Hendes hobby er endt med en Oscar-nominering: »Jeg havde ikke den vildeste opbakning hjemmefra«

OSCAR 2021: Den danske animator Sandra Andersen var altid bare lidt bedre til at tegne. I dag er hun på holdet bag den irske tegnefilm »Wolfwalkers«, der kan vinde en Oscar søndag aften. »I dag ved jeg, at hvis du kan tegne, er der altid noget at lave«.

Oscarnomineret: Sandra Andersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Unknown
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Sandra Andersen skal beskrive sin vej ind i tegnefilmens verden, gør hun det med ydmyghed.

Hun kunne altid godt lige at tegne, siger hun. »Og jeg var måske bare altid en lille smule bedre end de andre«.

At det skulle blive hendes levevej, var ikke planen. I gymnasiet tegnede hun til skolebladet, en kammerat foreslog at hun søgte ind på Animationsskolen i Viborg, og herigennem kom hun i praktik hos det irske Cartoon Saloon – nogenlunde samtidig, med at firmaet begyndte at lave nogle af de senere års mest roste tegnefilm.

Ud af de fire film, Cartoon Saloon har lavet, har fire været Oscar-nominerede. I år gælder det »Wolfwalkers«, som Sandra Andersen har været character designer på.

»Jeg er ikke interesseret i kunst. Jeg kan lide at tegne karakterer og give dem en personlighed. Jeg har altid tænkt, at det kun var noget, de lavede i USA, men faktisk sker der jo rigtig meget uden for store studier som Disney og Pixar,« forklarer Sandra Andersen fra sit køkken i irske Kilkenny.

»De store studier har bare enorme summer at putte i deres film og i markedsføringen. Det betyder også, at der bliver lavet enormt meget, du aldrig hører om. Det er synd. De store studier laver tit karakterer, der er designede til at være så nuttede, at de sidenhen kan blive til legetøjsfigurer. Hvis du vil se de mere kreative karakter, skal du andre steder hen.«

Skader på hænderne

Blandt de to karakterer, som Sandra Andersen har arbejdet på til »Wolfwakers«, er drengepigen Robyn og ulvepigen Mebh. De er omdrejningspunktet i en historie om at finde sig selv, en historie, der har fået enorme roser i både dansk og udenlandsk presse.

Selve historien kommer fra filmens instruktører, Tomm Moore og Ross Stewart, men det er Sandra, der sammen med de andre animatorer har designet, hvordan karaktererne skal se ud fra de forskellige vinkler.

»Wolfwalkers« handler om ulvepigen Mebh og drengepigen Robyn og om at blive sig selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Cartoon Saloon.

Fordi det er instruktørernes idé, tegnerne skal forløse, kræver det mange omtegninger, og meget bliver skrottet.
Ofte tegner man i otte timer i streg. At få skader i hænderne er ikke helt unormalt.

»Cartoon Saloon er nogle super seje mennesker at arbejde med, men vi har arbejdet hårdt. Hårdt på en måde, som er svært at forklare folk.«

Når alt er muligt

At blive nomineret til en Oscar er, selvfølgelig, en milepæl. Også selv om der er en rimelig stor sandsynlighed for, at årets pris går til Pixars »Sjæl«. Men selv en nominering kan åbne døre, og for Sandra Andersen er der en klar drøm at forfølge:

»Jeg har altid gerne ville arbejde med en animeret musical. Hvis ikke du kan sige noget, kan du synge det. Og hvis ikke du kan synge det, kan du danse det. Animation har den mulighed for at fortælle abstrakte historier, som går godt sammen med musicals. Alt kan lade sig gøre, når du tegner,« siger Sandra Andersen, der nævner Jack Skellington fra »Nightmare before Christmas« som sin yndlingsfigur. Bare man ser ham, kan man forstå hans personlighed. Det er »godt character-design«, siger hun.

»Alt er muligt, når man kan tegne,« siger den danske animator Sandra Andersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Unknown.

»Alle kan tegne en tegning, men det er ikke alle tegninger, der har følelser. Som animator skal du kunne sætte dig ind i, hvordan en særlig karakter samler noget op fra jorden. Ryster han på hånden, bukker han sig hurtigt ned? Jeg har altid følt, at animationer var mere virkelige og mere interessante end skuespillere. Ser du en film med Johnny Depp, ser du netop Depp spille en rolle. En animeret karakter er bare sig selv.«

Når prisfesten finder sted søndag aften, ser Sandra Andersen med hjemmefra. Hvis »Wolfwalkers« vinder en pris, er det instruktørerne, der går på scenen og tager imod. Alligevel glæder Sandra Andersen sig.

»Jeg tror ikke, at jeg havde den vildeste opbakning hjemmefra. Min familie og mine venner vidste godt, at jeg kunne lide at tegne, men det virkede som et vovet karrierevalg. I dag ved jeg, at hvis du kan tegne, er der altid noget at lave«.

De amerikanske Oscar-priser  bliver uddelt natten til mandag. TV2 transmitterer fra kl 02.00