Her er fem stærke bud på de bedste film og serier om lgbtq+-personer

AOK
Skærm
Guide

En dokumentarfilm om Tjetjeniens jagt på homoseksuelle, en serie om aidsepidemiens hærgen i England og en serie om en ung prins, der forelsker sig. lgbtq+-personer er blevet hyppigt inventar i film og serier – her er fem gode bud på, hvad du skal se.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste årtier er det væltet frem med gribende og nuancerede fortællinger om homoseksuelle, transkønnede, biseksuelle og andre lgbtq+-personer.

Der er georgiske »I morgen danser vi«, islandske »Hjartasteinn« og Netflix-dokumentaren »Pray Away«, der handler om omvendelsesterapi for seksuelle minoriteter.

De tre er til gengæld ikke de eneste. Her er fem andre bud på film og serier om lgbtq+-personer, som du kan streame netop nu.

1

It's a Sin

Gennem tiden har mange instruktører skabt film og serier om den aidsepidemi, der har slået millioner af mennesker ihjel. Der er »120 slag i minuttet«, svenske »Tør aldrig tårer bort uden handsker« og naturligvis den Oscar-vindende »Philadelphia« fra 90erne.

Og så er der den relativt dugfriske »It's a Sin«, der havde premiere i begyndelsen af året, mens en anden virus tvang os til at sidde hjemme foran fjernsynet. Med ét fik serien folk til at lade sig teste for hiv.

Tragedien i »It's a Sin« kender vi på forhånd. Det er en serie med unge, løsslupne mænd, der kun har den midterste finger til over for deres normalitetshungrende familier og det omkringliggende samfund, der i rask væk stigmatiserer deres seksualitet. Vi er helt inde i kernen af, hvordan ingen gør noget, mens unge mænd dør på stribe.

Dét er svært ikke at blive grebet af efter utallige måneder, hvor covid-19 har grebet ind i alles hverdag.

2

Velkommen til Tjetjenien

Det er svært ikke at blive efterladt chokeret og fugtig af koldsved, når man ser dokumentaren »Velkommen til Tjetjenien«.

For selvom republikkens forfølgelser og drab på homoseksuelle undertiden dukker op i verdenspressen og i danske medier, er det en voldsom og uhyre skræmmende beretning, der ruller over skærmen.

Familier opfordres i Tjetjenien til at dræbe deres homoseksuelle slægtninge. Unge mænd og kvinder bliver fanget om natten og placeret i, hvad der minder om koncentrationslejre, for at blive tortureret, i mange tilfælde dræbt, og udlevere deres homoseksuelle bekendte, så de kan lide samme skæbne.

Historien, som også bliver fortalt gennem mareridtsfremkaldende videoklip, bliver kun mere grel af, at landets præsident, Ramzan Kadyrov, der har tætte kontakter til Ruslands ditto, Vladimir Putin, i et interview har udtalt disse ord:

»Vi har ingen homoseksuelle her i landet. Og hvis vi har nogen, så tag dem med til Canada.«

3

Young Royals

Med »Young royals« lander vi hos en fiktiv royal familie i Sverige. Den ene af landets prinser, den unge prins Wilhelm, skal efter en skandale begynde på en kostskole, der i hovedtræk er forbeholdt landets ultimative elite, og det er svært ikke at sende Herlufsholm en tanke.

Når man ser »Young royals«, sidder man på første parket til en spirende kærlighedsfortælling om en ung kostskoleelev og en prins. Om de første forsigtige tilnærmelser. Om en kærlighed, som gradvist bliver sværere og sværere at holde fast i, fordi det er ganske tydeligt, at det fiktive Sverige ikke er parat til en åbent homoseksuel prins.

Og serien skildrer det på glimrende vis. Som Berlingskes anmelder Thomas Brunstrøm skriver i sin femstjernede anmeldelse af serien:

»I løbet af kun seks afsnit bliver man både rørt, fascineret, forarget og alt muligt andet – og selv om serien mest af alt handler om følelser, er den sine steder også decideret spændende. I hvert fald skal man være mere end almindeligt tissetrængende, hvis man holder pause mellem afsnit fem og seks«

4

Portræt af en kvinde i flammer

»Portræt af en kvinde i flammer« endte ikke med at blive fransk Oscar-kandidat, men skal man tro alverdens anmeldelser, var det en fejl.

Filmen kredser om adelen i 1760ernes Frankrig, hvor den adelige Héloïse og kunstneren Marianne bliver hovedpersonerne i en romance, som Berlingskes anmelder Stephanie Caruana kaldte »stærk kost med kunstnerisk integritet« i sin firestjernede anmeldelse:

»»Portræt af en kvinde i flammer« er både dybt romantisk, dampende erotisk, dvælende og indhyllet  i det mest spindelsvævsfine strejf af horror. Den måde, de to kvinder nærmer sig hinanden på, den ene trodsig, den anden servil, hæmmet af fortielse og forstillelse, er skildret som små dannede dueller.«

5

Marsha P. Johnson – hendes liv og død

Når nu det er Pride-uge, er det værd at dvæle ved, hvordan bevægelsen tog sit udspring. Det var i New York, nærmere betegnet på baren The Stonewall Inn i bydelen Greenwich. Her kunne homoseksuelle under beskyttelse af mafiaen mænge sig med hinanden og søge ly for diskrimination i et USA, hvor homoseksualitet var forbudt ved lov.

Politiet kom tit på besøg, men en dag, da politiet kom farende, gik bargæsterne i stedet til modangreb. Og særligt én person skiller sig ud i den fortælling. Det var den transkønnede kvinde Marsha P. Johnson, og det er hendes liv, der er omdrejningspunktet i dokumentaren »Marsha P. Johnson – hendes liv og død«.

Efter optøjerne på The Stonewall Inn gik LGBTQ+-personer på gaden. De råbte op og sagde fra – og det samme gjorde Johnson.

Men hendes liv endte brat i 1992. Hendes lig blev fundet i Hudson River, og politiet kaldte det et selvmord, men det stempel blev ikke bredt accepteret. Det er det heller ikke i dag. Især ikke, fordi transkønnede kvinder til stadighed fylder i drabsstatistikkerne i USA.