Flere femstjernede anmeldelser – her er det bedste på streaming lige nu

AOK
Skærm
Guide

Det vrimler med gode serier lige nu. Fra den koreanske Squid Games, der er ved at slå alle rekorder på Netflix, til denne uges premiere på Reservation Dogs, der blander melankoli og humor. Her er en guide til de seks bedste streamingoplevelser lige nu.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kommer hele verden rundt i denne uges bedste streamingoplevelser, der både tæller koreansk gys, dansk spænding og et fint møde med fire unge indfødte amerikanere.

Her er de seks bedste serier lige nu.

1

Reservation Dogs – rørende serie om unge i USA

Komik, melankoli, teenageproblemer, død, fattigdom og absurditeter er ikke nogen nem cocktail at ryste sammen på en fornuftig måde, men det lykkes utrolig fint i »Reservation Dogs«, som med en samlet spilletid på fire timer er helt perfekt til en søndag på sofaen.

Serien er lavet af Taika Waititi, som vi kender som instruktøren af den tragikomiske perle »Jojo Rabbit«. Den, hvor en lille tysk dreng har Hitler som usynlig ven, du ved.

Også denne gang lander Waitit et sted mellem komik og melankoli i en fin perle om fire teenagere og deres forsøg på at komme videre fra det hul, de lever i.

Læs hele anmeldelsen her.

2

Squid Game – neglebidende serie

Var du en af dem, der gik rystet fra biografen efter at have set den sydkoreanske Oscar-vinder »Parasite« om en velhaverfamilie, der får uvelkommen besøg af den pjaltede underklasse?

Så vil du elske at lade dig mentalt flytte ind i Netflix’ streamingserien »Squid Game« i ni dele, der også kan ses som en kritik af et ekstremt polariseret samfund, hvor kynismen er løbet løbsk, og de laveste kun kan se frem mod at blive trådt endnu længere ned.

I sin præmis minder serien om de amerikanske film »The Hunger Games« og »The Maze Runner«, men det særlige ved »Squid Game« er seriens psykologisk detaljerede optakt til den alle-mod-alle-turnering, hvor vinderen kan vinde en kvart milliard kroner, mens de andre deltagere kan miste livet.

»Squid Game«, der er lavet af Hwang Dong-hyuk, er en besættende oplevelse, og ifølge streamingtjenestens egne oplysninger er den på vej til at blive Netflix' mest sete serie nogensinde.

3

Kastanjemanden – lurmærket dansk spænding

Kan du huske dengang, da DRs serieafdeling gjorde alting rigtigt, og udlandet skreg på Sofie Gråbøls sweatre og nordisk noir? Succesen skyldtes i høj grad Søren Sveistrup, der nu har skiftet hest og skrevet Netflix' første, gedigent lurmærkede danske krimi i form af »Kastanjemanden«, der bygger på Sveistrups roman af samme navn.

En landbetjent finder en hel familie myrdet. Senere findes en ung kvinde myrdet i en københavnsk forstad. I skovbunden har nogen lagt en kastanjemand lavet af kviste og kastanjer. Den unge, kvindelige strømer Naia Thulin (Danica Curcic) bliver sat på sagen sammen med en ny irriterende makker – et overmåde velkendt greb i politiserier.

I det hele taget ligner grundkonceptet en kombination af »Forbrydelsen« og »Borgen«, som DR har brugt år og licensmidler for millioner af kroner på at udvikle. Men det er også skandinavisk kvalitet, så det brager. Bare lavet af en amerikansk streaminggigant.

4

Stærkt vanedannende spænding

Det er efterår og dermed er streamingtjenesterne klar med nye sæsonen på nogle af de mest elskede serier. Det gælder også Papirhuset, der er Netflixs mest populære ikke-engelsksprogede serier nogensinde.

Nu er første halvdel af femte sæson ude – og den er mere spændende end nogensinde.  Serien kredser stadig om en gruppe kriminelle med seje kaldenavne, der iført røde kedeldragter og Salvador Dali-masker udfører flere bankkup mod Den Spanske Nationalbank.

Det er tankevækkende, at en serie om bankrøvere, der angriber det største symbol på kapitalisme, trender et tiår efter finanskrisen, men i virkeligheden er Papirhuset bare en virkelig effektiv og spændende serie, der er cirka lige så vanedannende som flæskesvær og rygeheroin.

Læs anmeldelsen her.

5

Red Election

Der er dog også andre gode tilbud end dem, som Netflix serverer. Viaplay har lige haft premiere på »Red Election«, der er vældig spændende og klassisk, solidt krimihåndværk.

Plottet tager fart, da den engelske MI5-agent Beatrice Oglivie (Lydia Leonard) mødes med en dobbeltagent fra KGB, der kan fortælle om en mission ved navn »Redback«, der involverer et terrorangreb mod et atomkraftværk i Skotland.

Inden han kan fortælle alt, hvad han ved, bliver han dog myrdet på åben gade. Det er den danske virksomhed Rieper Hansen, der har stået for cybersikkerheden på kraftværket, så Beatrice må meget modvilligt arbejde sammen med den danske efterretningsagent Katrine Poulsen (Victoria Carmen Sonne).

Sonne har i sin korte, men omfattende karriere mest gjort sig i smalle, kunstneriske film som »Holiday« og biografaktuelle »Miss Osaka«, men i denne mere kommercielle serie stjæler hun også billedet.

6

Når en pandemi slår alle mænd ihjel

Mange af de allerbedste tv-serier er baseret på en simpel, men genial hvad-nu-hvis-præmis. Hvad nu hvis en kemilærer får kræft og beslutter sig for at producere metamfetamin for at forsørge sin familie (»Breaking Bad«)? Hvad nu hvis en magtfuld mafiaboss lider af angstanfald (»The Sopranos«)?

»Y: The Last Man« bygger på eksperimentet: Hvad nu hvis alle med et Y-kromosom – både mennesker og dyr – dør. På én gang. Lige med undtagelse af Yorick (Ben Schnetzer), en ikke særlig succesfuld amatørtryllekunstner, og hans ligeledes mandlige abe.

I en tid, hvor kønnet er den store kampplads, virker »Y: The Last man« som et oplagt serievalg. De to første afsnit er tilmed instrueret af danske Louise Friedberg – og alle ti afsnit har i øvrigt med en enkel undtagelse kun kvindelige instruktører og manuskriptforfattere.

LÆS MERE