Her er de nye serier, alle kommer til at tale om til efteråret

AOK
Skærm
Guide

Over de næste tre måneder kommer et hav af spændende serier på streaming – flere af dem med dansk særpræg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere måneder med kreativ dødvande på diverse streamingtjenester, er der endelig ved at ske noget.

Over de næste par måneder kommer de nyeste sæsoner af blandt andre »Sex Education«, »Billions«, »Papirhuset« og »What we do in the Shadows«. Derudover vælter det ind med nye spændende serier – flere med dansk særpræg.

1

Danske kvindemord på Netflix

De store streamingtjenester har en god tradition for gys og thrillere med »Happy Valley« og »Mare of Easttown« som mine favoritter. Men sjældent er det set mere dystert end i »Kastanjemanden«, der har premiere på Netflix 29. september.

Danica Curcic spiller den unge, ambitiøse detektiv Naia Thulin, der sammen med sin nye partner, Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard), skal opklare en række brutale kvindemord. Det eneste, der umiddelbart knytter ofrene sammen, er en lille kastanjemand, der efterlades på gerningsstederne.

Historien bygger på Søren Sveistrups anmelderroste debutroman af samme navn.

2

Ægteskabsklassiker på HBO

Det er det svenske arvesølv, der bliver pudset af, når HBO tager fat på Ingmar Bergmans klassiker »Scener fra et ægteskab«, der lagde gaderne øde og fik skilsmisseprocenten til at stige, da den kom som tv-serie i 1973.

Serien, der efterfølgende blev til både film og teaterstykke, er kraftigt inspireret af Bergmans eget forhold til – og brud fra – skuespillerinden Liv Ullmann, der også spillede seriens kvindelige hovedrolle som den svenske skilsmisseadvokat, der støder på grund i forholdet til sin mand.

Nu kommer så en 2021-version, hvor det forliste parforhold er rykket til det moderne USA. De kuldslåede følelser og de barske erkendelser er dog de samme: Mira (Jessica Chastain) og Jonathan (Oscar Isaac) spiller det succesfulde par, der ikke har så meget succes derhjemme. Det er – ifølge HBO – en hudløst ærlig fortælling om to menneskers følelser til hinanden, der både rummer had og kærlighed.

3

Scener fra et rustbælte

Det er heller ikke nemt for Del Harris (Jeff Daniels), der sidder fast i det efterårsfarvede hængedyng i USAs såkaldte rustbælte, hvor den blomstrende industri fra 1950erne er blevet til butikslukninger og massefyringer. Harris er politichef i byen, som han på sin egen måde forsøger at holde ovenvande. Han bliver dog testet, da hans kærestes søn bliver rodet ind i en mordsag.

»American Rust« bygger på en roman af Philipp Meyer, der ofte er blevet sammenlignet med forfattere som John Steinbeck og hans historier fra depressionstidens USA. Ligesom i HBOs »Mare of Easttown« (ja, der kom den igen), der også satte Pennsylvania på landkortet, er »American Rust« ikke kun en skildring af et konkret menneske. Den egentlige hovedperson er byen, området og de mennesker, der fortsat lever i det, der er tilbage fra fortidens storhed.

Hovedrollen spilles af Jeff Daniels, som virkelig trænger til en god rolle, der kan vise, hvor god han er.

4

På overlevelse i overklassen

Kort før sin 18 års fødselsdag modtager rigmandspigen Julie (spillet af Marie Reuther) en sms fra sin far, der sidder i et fly.

Beskeden lyder: »Vi styrter. Elsker dig. Gør som du vil. Far«. Det lyder umiddelbart som et dystert oplæg til en historie, men når man så læser, at manuskriptet er baseret på romanen »Muleum« af absurditetens konge, Erlend Loe, giver det hele mere mening.

I alle Loes romaner er der en blanding af stor livslede og endnu større humor. Litteratursiden har kaldt Loes roman for »omsorgsfuldt humoristisk«.

I »Kamikaze« skal Julie genfinde meningen med livet som det ser ud fra et tomt palæ med to dyre biler i garagen og med både ungdom, skønhed og penge – masser af penge – på kontoen.  Marie Reuther vandt for nylig prisen som »Bedste Skuespillerinde« ved den internationale konkurrence på Series Mania-festival.

Hun flankeres af Anders Matthesen, Charlotte Munck og Carla Philip Røder. Alle afsnit instrueres af Kaspar Munk, der dermed har fået lov til at lave den første danske serie direkte til HBO.

5

Halløj i orkestergraven

Makkerparret Cilius og Bruun er lidt her og der og alle vegne. De laver podcast, teater og tv – og snart er de aktuelle i en DR-serie, der næsten lyder lidt som den satiriske perle »Den Korte Radioavis«, der gjorde dem så elsket.

»Orkestret« er historien om et symfoniorkester og ikke mindst om et umage venskab mellem den nyansatte og konfliktsky souschef Jeppe og den ærgerrige og temperamentsfulde 2. klarinettist Bo, som vil gøre alt i verden for at blive 1. klarinettist.

Kirsten Birgit er selvsagt ikke med. Til gengæld medvirker skuespillerne Neel Rønholt, Emma Sehested Høeg, May Simón og Julie Rudbæk. Ideen stammer fra Adam Price, mens Mikkel Munch-Fals instruerer.