Forskere efterlyser bedre undskyldning fra DR

Efter at DRs satireformat »Ellen Imellem« fik kritik af Pressenævnet, beklagede kulturdirektør Henrik Bo Nielsen, »at de medvirkende ikke følte sig ordentligt informeret«.

Peter Kjærgaard, professor og museumsleder, udtaler til Videnskab.dk, at han er bekymret for, om DR lærer af sine fejl. Arkivfoto: Mathias Svold Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Satireprogrammet »Ellen Imellem« på DR blev kritiseret af flere medvirkende, og også af en række mennesker, der ikke var med i programmet. Du kan se et afsnit i bunden af denne artikel.

Siden fik programmet også kritik af Pressenævnet, som fandt, at klagerne, altså de medvirkende, ikke var blevet tilstrækkeligt informerede om præmissen for programmet, inden de medvirkede.

Men flere af de medvirkende mener nu, at DR ikke har sagt tilstrækkelig undskyld, og at det tyder på, at DR ikke har lært af kritikken. Det skriver Videnskab.dk.

DRs direktør for Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen, udtalte nemlig i december, at DR tager Pressenævnets kritik af tre af programmerne i serien »Ellen Imellem« til efterretning, og at man nu vil se nærmere på kendelsen.

Derudover sagde han:

»Vi oplever, at de medvirkende på kompetent og velargumenteret vis fik lejlighed til at skyde de forskellige konspirationsteorier og påstande ned i debatter, der ellers sjældent finder sted, men jeg beklager selvfølgelig, at de medvirkende ikke har følt sig ordentligt informeret,« udtalte Henrik Bo Nielsen.

Det er sidste del af ovenstående citat, som tre af de medvirkende i programmet ikke mener er undskyldning nok, skriver Videnskab.dk, som også har bedt en professor i retorik analysere undskyldningen.

Blandt gæsterne i programmet, som mener, at DR ikke har undskyldt ordentligt, er professor i evolutionshistorie Peter C. Kjærgaard.

»Jeg mangler den uforbeholdne undskyldning fra DRs side. Jeg mangler simpelthen det helt almindelige, anstændige, 'Det er vi kede af. Det skulle vi ikke have gjort, det må du undskylde',« siger Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum, til Videnskab.dk.

Deltagerne var informeret om satiriske greb

I »Ellen Imellem« blev forskere interviewet af en journalist, der i hemmelighed agerede taledukke for blandt andet konspirationsteoretikere og videnskabsbenægtere.

Eksempelvis blev astrofysiker Anja C. Andersen inviteret til at deltage i programmet på præmissen om, at hun skulle debattere konspirationsteorien om, at Jorden er flad, med journalisten Ellen Kirstine Jensen. I virkeligheden var det dog en konspirationsteoretiker, som talte til journalisten gennem en øresnegl, hvorefter journalisten gentog dem.

DR forsvarede programmet og sagde blandt andet, at formatet er satire, og at forskerne på forhånd var blevet informeret om, at det ville rumme overraskelser og satiriske greb, sagde redaktionschef på DR Jonas Delf til Berlingske.

»Det program, som jeg ser, giver taletid til en astrofysiker, der er velformuleret, nuanceret og supercool, trods overraskelseselementet. Jeg ser en autoritet, der skridt for skridt afmonterer fladjordsteorien. Og det gør hun supergodt,« sagde Jonas Delf til Berlingske.

Peter C. Kjærgaard sagde derudover til Berlingske, at han havde fået at vide, at programmet ville være »humoristisk«.

DR siger til Videnskab.dk, at DR har begået et fejlskøn i forhold til »Ellen Imellem«, og gentager, at man tager kritikken til efterretning. Han siger, at han også har skrevet til de tre klagere og beklaget de gener, de har oplevet.

Det mest sete afsnit af »Ellen Imellem« på YouTube har 50.000 visninger. Det kan du se herunder.