvis du laver en fiktionsfilm, skal du jo selv finde historien. Det har jeg nok ikke rigtig haft overskuddet eller modet til tidligere,« siger Elvira Lind, der dog ikke synes, at hendes tilgang til fiktion er meget anderledes end til dokumentar.

»I bund og grund handler det om at fortælle historier, der betyder noget. Jeg er ikke så interesseret i nyheder, men jeg kan godt lide historier om folk, der har svært ved at finde deres vej i livet, og som fumler rundt for at finde ud af, hvor de passer ind. I virkeligheden er det bare to forskellige måder at fortælle de historier på.«

Oscaruddelingen finder sted 25. april og transmitteres på tv. Elvira Linds film,»The Letter Room« kan ses på TV 2 lørdag den 24. april kl. 21.50. Den er også tilgængelig på TV 2 Play.