HBO Max vil styrke biograferne. Men samtidig forkorter de deres ret til at vise film

Når HBO Max kommer til Danmark, vil tjenesten give biograferne 45 dages ret til at vise film, før de kommer på streaming. Det er noget kortere end de tidligere aftaler, men ifølge HBO Max skal de 45 dage være med til at sikre biograferne. »De er da blevet klogere,« konstaterer biografdirektør.

Når HBO Max åbner i Danmark, vil man give biograferne 45 dage til at vise film, inden de kommer på streaming. Ifølge Christina Sulebakk fra HBO er der stadig god grund til at holde fast i biograferne. Og den grund handler ikke om kunst og kultur. Fold sammen
Læs mere
Foto: HBO MICHAEL LANGHOFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først kom nyheden om, at amerikanske biografer får eneret til at vise film i 45 dage, før de ryger ud på streamingtjenesterne. Nu kommer samme regler til at gælde i Danmark.

Det er HBO Max, der ejes af Warner Bros, der har besluttet at lade biograferne få 45 dage til at tjene penge på billetsalget, før streamingtjenesten vil vise filmene.

Ifølge Christina Sulebakk, der er general manager for HBO Max EMEA, har man lagt sig fast på de 45 dage, fordi man mener, at biograferne er et vigtigt vindue for filmene.

»Jeg har selv lige set »Dune« i biografen, for det er stadig en særlig fornemmelse at se film på det store lærred. Derfor tror vi også stadig på, at det er et marked for biograffilm, som Warner kan tjene mange på,« siger Christina Sulebakk.

Hun vil ikke svare på, hvorfor den nye periode er en forringelse af de vilkår, biograferne havde før corona.

Biograferne skal beskyttes

Biografernes eksklusive ret til at vise film, før de kommer på streaming, har længe været en varm kartoffel. Tidligere var den uskrevne regel, at biograferne havde 122 dage til at sælge flest mulige billetter, før man kunne se samme film hjemme i sofaen, men det system brød sammen under coronanedlukningen.

Selv efter åbningen af biograferne valgte streamingtjenesterne at lancere flere film som »Wonder Woman«, »Black Widow« og »Nomadland« simultant på streaming og i biograferne. Da biograferne samtidig skulle betale høj leje for filmene, valgte de i stor stil at boykotte titlerne. Det er dog ikke derfor, at HBO Max lancerer en 45 dages regel, siger Christina Sulebakk.

»Band of Brothers« er en af de flotte serier på HBO Nordic. Men ifølge tjenesten skal vi også se en film engang imellem, og der kan være gode argumenter for at se dem i biografen. Fold sammen
Læs mere
Foto: David James.

»Disse beslutninger er ikke taget på europæisk niveau, men på internationalt niveau.«

»Men tanken om at introducere en 45 dages regel bygger på et ønske om at beskytte biograferne. Corona har ramt hårdt for den branche, men vi tror på, at den har en stærk fremtid. Jeg tror til gengæld, at andre ting kan blive mere pressede. Det kan for eksempel være filmleje på nettet,« siger Christina Sulebakk.

Nogen er blevet klogere

Asger Flygare Bech-Thomsen, der er ceo for Nordisk Film Biografer, er ikke umiddelbart afvisende over for de 45 dage. Men han understreger, at ingen i filmbranchen ved, hvordan man skaber et nyt godt system, der både gavner streamingtjenester og biografer.

»For to måneder siden sagde filmselskaberne, at de ville lægge alle film ud samtidig på streaming og i biograferne, og i den forbindelse kan man da konstatere, at de er blevet klogere,« siger Asger Flygare Bech-Thomsen, der tror, at kovendingen skyldes, at mange film stadig sælger godt i biografen.

»En film som »Dune« udkom først i biograferne herhjemme, men i USA kom den simultant på streaming og i biograferne, og det, tror jeg, har kostet filmselskabet mange penge. I sidste ende er det jo det, det handler om: Hvordan tjener man flest penge ind på en film? Filmproduktion er usikkert. Selv med et fantastisk manuskript kan du ende med en film, der slet ikke tjener sig selv ind. Når man så endelig sidder med et godt produkt, vil man gerne hive mest muligt hjem som kompensation for de tre-fire afbrændere, man fik lavet undervejs.«

Hvis Asger Flygare Bech-Thomsen selv skulle vælge en model, ville han gå efter en dynamisk løsning. Det vil sige, at film, der røg ud af top 20 efter en uge, kom på streaming.

»Det har jeg også foreslået streamingtjenesterne, men det bryder de sig ikke om. De mener tilsyneladende, at det er for tungt at administrere, men det giver jo ingen mening, når de sidder med en forretningsmodel, der er 100 procent digital.

Christina Sulebakk vil ikke udtale sig om, hvorvidt man kunne lave en model, der var mere digital, men hun understreger, at tanken om at give biograferne særret i 45 dage er, at man ønsker at bevare dem i markedet

»Vi tror på, at kunderne betaler for at se serier og film hos os, men indimellem har vi brug for en stor film, der bryder seriemønsteret. Film har en stor effekt, og derfor vil vi naturligvis gerne have dem over på vores tjeneste hurtigt. Men hvis de først går i biograferne, kan man nyde dem der, hvis man vil det,« siger Christina Sulebakk.

»HBO Max« kommer til Danmark 26. oktober. Nuværende abonnenter hos HBO vil automatisk bliver overført til den nye tjeneste.