Går du også og glæder dig til at se alle de roste film? Måske er det allerede for sent

Konkurrencen i biograferne er hårdere end nogensinde. Ikke bare har flere filmtitler ligget i kø under coronanedlukningen. De store film som »Dune« og »No time to die« betyder, at mindre titler kun får ganske kort tid i biografen. Det er vind eller forsvind. Filmdistributør har en ny plan. »Vi må undgå, at vi æder af os selv,« siger han

Billede fra den tyske »Und morgen die ganze Welt«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oliver Wolff
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Husker du »Und morgen die ganze Welt«? Den tyske ungdomsfilm fik virkelig gode anmeldelser efter premieren 7. oktober.

Men hvis du sidder og glæder dig til at se den, er det allerede for sent.

Efter kun to uger i biograferne er filmen pillet ned, inden den nåede at sælge 1.500 billetter. Sådan går det for flere af de såkaldt smalle film, der lige nu bliver presset fra flere steder. Under coronanedlukningen er der opstået en længere kø af film, der afventer deres premierer. Det gælder også store drøn som James Bond-filmen »No Time to Die« og »Ternet Ninja 2«, der trækker masser af folk til og overskygger andre film.

Det frustrerer blandt andre Jan Schmidt, der er direktør for Another World Entertainment, der distribuerer smalle film.

»Hvis ikke filmene performer i den første uge, så ryger de ud af biografen. Problemet er, at visse film er langsomme. De kræver, at du går ind og ser dem og fortæller oplevelsen videre til en veninde, som så husker det ugen efter. Dermed går der hurtig en uge, før hun køber billet, og så er det allerede slut,« siger Jan Schmidt, der frygter for mangfoldigheden blandt fremtidens biograffilm.

Det kan godt være, at Daniel Craig ser flot ud i lyserød velour, men hans seneste tur som James Bond presser også de mindre film i biograferne. Nu er de begyndt at tale om, hvad de skal gøre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix.

»Vi er da begyndt at tale om, at vi skal købe mere kommercielle fremover. Hvis ikke filmene er kommercielle, drukner de. Det er virkelig synd for alle de film, der ikke bliver set,« siger han.

Jan Schmidt suppleres af Peter Sølvsten Thomsen fra Angel Films, der blandt andet har stået for distributionen af »Und morgen die ganze Welt«.

»De smalle film har længe været pressede, men det er blevet værre efter corona. Den situation har vi selv været med til at skabe, fordi vi hiver alt for mange film med hjem i den tro, at vi sidder med det næste indie-hit. Samtidig ligger en masse titler i kø, fordi biograferne har været lukkede,« forklarer Peter Sølvsten Thomsen, der også mener, at digitaliseringen er en del af forklaringen.

Også biograferne mærker det. Ifølge Kim Foss, der er direktør for Grand Teatret, skal en film klare sig virkelig godt. Ellers ryger den ud til fordel for noget andet.

»Men det må være lidt før, at vores publikum bliver rundtosset,« siger han.

Når James Bond rammer provinsen

I dag kan alle biografer få kopier af alle film, hvilket betyder, at selv de mindre biografer viser storfilm som James Bond lige efter premieren. Eller som Jan Schmidt siger:

»I går talte jeg med en min provinsbiograf, som har én sal med 63 pladser, og den bruger de til at vise »James Bond: No time to Die«. I gamle dage, hvor der var et begrænset antal kopier, havde den film været et år gammel, før den kom ud i sådan en sal.«

Spørgsmålet er, hvad man kan gøre for at undgå, at biograferne ender med kun at vise store, amerikanske – og visse danske – hits, mens de mindre film glider ud.

Ifølge Peter Sølvsten Thomsen kan problemet måske løses ved, at biografer og distributører planlægger anderledes. Lige nu har alle film premiere torsdag og herefter kører de et vist antal dage alt afhængig af billetsalg. Måske kunne man vise de smallere film på udvalgte dage i en længere periode? Det kunne give længere spilletid til film som »Und morgen die ganze Welt«.

»Jeg synes, at det var en vigtig film at få ud, men det er også en film, der taler til de unge, og lige nu ser de »Dune« og »James Bond: No Time to Die«. Vi kunne selvfølgelig have valgt en anden premieredato, men løsningen kunne også være en anden måde at lancere, distribuere og kuratere film på. Vi må gøre, hvad vi kan, så filmene ikke bare dør efter en uge. Vi må undgå, at vi æder af os selv,« siger Peter Sølvsten Thomsen.

Kim Foss, der er direktør for Grand Teatret, er ikke helt så sikker på den løsning, men han medgiver, at der er et problem. Film skal virkelig klare sig godt, hvis de skal blive i biografen. Og det betyder, at folk skal skynde sig ekstremt meget, hvis ikke de skal komme for sent. Alligevel har han svært ved at se løsningen.

»Alle siger, at det formentlig bliver bedre næste år, men lige nu er der simpelthen bare for mange film i markedet,« siger han.